Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021 01:25

Προέχει η προστασία της κυβέρνησης από τη διεκδίκηση στήριξης του Νοσοκομείου Καλαμάτας...

“Λαϊκισμό” χαρακτήρισε η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Ελένη Αλειφέρη, το αίτημα της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου να ενημερωθεί το Σώμα, στη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση, για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο Καλαμάτας ενώ η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση. Η Ελένη Αλειφέρη, που εκτός από διοικήτρια είναι και επικεφαλής δημοτικής παράταξης που συνεργάζεται με τη δημοτική αρχή, αρνήθηκε να κάνει ενημέρωση, λέγοντας ότι αυτοί που τη ζητούν το κάνουν για αντιπολιτευτικούς λόγους. Από την πλευρά του και ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, έδειξε ότι δεν έχει διάθεση να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, από την οποία μπορεί να αναδειχθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί το Νοσοκομείο της Καλαμάτας, όπως και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας. Μπροστά σε αυτή την άρνηση, πήρε την πρωτοβουλία να ενημερώσει για το πως έχει η κατάσταση στο Νοσοκομείο ο Μανώλης Μάκαρης, επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου - Ενεργοί Δημότες”, καρδιολόγος, με βαθμό διευθυντή στην Καρδιολογική Κλινική. Και όσα ανέφερε ήταν πραγματικά ανησυχητικά…

Στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο Γιώργος Σωφρονάς, σύμβουλος της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας με επικεφαλής τον Βασίλη Τζαμουράνη, ζήτησε να ενημερώσει η διοικήτρια Ελένη Αλειφέρη για την κατάσταση στο Νοσοκομείο και επιπλέον να εκδοθεί ψήφισμα από το Σώμα για τη στελέχωση του Νοσοκομείου με το αναγκαίο ιατρικό και άλλο προσωπικό. 

Η Ελένη Αλειφέρη απάντησε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι υπερκείμενο όργανο του Νοσοκομείου, το οποίο, απεναντίας, είπε ότι έχει το δικό του Διοικητικό Συμβούλιο και ελέγχεται από τις υπηρεσίες της Υγειονομικής Περιφέρειας και του υπουργείου.

Ο Γιώργος Σωφρονάς σχολίασε ότι υπάρχει ασυμβατότητα των δύο ρόλων που έχει η Ελένη Αλειφέρη, της δημοτικής συμβούλου ως επικεφαλής παράταξης και της διοικήτριας του Νοσοκομείου. Επιπλέον χαρακτήρισε “ντροπή” το γεγονός ότι επί δύο χρόνια πανδημίας το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει κάνει ούτε ένα ψήφισμα για τη στήριξη του Νοσοκομείου. Επιπλέον ο κ. Σωφρονάς υποστήριξε ότι τόσο ο δήμαρχος όσο και η κ. Αλειφέρη λειτουργούν περισσότερο ως κομματικά παρά ως αυτοδιοικητικά πρόσωπα. 

Ξαναπήρε το λόγο η Ελένη Αλειφέρη, που επέμεινε ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει κάποιο θέμα του Νοσοκομείου που μπορεί να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ είπε ότι εάν έχει κάποιος ερωτήσεις μπορεί να τις κάνει αρμοδίως! Και ενώ από τη μια η διοικητήρια τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητα να συζητά για το Νοσοκομείο, από την άλλη δήλωσε ευγνωμοσύνη προς το Δήμο ο οποίος διέθεσε και πρόσφατα χρήματα για την αγορά εξοπλισμού για το Νοσοκομείο, παρότι η υγεία δεν είναι στις αρμοδιότητες των Δήμων. 

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης, τόνισε ότι αναμφισβήτητα μπορεί ή και έχει υποχρέωση το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει για το Νοσοκομείο, εφόσον πρόκειται για ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό θέμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το Σώμα πάει να υποκαταστήσει κάποια άλλη υπηρεσία και αρχή. Ο Βασίλης Τζαμουράνης έκανε συγκεκριμένα ερωτήματα, που δεν απαντήθηκαν, όπως εάν έχει αναπληρωθεί το κενό του διευθυντή της Κλινικής Κόβιντ μετά τον αδόκητο θάνατό του, εάν έχουν αντικατασταθεί οι υγειονομικοί που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας ή αν έχουν μεταφερθεί γιατροί από άλλες μονάδες υγείας δημιουργώντας και σε αυτές επιπλέον ελλείψεις, εάν έχουν γίνει ενέργειες από το δήμαρχο και ποιες για τη στελέχωση του Νοσοκομείου. Επιπλέον ο Βασίλης Τζαμουράνης ανέφερε ότι η θνησιμότητα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας κόβιντ είναι μεγάλη, κάτι που είπε ότι, όπως του έχει μεταφερθεί, οφείλεται κυρίως στην έλλειψη κατάλληλου στελεχιακού δυναμικού. 

Ο Ελένη Αλειφέρη διέκοψε τον Βασίλη Τζαμουράνη στη συγκεκριμένη αναφορά, ζητώντας του να είναι πολύ προσεκτικός όταν αναφέρεται στη ΜΕΘ, υπονοώντας ότι μπορεί να κληθεί από τον αρμόδιο θεσμό να αποδείξει αυτό που είπε, ενώ επανάλαβε ότι είναι αντιπολιτευτικός ο σκοπός της επιδίωξης να γίνει ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το Νοσοκομείο. 

Στη συνέχεια ο Μανώλης Μάκαρης μίλησε για την κατάσταση στο Νοσοκομείο, τονίζοντας ότι και η Κλινική κόβιντ είναι γεμάτη και η ΜΕΘ κόβιντ είναι μεγάλη, αλλά εξίσου ανησυχητικό, πρόσθεσε, είναι ότι και οι υπόλοιπες Κλινικές είναι “ασφυκτικά γεμάτες”. Χαρακτηριστικά ο κ. Μάκαρης ανέφερε ότι υπάρχουν στιγμές που κλινικές δεν διαθέτουν πια άδεια κρεβάτια για νοσηλεία νέων ασθενών ή που η κατάσταση είναι οριακή. Επιπλέον ο κ. Μάκαρης εκτίμησε ότι με τους όρους που προσφέρει η πολιτεία δεν πρόκειται να έρθουν γιατροί στο νοσοκομείο και συγκεκριμένα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου αντί με σύμβαση μόνιμης και σταθερής εργασίας. 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, αρκέστηκε να σημειώσει ότι ενώ προκηρύσσονται θέσεις γιατρών για το Νοσοκομείο Καλαμάτας αυτές μένουν κενές γιατί δεν υπάρχουν γιατροί. Επίσης ο δήμαρχος τόνισε πως εμπιστεύεται το επιστημονικό προσωπικό του Νοσοκομείου, όπως υπογράμμισε ότι εμπιστεύεται και τη διοικήτρια Ελένη Αλειφέρη. 

Στ.Μ.