Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017 18:19

Είναι ασφαλή, είναι απαραίτητα τα εμβόλια; Αξιόπιστη απάντηση το Σάββατο

Λιάνα Τζίφα, Παναγιώτης Κουσούλης Λιάνα Τζίφα, Παναγιώτης Κουσούλης

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Η Λιάνα Τζίφα, ενδοκρινολόγος στην Καλαμάτα, πριν 20 χρόνια βίωσε μια τραγική εμπειρία, ως ειδικευόμενη γιατρός στο νοσοκομείο, η οποία έχει σημαδέψει τη ζωή της. Πήγε στο νοσοκομείο ένα παιδί που μέσα σε λίγες ώρες έφυγε από τη ζωή από οξεία μηνιγγιδοκοκκική σηψαιμία. Όπως η ίδια τονίζει, αν το παιδί είχε εμβολιαστεί θα μπορούσε να έχει γλιτώσει. Παρά τη συγκλονιστική αυτή εμπειρία, η Λιάνα Τζίφα δηλώνει ότι η ίδια δεν είναι επιστημονικά αρμόδια να πει ποια και πόσα εμβόλια πρέπει να κάνουν τα παιδιά. Υπογραμμίζει ότι αυτό θα το κάνουν το Σάββατο κορυφαίοι ειδικοί, σε ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό που διοργανώνει η Ιατρική Εταιρεία Μεσσηνίας. Στην εκδήλωση αυτή η Ιατρική Εταιρεία καλεί όλο τον κόσμο προκειμένου να ενημερωθεί. Να ενημερωθεί όχι μόνο για την αναγκαιότητα των εμβολίων αλλά και για το πως πρέπει να φιλτράρει την πολλές φορές επικίνδυνη και εντελώς ανυπόστατη πληροφορία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο σχετικά με τα εμβόλια…

EMVOLIA.jpg«Εμβόλια: Μύθοι και Αλήθειες» είναι το τίτλος της εκδήλωσης, για την οποία μίλησαν το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, ο πρόεδρος και η αναπληρώτρια γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας, ωτορινολαρυγγολόγος Παναγιώτης Κουσούλης και ενδοκρινολόγος Λιάνα Τζίφα αντίστοιχα.

«Εδώ και καιρό, μήνες, είχαμε αποφασίσει, με πρωτοβουλία της κ. Τζίφα, να κάνουμε μια εκδήλωση για να ενημερώσουμε τον κόσμο για τα εμβόλια. Ο λόγος είναι ότι, παρά το γεγονός ότι τα εμβόλια χρησιμοποιούνται για πολλές δεκαετίες, υπάρχει μια αυξανόμενη αμφισβήτηση σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους», σημείωσε ο κ. Κουσούλης.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο καθηγητής παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής αλλά και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος και ο διαχειριστής της ιστοσελίδας ellinikahoaxes.grΘάνος Επαχτίτης.

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας ανέφερε ότι ο μεν Ανδρέας Κωνσταντόπουλος είναι καταξιωμένος διεθνώς και «ο πλέον αρμόδιος για να μας μιλήσει για την ασφάλεια αλλά και για το πόσα εμβόλια να κάνουμε στα παιδιά μας», ενώ ο δε Θάνος Επαχτίτης «θα μας μιλήσει για τους κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο σχετικά με τις αναξιόπιστες πληροφορίες που βρίσκουμε, ποιες είναι οι αξιόπιστες πληροφορίες, πως μπορούμε να τις βρούμε, πως μπορούμε να τις φιλτράρουμε, έτσι ώστε να πάρουμε και εμείς μια απόφαση για το αν πρέπει να κάνουμε ή όχι τα εμβόλια».

Η αναπληρώτρια γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας από την πλευρά της ανέφερε ότι ιδέα για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης ενημερωτικής εκδήλωσης υπήρχε εδώ και πολύ καιρό και προέκυψε «από το γεγονός ότι τα εμβόλια είναι μια πολύ μεγάλη αναγκαιότητα, η οποία αμφισβητείται εδώ και πολύ καιρό. Και επειδή προσωπικά, ως ειδικευόμενη πριν από 20 χρόνια, βίωσα το θάνατο παιδιού μέσα στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας, από οξεία μηνιγγιδοκοκκική σηψαιμία, η οποία είναι μια θανατηφόρα επιπλοκή της μηνιγγίτιδας και, αν είχε εμβολιαστεί, θα μπορούσε το παιδί να είχε γλιτώσει. Δεν είναι ότι δεν θα πάθαινε τη μηνιγγίτιδα, απλά δεν θα την περνούσε τόσο βαριά».

Η Λιάνα Τζίφα επέμεινε σε αυτό τονίζοντας ότι η εκδήλωση δεν γίνεται με αφορμή την επιδημία της ιλαράς, για την οποία μάλιστα σχολίασε ότι «δεν περιμέναμε να γίνει τόσο γρήγορα επιδημία», ενώ πρόσθεσε ότι «τα εμβόλια δεν είναι για να μην νοσήσουμε, είναι αν νοσήσουμε να μη νοσήσουμε βαριά, ώστε να μην κάνουμε σοβαρές επιπλοκές όπως εγκεφαλίτιδα, όπως πνευμονία. Όσο μεγαλύτερο είναι το άτομο που είναι ανεμβολίαστο και πάθει μια παιδική ασθένεια τόσο μεγαλύτερες και πιθανότερες είναι οι επιπλοκές που μπορεί να πάθει. Γι’ αυτό το λόγο, όχι τόσο ως γιατρός αλλά ως μαμά, θεώρησα υποχρέωσή μας -και θεωρώ ότι η Ιατρική Εταιρεία Μεσσηνίας αυτό έχει σκοπό να κάνει- να ενημερώσουμε τον κόσμο».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της η Λιάνα Τζίφα τόνισε: «Δεν απαιτούμε να πείσουμε αλλά ζητάμε να βάλουμε τα άτομα, τους γονείς, που για κάποιο λόγο δεν θέλουν να κάνουν τα εμβόλια, να σκεφθούν μήπως υπάρχει και ο αντίλογος σε αυτό που πιστεύουν».

Απαντώντας στην ερώτηση για το αν υπάρχει και στη Μεσσηνία αξιοσημείωτο ποσοστό ατόμων κατά των εμβολίων τόσο ο κ. Κουσούλης όσο και η κ. Τζίφα τόνισαν ότι και στο Νομό μας το ποσοστό αυτό αυξάνεται. Μάλιστα η αναπληρώτρια γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας σημείωσε ότι η αύξηση του ποσοστού ξεκίνησε την περίοδο της κρίσης, όχι όμως επειδή οι γονείς δεν είχαν ή δεν έχουν τα χρήματα για τον εμβολιασμό των παιδιών. Ειδικότερα σημείωσε: «Νομίζω η αύξηση του ποσοστού των ατόμων που είναι κατά των εμβολίων ξεκίνησε από την έναρξη της κρίσης. Όχι γιατί δεν υπάρχουν χρήματα, γιατί ακόμη και αυτοί που δεν έχουν ασφάλιση μπορούν με το ΑΜΚΑ τους να κάνουν τα εμβόλια στις δημόσιες δομές, ενώ και αυτοί που δεν έχουν ΑΜΚΑ μπορούν να τα κάνουν μέσω του Κοινωνικού Ιατρείου. Με την κρίση άρχισε ένας τρόπος σκέψης λίγο περίεργος και διαφορετικός. Ένας τρόπος σκέψης που πολλές φορές εξαρτάται και άγεται από το τι γράφεται στο ίντερνετ…».
Στ.Μ.