Δευτέρα, 07 Ιουνίου 2021 17:27

Εργατικό Κέντρο-ΑΔΕΔΥ για το εργασιακό νομοσχέδιο: Αλλάζουν τα πάντα, χάνεται κάθε κατάκτηση

Κώστας Γαλιώτος και Δημήτρης Φαββατάς από την ΑΔΕΔΥ, Σωτήρης Τσώνης και Παναγιώτης Μουλάς από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας Κώστας Γαλιώτος και Δημήτρης Φαββατάς από την ΑΔΕΔΥ, Σωτήρης Τσώνης και Παναγιώτης Μουλάς από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

“Είναι σίγουρο ότι με όλα αυτά τα νομοθετήματα που πέρασαν τα τελευταία δέκα χρόνια και βασικά με αυτές τις αλλαγές, η νέα γενιά θα ζήσει πολύ χειρότερα από τους γονείς της” τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σωτήρης Τσώνης, αναφερόμενος στο εργασιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και την απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 10 Ιούνη. Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Φαββατάς πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι έχουν χρέος να αγωνιστούν για τα εργατικά δικαιώματα απέναντι τόσο στα παιδιά τους όσο και στους εργάτες των προηγούμενων εποχών που κατέκτησαν με θυσίες ότι κινδυνεύει να χαθεί σήμερα…

Ο Σωτήρης Τσώνης και ο Δημήτρης Φαββατάς, μαζί με τον γραμματέα του Εργατικού Κέντρου, Παναγιώτη Μουλά, έδωσαν το πρωί συνέντευξη Τύπου για την απεργία της Πέμπτης, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής τόσο στην απεργία όσο και στην κινητοποίηση που θα γίνει κάτω από το Εργατικό Κέντρο στις 10.30 το πρωί.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, κ. Τσώνης, έκανε μια εκτενή παρουσίαση των αλλαγών που φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο, οι οποίες υπογράμμισε ότι δεν είναι προς όφελος των εργαζομένων, ενώ αναφέρθηκε και σε θετικά σημεία που υπάρχουν σε αυτό. 

Τόνισε ότι το νομοσχέδιο “πιάνει σχεδόν τα πάντα” προκαλώντας “πλήρη ανατροπή” και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική διαπραγμάτευση, δηλαδή με τον εργαζόμενο απέναντι στον εργοδότη, σε μια “σχέση ετεροβαρή” υπέρ του δεύτερου όπως είπε. 

Άλλο ζήτημα με το οποίο το συνδικαλιστικό κίνημα αντιτίθεται, τόνισε ο κ. Τσώνης, είναι η δυνατότητα που δίνεται στον εργοδότη να μην επαναπροσλάβει απολυμένο εργαζόμενο, ακόμη και η δικαιοσύνη έχει κρίνει την απόλυση ως παράνομη και καταχρηστική. 

Είναι αδιανόητο, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, το ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας μετατρέπεται σε ανεξάρτητη αρχή, κάτι που σημείωσε ότι είναι σε αντίθεση και με τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας, την οποία είπε ο κ. Τσώνης ότι έχει κυρώσει και η χώρα μας. 

Ακόμη σημείωσε ότι το νομοσχέδιο βάζει εμπόδια στο να μπορούν Σωματεία να προκηρύξουν απεργία. Χαρακτηριστικά είπε ότι το θέμα της απεργίας σχεδόν τελειώνει, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο. 

Επιπλέον ο κ. Τσώνης ανέφερε ότι δημιουργούνται ζητήματα σχετικά με την προστασία των συνδικαλιστών και μάλιστα σχολίασε ότι “η προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών εξομοιώνεται με την προστασία των εγκύων”...

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ανέφερε ότι με τις αλλαγές αυτές θα δοθεί η δυνατότητα στους εργοδότες να προχωρήσουν σε πληθώρα απολύσεων προκειμένου να προσλάβουν οικονομικότερους εργαζόμενους και νεότερους. 

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, συνέχισε ο κ. Τσώνης, πρέπει οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι νέοι να πλησιάσουν τα Σωματεία τους, να συμμετέχουν σε συλλογικές διαδικασίες και έτσι να προκύψουν οι νέοι ηγέτες, όπως είπε συγκεκριμένα. 

Σε ό,τι αφορά τα θετικά του νομοσχεδίου ο κ. Τσώνης ανέφερε ότι είναι η εξίσωση της αποζημίωσης των εργατών με των υπαλλήλων, η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, το δικαίωμα της αποσύνδεσης όσον αφορά την τηλεργασία, κάτι που τόνισε ότι μέχρι τώρα ισχύει μόνο στη Γαλλία και την Ιταλία. 

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ κ. Φαββατάς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “το αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της εργοδοσίας. Μπροστά σε αυτή την εργασιακή λαιμητόμο έχουμε την υποχρέωση να αντιδράσουμε, έτσι ώστε, ακόμα και αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, να ακυρωθεί στην πράξη”. 

Τέλος ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, κ. Μουλάς, σημείωσε ότι μέσα από αυτό το νομοσχέδιο περιγράφεται η επιδίωξη των πλουσίων να γίνουν πλουσιότεροι σε βάρος των εργαζομένων, ενώ χαρακτηριστικά σχολίασε ότι “ο πάνσοφος λαός εδώ και αιώνες χρησιμοποιεί μια έκφραση, το ‘βοήθα με φτωχέ να μη μοιάσω’. Αυτή έπρεπε να είναι η ονομασία του νέου εργασιακού νομοσχεδίου”. 

Στ.Μ.