Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021 02:25

Σύσκεψη το απόγευμα από Σωματεία για τη συγκρότηση ενωτικού, αγωνιστικού μετώπου ενάντια στους αντεργατικούς νόμους

Σε σύσκεψη στο αίθριο χώρο του κτιρίου της πρώην Νομαρχίας καλούνται το απόγευμα τα Σωματεία και εργαζόμενοι της περιοχής, από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, με θέμα το “συντονισμό της δράσης για ένα μαζικό, ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στους αντεργατικούς νόμους”. Πρώτο αίτημα “η κατάργηση του νόμου-εκτρώματος Χατζηδάκη”. Η σύσκεψη θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα…

Τη σύσκεψη έχουν διοργανώσει το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, το Συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων, το Συνδικάτο Οικοδόμων & συναφών επαγγελμάτων, το Συνδικάτο Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών Ν.Μεσσηνίας. 

Το πλαίσιο και τα αιτήματα που έχουν θέσει οι διοργανωτές της σύσκεψης είναι: 

-Κατάργηση του νόμου – εκτρώματος Χατζηδάκη.

-Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ.

Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάργηση του ν. Βρούτση- Αχτσιόγλου ως αφετηρία για την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού.

-Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών ΣΣΕ, της αρχής της ευνοϊκότερης Σύμβασης, των τριετιών.

-Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

-Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο.

-Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.

-Επαναφορά της Κυριακής αργίας σε όλους τους κλάδους.

Να μην επιτρέψουμε να βάλουν το κίνημα στο γύψο, να μην επιτρέψουμε την επιβολή της εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας στα συνδικάτα με το φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζομένων, τον αυταρχικό περιορισμό της λειτουργίας τους, τις διώξεις σε αγωνιστές εργαζόμενους. Ο Νόμος Χατζηδάκη να μείνει στα χαρτιά!

Ήδη δόθηκαν τα πρώτα δείγματα γραφής, με αυτό τον νόμο κηρύχθηκε παράνομη η απεργία των εκπαιδευτικών, ενώ έγιναν κιόλας οι πρώτες απολύσεις συνδικαλιστών και προέδρων σωματείων, δίνοντας λίγο μεγαλύτερη αποζημίωση ακόμα και αν τα δικαστήρια κρίνουν παράνομη την απόλυση.

Ταυτόχρονα o μεγάλος αγώνας που έδωσαν οι εργαζόμενοι στα e-food  έφερε και το πρώτο χτύπημα ενάντια στην εφαρμογή του νόμου, με τα όπλα των εργαζομένων που επιδιώκουν να καταργήσουν, με  απόφαση για απεργία μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση στον δρόμο του αγώνα, και όχι με ...ηλεκτρονικά κλικ από τον καναπέ. Έδειξε τη δύναμη του οργανωμένου και συλλογικού αγώνα μέσα από τα συνδικάτα.

Να μην επιτρέψουμε τα δικαστήρια να γεμίσουν από αγωνιστές εργαζόμενους.

Απαιτούμε:

-Να μείνει ανενεργό το ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. Κανένα σωματείο να μην καταθέσει μητρώα, καταστατικό, οικονομικές καταστάσεις, στο κρατικό μητρώο.

-Όχι στο ηλεκτρονικό φακέλωμα και στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. -Καμία ηλεκτρονική λίστα με ονόματα και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στο κράτος και στους εργοδότες. Υπερασπίζουμε την ελευθερία επιλογής και τη μυστικότητα της ψήφου των εργαζομένων για την εκλογή ΔΣ και αντιπροσώπων, το δικαίωμα ενεργής συμμετοχής στις μαζικές διαδικασίες, τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων.

-Προστασία της συνδικαλιστικής δράσης, προστασία του συνόλου των ιδρυτικών μελών ενός σωματείου. Κατοχύρωση της ανεμπόδιστης συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς, εξασφάλιση των συνδικαλιστικών αδειών.

-Όχι στις απολύσεις συνδικαλιστών. Ακύρωση κάθε απόλυσης και κάθε δίωξης για συνδικαλιστική δράση.

Κάτω τα χέρια από τις συνδρομές και τα οικονομικά των συνδικάτων. -Ενίσχυση του ΟΑΕΔ για την αποκλειστική χρηματοδότηση και την πραγματική προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των οικογενειών τους.

-Επαναφορά των ποσοστών συμμετοχής στις γενικές συνελεύσεις που προβλεπόταν πριν το νόμο ΣΥΡΙΖΑ το 2018.

-Απειθαρχία και κατάργηση του απεργοσπαστικού μηχανισμού με τίτλο “προσωπικού εγγυημένης παροχής υπηρεσιών”.

-Επαναφορά της δυνατότητας στα κλαδικά συνδικάτα, στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα να ασκούν ανεμπόδιστα τη συνδικαλιστική τους δραστηριότητα, μεταξύ άλλων να μπορούν να καλύπτουν τον αγώνα κάθε συνδικάτου με τη μορφή πάλης που θα επιλέξει το ίδιο.

-Προστασία του απεργιακού δικαιώματος έναντι της απεργοσπασίας και απαγόρευση της ανταπεργίας (lockdown).

-Κατάργηση της προβοκατόρικης διάταξης περί “άσκησης ψυχολογικής βίας” που αποτελεί όχημα δίωξης αγωνιστών που περιφρουρούν τον αγώνα τους.