Τρίτη, 14 Μαϊος 2024 21:47

“Ναζισμός” και “φασισμός” οι λέξεις που δεν ακούστηκαν στην επέτειο για τη Μάχη της Καλαμάτας

“Ναζισμός” και “φασισμός” οι λέξεις που δεν ακούστηκαν στην επέτειο για τη Μάχη της Καλαμάτας

ΜΙΚΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ KALAMATA JOURNAL

Στην επετειακή εκδήλωση για τη Μάχη της Καλαμάτας (28 Απριλίου 1941) που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο μνημείο των πεσόντων συμμάχων στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, παραβρέθηκαν και μαθητές Δημοτικού Σχολείου.

 

Αυτοί οι μαθητές δεν άκουσαν από όσους μίλησαν στην εκδήλωση τις λέξεις “φασισμός” και “ναζισμός”, αυτά τα μισαλλόδοξα ιδεολογήματα που αξιοποιήθηκαν από τους ισχυρούς προκειμένου να αιματοκυλήσουν τον κόσμο. 

“Αυτά είναι ξεπερασμένα”, υποστηρίζουν όσο περνά ο καιρός όλο και περισσότεροι και μιλούν γενικά, αόριστα και πονηρά για “ολοκληρωτισμούς”. Αυτά τα “ξεπερασμένα” όμως είναι και πάλι μπροστά μας. Γίνονται ξανά πόλεμοι από φασίστες και ναζί, χύνεται αίμα παιδιών, γυναικών, αθώων ανθρώπων και οι αγοραπωλησίες όπλων σημειώνουν ρεκόρ για να συνεχίζεται το ξεκλήρισμα χιλιάδων ανθρώπινων ζωών. 

Και αυτό λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, για τις οποίες κάποιοι λένε ότι ανησυχούν για τη διαφαινόμενη ενίσχυση των ακροδεξιών και ακραίων λαϊκιστικών φωνών (αν αυτά τα δύο δεν είναι ένα) στο νέο ευρωκοινοβούλιο. Ανησυχούν αλλά δεν λένε ότι τον πόλεμο τον έκαναν ναζί και φασίστες…

Πάντως παλιότερα στην επετειακή εκδήλωση για τη Μάχη της Καλαμάτας χωρίς δισταγμό οι ομιλητές έλεγαν τα πράγματα με το όνομά τους, χρησιμοποιούσαν τις δύο λέξεις που δεν ακούστηκαν σήμερα. 

Οι Έλληνες μαζί με τους συμμάχους πολεμήσαμε εναντίον του ναζισμού και του φασισμού για την διατήρηση της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Πρέπει να θυμόμαστε, επίσης, ότι ο ελληνικός λαός είχε τις περισσότερες θυσίες στον πόλεμο, ο οποίος ήταν αγώνας για ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Τιμή και δόξα στους νεκρούς».

Αυτό το είχε πει σε κάποιον από τους επετειακούς εορτασμούς ο τότε δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, ένας καθαρά συντηρητικός πολιτικός της αυτοδιοίκησης, που είχε κατηγορηθεί πολιτικά για πολλά, όπως για τη στάση του απέναντι στο ακυρωθέν από την κινητοποίηση των αντιφασιστών φεστιβάλ μίσους που διοργάνωνε η Χρυσή Αυγή στο λιμάνι της Καλαμάτας. 

Τουλάχιστον όμως είχε πει αυτό που δεν λέγεται σήμερα, ότι ο πόλεμος ήταν εναντίον του ναζισμού και του φασισμού. 

Στ.Μ.