Τρίτη, 05 Ιουλίου 2016 16:04

Μπλόκο, αστυνομία και εντελώς περιπλεγμένη κατάσταση στη χωματερή των Λιμενικών!

Μπλόκο, αστυνομία και εντελώς περιπλεγμένη κατάσταση στη χωματερή των Λιμενικών!

ΜΕΣΣΗΝΗ 
Μπλόκο στη χωματερή του έκανε σήμερα, για δεύτερη μάλιστα φορά, ο Δήμος Μεσσήνης, ειδικότερα η δημοτική αρχή. Το αυτοκίνητο του δημάρχου, Γιώργου Τσώνη, είχε κλείσει τη μια είσοδο της χωματερής, ενώ ένα μηχάνημα του Δήμου έκλεισε τη δεύτερη. Το μπλόκο έγινε για να μην περάσουν μέσα τα μηχανήματα του εργολάβου στον οποίο έχει αναθέσει η Περιφέρεια την αποκατάσταση της χωματερής. Και γιατί ο Δήμος Μεσσήνης δεν θέλει την αποκατάσταση; Γιατί, τονίζει, αντί για αποκατάσταση πρέπει να γίνει εξυγίανση και απορρύπανση, ώστε η περιοχή να μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά. Ωστόσο, υπάρχει και το εξής: Αν μπει ο εργολάβος για την αποκατάσταση τότε ο Δήμος Μεσσήνης δεν θα έχει χώρο να εναποθέσει τα σκουπίδια του…

Στη Μεσσήνη σήμανε συναγερμός το Σάββατο, όπου κινητοποιήθηκε και πάλι η δημοτική αρχή προκειμένου να μην μπουν στα Λιμενικά τα μηχανήματα του αναδόχου εργολάβου για την αποκατάσταση.
Τελικά ο εργολάβος επιχείρησε να μπει σήμερα στη χωματερή, στην οποία όμως είχαν πάει προηγουμένως ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, με τους αντιδημάρχους και άλλους συνεργάτες του, καθώς και η δημοτική αστυνομία.
Ο εργολάβος ειδοποίησε την Αστυνομία προκειμένου να παρέμβει για να μπορέσει να μπει στη χωματερή. Πράγματι η Αστυνομία πήγε και κατέγραψε το συμβάν, όπως είχε γίνει και το Σάββατο. Ακολούθως, ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, πήγε στην Αστυνομία και έδωσε κατάθεση.
Η θέση του Δήμου Μεσσήνης είναι ότι δεν μπορεί να γίνει, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, η αποκατάσταση της χωματερής, γιατί θα βρωμίσει κυριολεκτικά ο τόπος από τον τεράστιο όγκο σκουπιδιών που θάβεται εδώ και πολλά χρόνια στα Λιμενικά. Σημειώνεται μάλιστα ότι ο Δήμος έκανε μια δοκιμαστική τομή στη χωματερή και πράγματι δημιουργήθηκε μια αφόρητη κατάσταση από την ανυπόφορη μυρωδιά.
Η δημοτική αρχή επιδιώκει αντί για αποκατάσταση -η οποία, κατά το Δήμο, δεν θα επιτρέψει την μελλοντική αξιοποίηση αυτής της περιοχής που βρίσκεται σε μια εξαιρετική τοποθεσία- να γίνει εξυγίανση και απορρύπανση. Και για το σκοπό αυτό είχε συνεργασία ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, χθες στην Αθήνα. Για το ίδιο θέμα υπάρχει επικοινωνία και με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, δεδομένου ότι η εργολαβία για την αποκατάσταση των χωματερών είναι της Περιφέρειας. Το επείγον αίτημα προς την Περιφέρεια είναι να παραταθεί η προθεσμία για την αποκατάσταση των Λιμενικών ώστε στο εν τω μεταξύ να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να προωθηθεί η εξυγίανση και απορρύπανση της χωματερής.
Πάντως, το να μείνει ο Δήμος Μεσσήνης χωρίς χωματερή θα ήταν μια εξέλιξη που πιθανόν θα εξυπηρετούσε την επιδίωξη της Περιφέρειας ώστε να επισπευσθεί η υπογραφή της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων. Επιπλέον δε μια τέτοια εξέλιξη θα ακύρωνε τους σχεδιασμούς που κάνουν οι Δήμοι Μεσσήνης και Οιχαλίας, για την κοινή διαχείριση των απορριμμάτων τους.
Στ.Μ.