Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2026 10:23

Με υπογραφή Λαμπρόπουλου νέες φυλακές σε Ιωάννινα – Λύση για στέγαση φοιτητών σε Καλαμάτα

Με υπογραφή Λαμπρόπουλου νέες φυλακές σε Ιωάννινα – Λύση για στέγαση φοιτητών σε Καλαμάτα

Με την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μπαίνει πλέον σε φάση υλοποίησης η μετεγκατάσταση του σωφρονιστικού καταστήματος Ιωαννίνων, με τη δημιουργία ουσιαστικά νέων σύγχρονων φυλακών χωρητικότητας εξακοσίων (600) κρατουμένων, στο τοπικό διαμέρισμα Κόντσικα του Δήμου Ιωαννιτών.

Οι οποίες θα αποτελούν το:«Γενικό Σωφρονιστικό Κατάστημα της Περιφέρειας Ηπείρου».

Η σύμβαση υπεγράφη από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ιωάννη Λαμπρόπουλο, που υλοποίησε μια απαίτηση ετών για την περιοχή της Ηπείρου και τη δημιουργία νέου Καταστήματος σε χώρο μάλιστα

έκτασης 100 στρεμμάτων, που παραχωρήθηκε, χωρίς αντάλλαγμα, από τον Δήμο Ιωαννιτών στο Υπουργείο.

Θα περιλαμβάνει πτέρυγες κρατουμένων, διοικητικές και πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, εκπαιδευτικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, με προϋπολογισμό 40.000.000 ευρώ και χρηματοδότηση από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υ. Π.Π.

Ο Γ. Λαμπρόπουλος χαρακτήρισε την εξέλιξη ένα ακόμα σημαντικό κρίκο στην πολιτική που εφαρμόζει το Υπουργείο για τη βελτίωση των υποδομών στο σωφρονιστικό σύστημα στο πλαίσιο ενός

μεγάλου κατασκευαστικού προγράμματος για ανέγερση νέων φυλακών σε ολόκληρη την επικράτεια και συγκεκριμένα:Ασπρόπυργο, Μεγαλόπολη, Βόϊο, Φιλιάτες, Κασσάνδρα, Κασσαβέτεια, Χαλκίδα, Κέρκυρα, καθώς και την ολοκλήρωση της κατασκευής του σωφρονιστικού καταστήματος «ΚΡΗΤΗ II».

Λύση για τους φοιτητές σε Καλαμάτα

Παράλληλα ο Μεσσήνιος βουλευτής, έθεσε υπόψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφίας Ζαχαράκη πρόταση για την αντιμετώπιση εν μέρει της έλλειψης φοιτητικής στέγης στην Καλαμάτα, παράλληλα με την αντιμετώπιση προβλημάτων σε σχολικά κτήρια της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και γενικότερα του νομού.

Η δεδομένη μικρή διαθεσιμότητα κατοικιών προς ενοικίαση και η μεγάλη ζήτηση, διαμορφώνουν τις τιμές των ενοικίων σε υψηλά επίπεδα και ο Γ. Λαμπρόπουλος αναγνωρίζει τη δυσκολίας στη φοίτηση και στην ίδια την παρακολούθηση έτσι στις σχολές της Καλαμάτας.

Προτείνει λοιπόν στην Υπουργό Παιδείας την δημιουργία φοιτητικών εστιών, σε συγκεκριμένο οικόπεδο πέντε περίπου στρεμμάτων, που είχε παραχωρηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, καθώς και την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων κτιριακών υποδομών της πόλης μας.

Η Σοφία Ζαχαράκη, δεσμεύτηκε να  επικοινωνήσει με την Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, προκειμένου να αναζητηθεί ο τρόπος και να μελετηθεί η ανέγερση εστιών στον εν λόγω χώρο που προφανώς αγνοούσε την ύπαρξή του. Έχει ενδιαφέρον αν αυτό συμβαίνει και με τις αρχές του Ιδρύματος.

Για την κτηριακή βελτίωση των Σχολείων μας και σε συνεργασία με τους Δήμους, σε ανάρτησή του ο Γ. Λαμπρόπουλος αναφέρει πως στο πρόγραμμα είναι να ενταχθούν στο «Μαριέττα Γιαννάκου» σχολεία από την Καλαμάτα και τον Νομό, ενώ παράλληλα θα υπάρξει και χρηματοδότηση για ενεργειακές αναβαθμίσεις.