Σάββατο, 23 Ιουλίου 2016 02:26

Αρχίζουν τα όργανα στη Μεσσήνη για την υποδοχή των προσφύγων

Στάθης Αναστασόπουλος και Νίκος Ξαρχάκος Στάθης Αναστασόπουλος και Νίκος Ξαρχάκος

ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ 
Κλίμα αντιπαράθεσης δημιουργείται στη Μεσσήνη, μετά την αναγγελία από το συντονιστή του διυπουργικού για το προσφυγικό και αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στη «Μακαρία». Ο Στάθης Αναστασόπουλος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην δήμαρχος, κατηγορεί το δήμαρχο, Γιώργο Τσώνη, ότι με τους προσωπικούς του χειρισμούς κατάφερε να γίνει ο Δήμος Μεσσήνης ο μόνος σε ολόκληρη την Περιφέρεια, μαζί με το Δήμο Τρίπολης, που θα φιλοξενήσει πρόσφυγες. Ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής του δημάρχου Γιώργου Τσώνη, Νίκος Ξαρχάκος, απαντάει ότι αφενός ο Δήμος θα φιλοξενήσει τον αριθμό των προσφύγων που του αναλογεί και αφετέρου θα επιδιώξει ανταποδοτικά οφέλη από την κυβέρνηση, όπως τη δημιουργία πολυδύναμης αστυνομικής δομής στη Μεσσήνη. Επιπλέον υπογραμμίζει ότι με την επιλογή της δημιουργίας του κέντρου φιλοξενίας στη «Μακαρία» αποφεύχθηκε η μεταφορά των προσφύγων σε περιοχές που έπρεπε οπωσδήποτε να αποφευχθεί η μεταφορά τους, δηλαδή στη Βελίκα ή την Τρίοδο ή την Ανδρούσα…

Στις δηλώσεις του ο Στάθης Αναστασόπουλος κατήγγειλε το δήμαρχο, Γιώργο Τσώνη διότι –όπως είπε- ενώ έλεγε ότι δεν θα φανούν πρόσφυγες στη Μεσσήνη τελικά κατάφερε να γίνει ο πρώτος Δήμος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που θα πάρει πρόσφυγες. Μάλιστα ο Στάθης Αναστασόπουλος υπενθύμισε τις αναφορές του Γιώργου Τσώνη, ότι τα δημοσιεύματα για τη μεταφορά προσφύγων στο Δήμο δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και είχαν σκοπό να πλήξουν τόσο την τουριστική προοπτική της περιοχής του όσο και τον ίδιο προσωπικά.
Ο Στάθης Αναστασόπουλος είπε ότι δεν έχει κάτι με τους πρόσφυγες, αντίθετα σημείωσε ότι υποστηρίζει πως αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να φιλοξενηθούν στην Ελλάδα, ωστόσο υπογράμμισε ότι το βάρος αυτής της φιλοξενίας πρέπει να το επιμεριστούν αναλογικά οι Δήμοι.
Τέλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κάλεσε το δήμαρχο να σταματήσει να χειρίζεται προσωπικά αυτό το ζήτημα, υπενθυμίζοντας ότι η πρόταση προς τον Δημήτρη Βίτσα, για τη φιλοξενία προσφύγων στη «Μακαρία», έγινε από τον Γιώργο Τσώνη χωρίς ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Απαντώντας ο Νίκος Ξαρχάκος, σε δικές του δηλώσεις, τόνισε ότι αποτρέπεται η δυσάρεστη εξέλιξη, που θα ήταν η φιλοξενία προσφύγων στη Βελίκα ή την Τρίοδο ή την Ανδρούσα, όπως είχε γραφτεί στον Τύπο. Ο αναπληρωτής του δημάρχου σημείωσε ότι ο λόγος που οι πρόσφυγες δεν θα έπρεπε να φιλοξενηθούν στη Βελίκα είναι επειδή πρόκειται για περιοχή τουριστικής σημασίας, στην οποία μάλιστα ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια μεγάλη τουριστική επένδυση. Η Τρίοδος, το παλιό αεροδρόμιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί από το Δήμο για την υλοποίηση δραστηριοτήτων αναπτυξιακού χαρακτήρα και επίσης δεν θα μπορούσε να φιλοξενήσει πρόσφυγες. Η Ανδρούσα, συνέχισε, δεν θα μπορούσε να δεχτεί πρόσφυγες διότι πρόκειται για μια μικρή κοινωνία και ενδεχομένως η συνύπαρξη δεν θα ήταν αρμονική.
Ο Νίκος Ξαρχάκος τόνισε ότι ο δήμαρχος χειρίστηκε υπεύθυνα αυτό το θέμα και όταν τον κάλεσε ο Δημήτρης Βίτσας να προτείνει χώρους για τη φιλοξενία προσφύγων ανταποκρίθηκε αντί να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο αναπληρωτής του δημάρχου ανακοίνωσε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος για το θέμα της δημιουργίας του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και η ενημέρωση που του δόθηκε είναι ότι οι πρόσφυγες θα μένουν σε σκηνές και ότι πριν έρθουν θα γίνουν συγκεκριμένα έργα όπως δημιουργία δαπέδου στον καταυλισμό, δημιουργία δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, περίφραξη του χώρου.
Σε ό,τι αφορά τη στάση που θα κρατήσει ο Δήμος Μεσσήνης, ο Νίκος Ξαρχάκος τόνισε ότι θα τεθεί ως όρος να γίνει αναλογική κατανομή των προσφύγων αλλά και να δημιουργηθεί στη Μεσσήνη αστυνομική δομή που εκτός από την ευθύνη της φύλαξης του κέντρου θα έχει σκοπό και τη βελτίωση της αστυνόμευσης και της ασφάλειας στην περιοχή του Δήμου.
Όλα αυτά τα θέματα όταν ωριμάσουν θα έρθουν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, τόνισε ο Νίκος Ξαρχάκος, αν και οι πληροφορίες που διαρρέουν λένε ότι οι διαδικασίες για τη μεταφορά των προσφύγων στη Μεσσήνη θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα.
Στ.Μ.