Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016 23:46

Οι Φίλοι του Δάσους και της Παραλίας Ελαίας για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου

Οι Φίλοι του Δάσους και της Παραλίας Ελαίας για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου

Του Παύλου Γκραίκη* 
Το προηγούμενο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου επεστράφη από το Συμβούλιο της Επικρατείας παρότι κατά τη διαβούλευση «δεν λύθηκε μύτη». Οι Φίλοι του Δάσους και της Παραλίας Ελαίας όμως αντέδρασαν τότε και προσέφυγαν. Σε ό,τι αφορά το Σύλλογό μας, το ζητούμενο σχετικά με τον Κυπαρισσιακό Κόλπο πρέπει να είναι η διαμόρφωση κανόνων για την περιοχή που πρέπει να προστατευθεί…

Εμείς ως Σύλλογος υπηρετούμε το περιβάλλον, επιθυμούμε τη νομιμότητα και δεν έχομε καμία εκτίμηση στη μικρότητα.
Έτσι λέμε ναι στους κανόνες προστασίας.
-Λέμε ναι στη δυνατότητα επέκτασης των οικισμών του Καλού Νερού και της Ελαίας
-Λέμε ΟΧΙ στη δόμηση της παράκτιας ζώνης σε βάθος 100 μέτρων από την ακτογραμμή, επειδή οι αμμώδεις εκτάσεις έχουν ύψος επιπέδου από τη μέση ρυχία της στάθμης της θάλασσας 1,5 έως 1,8 μέτρο. Ύψος που θα μειωθεί ακόμα περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής.
-Λέμε ναι στη δόμηση μεταξύ δάσους και Εθνικής Οδού με εφαρμογή των όρων του Ν.3937/11 για τη βιοποικιλότητα. Το ύψος των κτηρίων να έχει δυνατότητα ανύψωσης των βαθμίδων 50 εκατ. γιατί η περιοχή είναι Λούρος (πιο χαμηλά από τις αμμοθίνες και κατακλύζεται στις έντονες βροχοπτώσεις).
-Ανησυχούμε που δεν γίνεται αναφορά για αποκατάσταση των παράνομων δρόμων στις ζώνες ΠΠΦ-1 και 2, ενώ στο άρθρο 3 και στις γενικές διατάξεις γίνεται αναφορά στη χρήση υφιστάμενων δρόμων έτσι που να υπονοείται νομιμοποίηση των παράνομων δρόμων.
-Επιθυμούμε τη διατήρηση του γηπέδου Ελαίας ως χώρου υποδομής αθλοπαιδιών.
-Ζητάμε στην περιοχή των εκβολών της Νέδας εκατέρωθεν επέκταση της ΠΦΣ και 50 μέτρα και τροποποίηση νότια των εκβολών της Νέδας της ΖΑΤ σε ΠΠΦ σε βάθος 50 μέτρων από τον αιγιαλό.
-Για την ανάπτυξη της Ελαίας σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού σε συνδυασμό με τα καταλύματα στη ΖΑΤ και την ενδοχώρα (Νέδα-Επικούριος κ.λπ) ο ορισμός στο δάσος δημοτικού οικοκάμπινγκ με φυσικά φθαρτά υλικά για το φυσιολατρικό κομμάτι, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τη διαβίωση με φυσικούς όρους, που αποτελούν δυναμικές τουριστικές δράσεις.
Έτσι η Κυπαρισσία θα καλύπτει αστικό τουρισμό, το Καλό Νερό πιο μαζικό και η Ελαία τον ειδικό τουρισμό, προμηνύοντας ευημερία παντού.
Στόχος του Προεδρικού Διατάγματος και δικός μας στη συνέχεια πρέπει να είναι η ταυτότητα της περιοχής, μέσα από την παράδοση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Αυτό ζητά ο πελάτης σήμερα, αυτό θα γίνει το brand name, όχι με κόπο αλλά με τρόπο.

 

*Ο Παύλος Γκραίκης είναι πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας
*Το κείμενο αυτό παραδόθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, κατά τη διαβούλευση που έγινε την Τρίτη στην Ελαία για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου.