Τρίτη, 12 Απριλίου 2016 17:29

Τσιρώνης στην Ελαία: Χρυσορυχείο ο Κυπαρισσιακός Κόλπος, να τον προστατεύσουμε

Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, η Γιώτα Κοζομπόλη, ο Γιάννης Τσιρώνης, ο Άρης Σκλάβος και ο Τέρενς Κουίκ Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, η Γιώτα Κοζομπόλη, ο Γιάννης Τσιρώνης, ο Άρης Σκλάβος και ο Τέρενς Κουίκ

ΔΕΝ ΕΠΕΙΣΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ 
Από αποτυχία στέφθηκε η προσπάθεια της δημοτικής αρχής Τριφυλίας να πείσει τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, να αποσύρει το σχέδιο για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Το πρωί, στην Ελαία, πραγματοποιήθηκε δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, με τον αναπληρωτή υπουργό αλλά και παρουσία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ, όπου η δημοτική αρχή παρουσίασε ένδεια πειστικών επιχειρημάτων. Η διαβούλευση έγινε με πολύ κόσμο, παρουσία μεγάλης αστυνομικής δύναμης αλλά σε πολιτισμένη ατμόσφαιρα και με δημοκρατική διαδικασία…

Ο Γιάννης Τσιρώνης αναγνώρισε πάντως ότι η πρόβλεψη του σχεδίου, για όριο αρτιότητας στα 20 στρέμματα, σε ότι αφορά τη Ζώνη Αγροτικού Τοπίου, είναι υπερβολική. Τόνισε ότι το υπουργείο θα παλέψει ώστε να περάσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας πρόταση για όριο αρτιότητας, πάντα στη Ζώνη Αγροτικού Τοπίου, στα 10 στρέμματα, τα οποία είναι και το ελάχιστο όριο για τις περιοχές Natura. Υπογράμμισε όμως ότι οι δήμαρχοι θα πρέπει να παραδώσουν στο υπουργείο στοιχεία και επιχειρήματα για αυτή τη μείωση του ορίου αρτιότητας ώστε «να μην πάω στο Συμβούλιο της Επικρατείας ξεβράκωτος».
Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός φάνηκε ότι δέχεται μια μικρή τροποποίηση σε ένα σημείο του σχεδίου που δημιουργεί υπόνοιες για ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένης ιδιοκτησίας. Πρόκειται για μία «μύτη» μεταξύ των εκβολών της Νέδας και του χωριού της Ελαίας, στα όρια του δάσους, η οποία εξαιρείται από την απαγόρευση δόμησης. Ο κάτοικος της Ελαίας, Παναγιώτης Κόλλιας, παρουσίασε στοιχεία για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ο υπουργός είπε ότι θα εξεταστούν και θα απαγορευτεί και σε αυτή την περιοχή η δόμηση. Πρόσθεσε πάντως ότι για το συγκεκριμένο σημείο το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε επιτρέψει να είναι δυνατή η δόμησή του κατά την εξέταση του πρώτου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο είχε αναπεμφθεί ως ανεπαρκές.
Ο Γιάννης Τσιρώνης, ξεκινώντας την παρουσίαση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, τόνισε ότι αυτό δεν απαγορεύει τη δόμηση στους οικισμούς, παρά την παραπληροφόρηση που γίνεται στους κατοίκους της περιοχής. Πρόσθεσε δε ότι οι οικισμοί θα μπορούν «κανονικότατα να επεκτείνονται».
Είπε επίσης ότι στη ζώνη προστασίας της φύσης δεν θα απαγορεύεται στον κόσμο να κάνει την βόλτα του, παρά τη σχετική παραπληροφόρηση που γίνεται. Αυτό που θα απαγορεύεται, συνέχισε, θα είναι η διανυκτέρευση, κάτι όμως που σημείωσε ότι απαγορεύεται και σήμερα.
Το σχέδιο για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, ανέφερε ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, θα φέρει ένα νοικοκύρεμα και θα δώσει σε αυτό το μοναδικό φυσικό πάρκο της περιοχής την πραγματική του αξία. «Έχετε ένα χρυσορυχείο» είπε ο Γιάννης Τσιρώνης προσθέτοντας ότι «δεν είναι τυχαίο που οι αρχαίοι διάλεξαν αυτή την περιοχή για να κάνουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Αριστερά ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΙΒΕΛΑΣ
Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, αμφισβήτησε την ειδική περιβαλλοντική μελέτη επάνω στην οποία βασίστηκε η κατάρτιση του σχεδίου για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, τονίζοντας ότι αυτή δεν ανταποκρίνεται στην κατάσταση που πραγματικά επικρατεί στην περιοχή. Υπογράμμισε λοιπόν ότι εφόσον η μελέτη αυτή δεν είναι σωστή δεν μπορεί να είναι σωστό και το σχέδιο.
Επίσης, κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό να καταθέσει το σχέδιο για έλεγχο στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και όχι στο πέμπτο Τμήμα του.
Την ειδική περιβαλλοντική μελέτη αμφισβήτησαν πολλοί ακόμη ομιλητές, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε ότι η μελέτη έχει εκπονηθεί από χρόνια, αποτελεί δημόσιο έγγραφο και ο ίδιος είναι υποχρεωμένος να τη σεβαστεί.
Για το Συμβούλιο της Επικρατείας ο Γιάννης Τσιρώνης απάντησε δεν είναι επιλογή του να κατατεθεί στην Ολομέλεια το σχέδιο για έλεγχο, διότι το πόρισμά της θα είναι τελεσίδικο και δεν θα υπάρχουν περιθώρια να διεκδικηθεί μελλοντικά κάτι περισσότερο.  
Ο δήμαρχος Τριφυλίας σημείωσε ακόμη ότι για την περιοχή ο τέως Δήμος Αυλώνος είχε εκπονήσει το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης, το οποίο καλύπτει τις επιδιώξεις του Δήμου και το οποίο άφησε να εννοηθεί ότι θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.
Ο Παναγιώτης Κατσίβελας εξαπέλυσε επίσης επίθεση κατά του Συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων», χωρίς να τον κατονομάσει, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση, κατηγορούμενη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από κάποιους που κατάγγειλαν τη χώρα, για τους οποίους μάλιστα σχολίασε ότι «είναι συνομιλητές του υπουργείου, είναι αυτοί που συνέθεσαν το σχέδιο».
Κλείνοντας ο δήμαρχος Τριφυλίας ανέφερε ότι υπάρχει «αμοιβαία δυσπιστία», παρότι, όπως τόνισε, το υπουργείο έχει το περιθώριο για μια κοινή πορεία με το Δήμο και την τοπική κοινωνία.
Σημειώνεται ότι το διάλογο συντόνισε ο πρόεδρος της Ελαίας, Άρης Σκλάβος. Στο πάνελ κάθισε, εκτός από τον Τέρενς Κουίκ, η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη.
Στ.Μ.