Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 12:04

Δημόσιες σχέσεις με το πολιτικό σύστημα της χώρας...

Δημόσιες σχέσεις με το πολιτικό σύστημα της χώρας...

Του Σταύρου Χ. Μαρτίνου
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, την Παρασκευή το μεσημέρι μίλησε έχοντας ως ακροατήριο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, δύο σημαντικούς υπουργούς της κυβέρνησης, τον Αλέξη Χαρίτση (αν. υπουργός Οικονομίας-Ανάπτυξης) και τον Γιώργο Κατρούγκαλο (αν. υπουργός Εξωτερικών), τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργο Πατούλη, τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη. Ο δήμαρχος, αντί να μιλήσει σε αυτό το τόσο σημαντικό ακροατήριο για τις ανάγκες των δημοτών του και του Δήμου, αντί να ενημερώσει για τα σοβαρά θεσμικά ζητήματα της αυτοδιοίκησης, έκανε μια ομιλία που ακούστηκε ιδιαίτερα ευχάριστη σε όλους. Έμοιαζε με ομιλία δημοσίων σχέσεων με το πολιτικό σύστημα της χώρας…

Ο ρόλος ενός δημάρχου δεν είναι να «τσακώνεται» δημόσια με τους υπόλοιπους πολιτικούς, πόσο μάλλον σε μια δεξίωση σαν αυτή που έκανε ο Δήμος Καλαμάτας την Παρασκευή για το γιορτασμό της Υπαπαντής. Όμως κατά κανόνα οι αυτοδιοικητικοί εξέθεταν με ευθύτητα τις διεκδικήσεις τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ήταν ευγενείς και δεν είχαν σεβασμό απέναντι στα θεσμικά πρόσωπα στα οποία απευθύνονταν.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας έχει επιλέξει άλλο δρόμο. Δημόσια δεν μιλάει για προβλήματα και διεκδικήσεις. Ίσως βάζει αυτά τα ζητήματα όταν συναντιέται ιδιαιτέρως με τους υπουργούς. Ίσως, επίσης, ο Παναγιώτης Νίκας να έχει πιστέψει πραγματικά  ότι ο Δήμος Καλαμάτας αποτελεί τη φωτεινή εξαίρεση της χώρας και δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.

Κάτι τέτοιο είπε στο ακροατήριό του την Παρασκευή, στην αίθουσα δεξιώσεων του Elite και συγκεκριμένα υποστήριξε ότι η Καλαμάτα «προοδεύει και αναπτύσσεται μέσα στην οικονομική κρίση και μετεξελίσσεται σε μεγάλο αστικό κέντρο και σε σημείο αναφοράς της κεντρικής και νότιας Πελοποννήσου με τον εντυπωσιακό αυτοκινητόδρομο και τον περιμετρικό, το ταχύτατα αναπτυσσόμενο διεθνές αεροδρόμιο και τη συνεχή τουριστική ενδυνάμωση, προκαλώντας το ζωηρό ενδιαφέρον επιχειρηματιών και ξένων αποστολών. Έτσι αγορές ακινήτων πραγματοποιούνται, ξενοδοχεία κατασκευάζονται και με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται τον Ιούνιο η αποστολή από την αδελφή της Καλαμάτας Κινεζική πόλη Σιαν, των 10 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων, με επικεφαλής τον δήμαρχό της, για την προώθηση τουριστικών και οικονομικών σχέσεων με την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή».

Γνωρίζοντας πολλές ημέρες πριν από το γιορτασμό της Υπαπαντής ότι θα έρθουν κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες στην Καλαμάτα, θα ήταν χρήσιμο ο δήμαρχος να καλέσει τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ίσως ακόμη και το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να ζητήσει έστω τη γνώμη τους για τα ζητήματα που θα μπορούσε να θέσει κατά την ομιλία του στην δεξίωση που παρατέθηκε.

Φυσικά και δεν έγινε κάτι τέτοιο και έτσι ο δήμαρχος μίλησε για θέματα που είτε δεν έχουν συζητηθεί ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο είτε έχει εκφραστεί ήδη η κυβέρνηση ή το κυβερνών κόμμα γι’ αυτά. Ζήτησε να μπει ιδιώτης στο λιμάνι της Καλαμάτας, κάτι για το οποίο δεν έχει τοποθετηθεί ποτέ το Δημοτικό Συμβούλιο. Ζήτησε να μπει ιδιώτης και στο αεροδρόμιο, παρότι το κυβερνών κόμμα έχει πει ότι το αεροδρόμιο επιδιώκεται να αναβαθμιστεί με δημόσιους πόρους. Δεν είπε κουβέντα για την αναθεώρηση του Καλλικράτη, την οποία ετοιμάζει η κυβέρνηση. Δεν μίλησε για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Καλαμάτας και τα οποία είναι τα σοβαρότερα που τον απασχολούν. Δεν μίλησε για το πόσο έχει δυσκολέψει το νέο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τη δημοπράτηση έργων, παρότι σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κάνει σχετικές αναφορές. Δεν είπε τίποτα για το τρένο. Δεν είπε τίποτα για τον πρωτογενή τομέα. Δεν είπε τίποτα για την ανάγκη στήριξης του ορεινού όγκου του Μεσσηνιακού Ταϋγέτου.

Αυτά που αρκέστηκε να πει ο δήμαρχος, τα οποία μάλιστα τα περιέγραψε περισσότερο ως επιθυμίες παρά ως διεκδικήσεις που τις δικαιούται ο Δήμος είναι: «Ως δήμος μαχόμαστε μέσα στην οικονομική κρίση, δεν περιμένουμε τα πάντα από το κράτος. Διαλεγόμαστε,  συνεννοούμαστε, επιδιώκομε τη συνεργασία και τη συναίνεση. Για το 2018 στόχος είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης και του Δήμου, που έχει ήδη αρχίσει. Η διάσωση του ιστορικού 9ου Συντάγματος Πεζικού. Η προώθηση με τη διαδικασία της σύμπραξης με ιδιώτες –ΣΔΙΤ- της αναβάθμισης του λιμανιού και του αεροδρομίου -και ειλικρινά χαίρομαι που ως κοινωνία έχουμε συμφωνήσει πλέον για τη χρησιμότητα των ΣΔΙΤ- καθώς και η συνολική αναβάθμιση του οδικού δικτύου του Νομού με πρώτο το δρόμο Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος».