Τρίτη, 12 Απριλίου 2016 22:39

"Προς τη σωστή κατεύθυνση" το σχέδιο για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου

«ΚΛΑΚΑΔΟΡΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ ΤΗΝ ΚΛΕΜΜΕΝΗ» 
Προς τη σωστή κατεύθυνση είναι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, τόνισαν αρκετοί από τους συμμετέχοντες στη διαβούλευση που έγινε το πρωί της Τρίτης στην Ελαία, με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, παρουσία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε πάντως η τοποθέτηση του Ελαιάτη Σωτήρη Δράκου, που διερωτήθηκε γιατί δεν αποκαθίσταται η περιβαλλοντική ζημιά που προκλήθηκε από «επενδυτή» με την κατασκευή παράνομων δρόμων στην προστατευόμενη περιοχή μεταξύ Ελαίας και Αϊγιαννάκη, ενώ μίλησε και για «κλακαδόρους κάποιου επενδυτή στην άμμο την κλεμμένη»…

Ότι το σχέδιο προστασίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση τόνισαν ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, Νώντας Βουδούρης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νίκος Πατσαρίνος, ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Παναγιώτης Αλευράς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας Παύλος Γκραίκης, ο Ελαιάτης Ηλίας Σκλάβος. Οι συγκεκριμένοι πάντως συμφώνησαν ότι η αρτιότητα στη Ζώνη Αγροτικού Τοπίου θα πρέπει να μειωθεί από τα 20 στα 10 στρέμματα, εκτός του Ηλία Σκλάβου, που υποστήριξε ότι τα 10 στρέμματα δεν φτάνουν για την αειροφορική ανάπτυξη της περιοχής.

Νώντας Βουδούρης
Αντίθετα, κατά του σχεδίου τάχθηκαν, εκτός του δημάρχου Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος, ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Αδραχτάς, ο πρώην δήμαρχος του τέως Δήμου Αυλώνος Γιάννης Φιλντίσης, ο δημοτικός σύμβουλος Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος από το Σύλλογος Φίλων του Κυπαρισσιακού Κόλπου, ο Νίκος Αλεξανδρόπουλος.
Επίσης, ενστάσεις εξέφρασαν κάτοικοι από την περιοχή της Ηλείας, ο Γιώργος Θεοδωρακόπουλος,  ο Παναγιώτης Κόλλιας, ο Αλέξης Κουτρουμπής.

Σωτήρης Δράκος
Ο Σωτήρης Δράκος στην τοποθέτησή του μίλησε για κλεμμένη άμμο, υπονοώντας ότι δεν είναι διάφανος ο τρόπος με τον οποίο γη επάνω από τη θάλασσα βρέθηκε να ανήκει σε ιδιώτες. Παρέδωσε μάλιστα στον αναπληρωτή υπουργό, Γιάννη Τσιρώνη και βιβλίο που περιγράφει τη σχετική υπόθεση. Τόνισε ότι οι Ελαιάτες έχουν την υποχρέωση να παραδώσουν στα παιδιά τους τον τόπο όπως τον παρέλαβαν από τους γονείς τους, ενώ μίλησε για δρόμους που έχουν κατασκευαστεί παρανόμως στην παραλία, μεταξύ της Ελαίας και του Αϊγιαννάκη και στους οποίους πρέπει να γίνει περιβαλλοντική αποκατάσταση. Διερωτήθηκε ποιοι είναι υπεύθυνοι να επιβάλουν την αποκατάσταση που πρέπει να γίνει και ρώτησε γιατί κλείνουν τα αυτιά τους. Τόνισε επίσης ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει καλλιέργεια καρπουζιού σε 20 στρέμματα στην άμμο στο Βουνάκι, όπου απαγορεύεται αυτή η δραστηριότητα, όπως επίσης μίλησε και για σπίτι που έχει κατασκευαστεί παράνομα στο Βουνάκι. Στη συνέχεια μίλησε για «κλακαδόρους κάποιων επενδυτών στην άμμο την κλεμμένη» και υπογράμμισε ότι οι Ελαιάτες δεν πρόκειται να επιτρέψουν να γίνει η περιοχή τους  όπως έχει γίνει η Σπιάντζα στην Ηλεία.
Στ.Μ.