Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016 15:55

Σε σκηνές και στο λασπότοπο της "Μακαρίας" έρχονται πρόσφυγες

Το κόκκινο παραλληλόγραμμο είναι ο χώρος στον οποίο θα εγκατασταθούν οι πρόσφυγες, η μαύρη περιοχή αριστερά είναι το αεροδρόμιο, η άσπρη περιοχή που έχει μαρκαριστεί με κόκκινο είναι η τσιγγάνικη κατασκήνωση της Μπιρμπίτα Το κόκκινο παραλληλόγραμμο είναι ο χώρος στον οποίο θα εγκατασταθούν οι πρόσφυγες, η μαύρη περιοχή αριστερά είναι το αεροδρόμιο, η άσπρη περιοχή που έχει μαρκαριστεί με κόκκινο είναι η τσιγγάνικη κατασκήνωση της Μπιρμπίτα

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΙΤΣΑ ΣΕ ΤΣΩΝΗ 
Οριστικοποιείται, φαίνεται, η μεταφορά προσφύγων στο Δήμο Μεσσήνης. Ο συντονιστής του διυπουργικού για το προσφυγικό και αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, έστειλε επιστολή στο δήμαρχο, Γιώργο Τσώνη, τον οποίο ενημερώνει ότι προτίθεται να δημιουργήσει κέντρο προσωρινής φιλοξενίας σε ένα από τα δύο οικόπεδα που του υπέδειξε ο δήμαρχος στη «Μακαρία» και συγκεκριμένα σε εκείνο που βρίσκεται νοτιοανατολικά του αεροδρομίου. Πρόκειται ωστόσο για χώρο που μοιάζει ακατάλληλος, αν δεν γίνουν σημαντικά έργα, για τη φιλοξενία ανθρώπων. Ο χώρος αυτός το χειμώνα μετατρέπεται σε λασπότοπο και το καλοκαίρι κυκλοφορούν σμήνη κουνουπιών και προφανώς φίδια, καθώς πρόκειται για αγροτική έκταση. Σημειώνεται δε ότι οι πρόσφυγες θα μένουν σε σκηνές, δεν υπάρχει κτίριο ούτε προβλέπεται να δημιουργηθούν σχετικές εγκαταστάσεις…

Την επιστολή του Δημήτρη Βίτσα δημοσιοποίησε ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης, Νίκος Ξαρχάκος. Είχε σκοπό να ενημερώσει το μεσημέρι το Δημοτικό Συμβούλιο, η συνεδρίαση του οποίου όμως αναβλήθηκε, λόγω τεχνικού προβλήματος με τη μαγνητοφώνηση των πρακτικών. Ενημέρωσε ωστόσο ο αντιδήμαρχος τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, πρώην δήμαρχο Στάθη Αναστασόπουλο, που μετά προέβη σε δηλώσεις επικρίνοντας το δήμαρχο, Γιώργο Τσώνη για τους χειρισμούς του, ενώ ο Νίκος Ξαρχάκος απάντησε με δικές του δηλώσεις.
Η επιστολή του Δημήτρη Βίτσα προς τον Γιώργο Τσώνη έχει ως εξής: «Κύριε Δήμαρχε, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τις προτάσεις σου για την επιλογή χώρων δημιουργίας Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας.
Με την επιστολή μου αυτή θέλω να ζητήσω τη συνεργασία σου, καθώς προτιθέμεθα να χρησιμοποιήσουμε ως προσωρινό χώρο φιλοξενίας προσφύγων, το αγροτεμάχιο των 12,6 στρεμμάτων, που ανήκει στο Δήμο σου και βρίσκεται στη θέση «Μακαρία».
Έχει πραγματοποιηθεί αναγνώριση από Αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων και το ακίνητο κρίθηκε κατάλληλο για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων. Μέρος των εργασιών θα πραγματοποιηθούν από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ οι υπόλοιπες σε συνεργασία με τον οικείο Δήμο ή με ιδιωτικές εταιρείες.
Θα ήθελα επίσης να σε διαβεβαιώσω ότι, όπως και στα υπόλοιπα λειτουργούντα κέντρα φιλοξενίας, θα πληρούνται οι κανόνες υγιεινής, τα προϊόντα σίτισης θα αγοράζονται από την τοπική κοινωνία, την εσωτερική καθαριότητα θα αναλάβουν σε πρώτο στάδιο οι Ένοπλες Δυνάμεις (οι ίδιες ή με εταιρία καθαρισμού), εκτός εάν υπάρχει συμφωνία με τον οικείο Δήμο με αντίστοιχη επιχορήγησή του. Το κέντρο θα φυλάσσεται εξωτερικώς με ευθύνη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Είμαι σίγουρος πως η τοπική κοινωνία θα είναι υπερήφανη για την προσφορά της και οι προσφυγικές οικογένειες θα είναι ευγνώμονες για τη φιλοξενία σας σε όλη τους τη ζωή. Ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, που ελπίζουμε ότι θα τα ξαναδούμε μετά από χρόνια ως επισκέπτες και προσκυνητές στο χώρο και τους ανθρώπους που τους επέτρεψαν να έχουν μέλλον.
Σε ευχαριστώ και είμαι στη διάθεσή σου για τυχόν διευκρινήσεις».  
Στ.Μ.