Σάββατο, 28 Αυγούστου 2021 00:32

Ανεμβολίαστο το 95% των νοσηλευόμενων στην Κλινική Κόβιντ του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Ελένη Αλειφέρη, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δημήτρης Τζωρτζίνης και ο σύμβουλος του δημάρχου,  πανεπιστημιακός καθηγητής Παναγιώτης Χαλβατσιώτης Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Ελένη Αλειφέρη, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δημήτρης Τζωρτζίνης και ο σύμβουλος του δημάρχου, πανεπιστημιακός καθηγητής Παναγιώτης Χαλβατσιώτης

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ 
Τη δύσκολη που κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μεσσηνία, με την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού και ιδιαίτερα στο Νοσοκομειο Καλαμάτας, περιέγραψαν σε δηλώσεις τους χθες στο Δημαρχείο ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Ελένη Αλειφέρη και ο σύμβουλος του δημάρχου για θέματα υγείας, πανεπιστημιακός καθηγητής Παναγιώτης Χαλβατσιώτης…

Όπως σημειώνει ο Δήμος Καλαμάτας, “κοινό χαρακτηριστικό των τοποθετήσεων ο προβληματισμός και η ανησυχία από τα δεδομένα που καθημερινά καταγράφονται και αποτυπώνουν μια υγειονομικά δύσκολη περίοδο.

Μόνο με τον εμβολιασμό, μόνο ακούγοντας τους ειδικούς και την επιστημονική κοινότητα, θα μπορέσουμε να βγούμε από την υγειονομική κρίση, τόνισε ο Δήμαρχος, ζητώντας απ’ όλους να κάνουν το καθήκον τους. Ενημέρωσε για την επιδημική τάση που καταγράφεται με σαφώς αυξητική τάση στην περιοχή και επανέλαβε ότι ο Δήμος Καλαμάτας όπως από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας έως και σήμερα, συνεργάζεται και συνδράμει στο μέτρο των δυνατοτήτων του τους υγειονομικούς φορείς προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία την κατάσταση που ο κορωνοϊός μας έχει επιβάλει εδώ και 1,5 περίπου έτος.

Όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις, πέραν των στοιχείων που καθημερινά ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ όσον αφορά τα θετικά κρούσματα στον ιό, εκτός από τα στοιχεία που αντλούνται μέσα από την ανάλυση των λυμάτων και αφορούν την τάση του επιδημικού φαινομένου στην περιοχή, ανησυχία προκαλούν στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου ως προς τις αντοχές της νοσηλευτικής μονάδας που δέχεται πάρα πολύ μεγάλη πίεση τις τελευταίες ημέρες. Παρά την πίεση αυτή, εξακολουθεί -όπως τονίστηκε- να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μήνα Ιούλιο οι εισαγωγές στην Κλινική Covid ανήλθαν σε 90, ενώ οι εισαγωγές του Αυγούστου έως και σήμερα εκτοξεύτηκαν στις 217. Συνολικά από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως και σήμερα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας έχουν νοσηλευτεί 818 περιστατικά Covid. Σήμερα, η κατάσταση είναι οριακή, με το Νοσοκομείο να διαθέτει το 28% των κλινών του για περιστατικά Covid, έχει περάσει σε επίπεδο λειτουργίας ήδη στη Φάση Γ’, έχοντας έτοιμα και σενάρια διαχείρισης ακόμα μεγαλύτερης πίεσης. Τέλος, σύμφωνα με την κα Αλειφέρη, ένα στοιχείο κρίσιμο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευομένων με Covid (περί το 95%) είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας.

Την άποψη και τον προβληματισμό τους κατέθεσαν, επίσης, οι Δ. Τζωρτζίνης και Π. Χαλβατσιώτης, παρουσιάζοντας διάφορα δεδομένα με στόχο την ορθή ενημέρωση του κόσμου. Σύμφωνα με τον κ. Χαλβατσιώτη οι αναλύσεις δείχνουν ότι ο δείκτης θετικότητας στη Μεσσηνία είναι στο 4,8, ενώ η πλειοψηφία των θετικών κρουσμάτων εντοπίζεται στις ηλικίες 39-50 ετών. Ο κ. Χαλβατσιώτης μάλιστα ζήτησε καλύτερη ενημέρωση των πολιτών. Τέλος ο κ. Τζωρτζίνης μετέφερε τις θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου, επισημαίνοντας ότι ο ιατρικός κόσμος της Μεσσηνίας θα συνδράμει με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος για την καλύτερη υγεία των συμπολιτών μας”.