Δευτέρα, 07 Μαϊος 2018 12:03

Για την επίσκεψη του κ. Χαρίτση στην 1η ΤΟ.Μ.Υ.

Ηρώ Αποστολοπούλου* 
Η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού οικονομίας και ανάπτυξης στη 1η ΤΟΜΥ, που εγκαινιάστηκε πριν λίγο καιρό στα γραφεία του ΙΚΑ Καλαμάτας, δείχνει άλλη μια φορά την προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιστρέψει την πραγματικότητα...

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με τη δημιουργία της Μονάδας στηρίζει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στη πόλη.

Πράγματι, είναι σημαντικό το έργο της κυβέρνησης καθώς έρχεται να υποβαθμίσει τις ήδη τσακισμένες υπηρεσίες ΠΦΥ και κυρίως να αξιοποιήσει την ΠΦΥ ώστε τελικά να περικόψει παραπάνω τις δαπάνες και τις παροχές του κράτους και του ΕΟΠΠΥ για την Υγεία. Αυτό που ξέχασε να πει ο αναπληρωτής υπουργός, που τάχα κατέγραψε τις ελλείψεις για να τις μεταβιβάσει στον Ξανθό, είναι ότι η ίδια η δημιουργία αυτών των μονάδων από την κυβέρνηση εξυπηρετεί ακριβώς τον παραπάνω στόχο.

Οι μονάδες αυτές θα λειτουργούν σύμφωνα με το νόμο με έναν γενικό γιατρό ή παθολόγο, με έναν παιδίατρο, με ένα νοσοκόμο και έναν διοικητικό υπάλληλο που θα αντιστοιχούν σε 10-15 χιλιάδες άτομα. Η κυβέρνηση δηλαδή με τα μαθηματικά της θέλει να μας πείσει ότι τέσσερις άνθρωποι, θα παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης, προαγωγής της Υγείας, θα αντιμετωπίζουν επείγοντα περιστατικά και θα έχουν στην ευθύνη τους την φροντίδα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας.

Πέρα λοιπόν από το γεγονός ότι οι ίδιες οι μονάδες δε θα καλύπτουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες του πληθυσμού, έρχονται να λειτουργήσουν και σαν κόφτης υπηρεσιών και παροχών υγείας. Ήδη αυτή η κυβέρνηση, με επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν και όλες οι προηγούμενες, στο όνομα του εξορθολογισμού δαπανών, της λογικής κόστους-όφελος έχει βάλει φρένο στη πρόσβαση των ασθενών σε μια σειρά εξετάσεις, φάρμακα και προληπτικούς ελέγχους. Με τον οικογενειακό γιατρό, που προβλέπεται στον νόμο, θα ενταθεί αυτή η κατεύθυνση. Εξάλλου αυτές οι μονάδες θα αξιολογούνται με βάση το κατά πόσο τηρούν τα πρωτόκολλα που ντύνουν με επιστημονικό τρόπο τις περικοπές, κατά πόσο ουσιαστικά δε ξοδεύουν το κράτος!

Ένα ακόμη ζήτημα είναι με τι εργασιακές σχέσεις θα εργάζονται οι εργαζόμενοι σε αυτές τις μονάδες. Οι 3000 προσλήψεις της κυβέρνησης είναι με ημερομηνία λήξης (συμβάσεις διετίας) και προφανώς δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις ελλείψεις σε προσωπικό στην ΠΦΥ. Μόνο τη τετραετία 2012-2014, έφυγαν από τα κέντρα υγείας και τη ΠΦΥ 5000 εργαζόμενοι, και η κατάσταση επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο. Και σε πολλά από τα κέντρα υγείας του νομού άλλωστε λείπει προσωπικό όλων των ειδικοτήτων με συνέπειες στις υπηρεσίες που παρέχονται. Οι γιατροί των κέντρων υγείας μετακινούνται από τα κέντρα υγείας στο νοσοκομείο για να καλύψουν κενά, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς αναλαμβάνουν γενικά καθήκοντα στα κέντρα υγείας λόγω των ελλείψεων. Με αυτή τη κατάσταση λοιπόν να υπάρχει, οι προσλήψεις της κυβέρνησης είναι σταγόνα στον ωκεανό!

Το έργο που ήρθε η κυβέρνηση να διαφημίσει και στη Καλαμάτα, δεν έχει καμία σχέση με τις σύγχρονες ανάγκες του λαού σε Υγεία, περίθαλψη και πρόληψη. Η ΠΦΥ θα έπρεπε να απευθύνεται σε υγιείς, πριν αρρωστήσουν. Για την κυβέρνηση όμως, όπως και για τις προηγούμενες, αυτό είναι κόστος και σπατάλη. Σήμερα, με την πρόοδο της επιστήμης, το ειδικευμένο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό που υπάρχει στη χώρα, ο λαός πρέπει να διεκδικήσει την ανάπτυξη ενός κρατικού, πλήρως δωρεάν συστήματος Υγείας και ΠΦΥ με κέντρα υγείας με πλήρη στελέχωση σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, οικογενειακούς γιατρούς, υγειονομικούς όλων των κλάδων, σύγχρονο εξοπλισμό που να ικανοποιεί τις ανάγκες κάθε περιοχής όλο το 24ωρο με στόχο την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού.

Σήμερα ο λαός να παλέψει για μια άλλη ανάπτυξη, που θα έχει κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων και του πλούτου που ο ίδιος παράγει προς αυτή τη κατεύθυνση.

 

*Ηρώ Αποστολοπούλου,
Αγροτική γιατρός,
Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Υγείας Καλαμάτας του ΚΚΕ