Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016 17:38

Κυνηγώντας το σωματίδιο φάντασμα…

Κυνηγώντας το σωματίδιο φάντασμα…

ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ 
Οι φίλοι της αστροφυσικής και της κοσμολογίας έχουν μια εξαιρετική ευκαιρία να ακούσουν σημαντικούς επιστήμονες να μιλούν για τη δομή της ύλης και την εξέλιξη του σύμπαντος, οι οποίοι έρχονται στη Μεσσήνη για το Θερινό Σχολείο Φυσικής, που θα λειτουργήσει για τρίτη συνεχή χρονιά. Στο πλαίσιο της έναρξης του Θερινού Σχολείου, στο οποίο θα συμμετέχουν μαθητές ιδιαίτερα από τη Μεσσήνη και την Καλαμάτα αλλά και διάφορες άλλες περιοχές της χώρας, θα δοθεί αύριο, Πέμπτη, διάλεξη στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης με θέμα «Κυνηγώντας το σωματίδιο φάντασμα»!...

Το Θερινό Σχολείο Φυσικής συνδιοργανώνεται από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, την Ελληνογερμανική Αγωγή και το Δήμο Μεσσήνης, ενώ η διάλεξη θα γίνει στις 8:15 το βράδυ, με ομιλητές την Χριστίνα Κουρκουμέλη, καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική συνεργάτρια του CERN, καθώς τον Δρ. αστροφυσικής Σοφοκλή Σωτηρίου, διευθυντή του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της  Ελληνογερμανικής Αγωγής.
Στη σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών σημειώνονται τα εξής για το πρόγραμμα και του σκοπό του Θερινού Σχολείου Φυσικής: «Το θερινό σχολείο φυσικής διοργανώνεται και εφέτος για 3η συνεχόμενη χρονιά στη Μεσσήνη από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών  και την Ελληνογερμανική Αγωγή.
Το σεμινάριο αυτό, που θα διαρκέσει πέντε ημέρες και που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Κλεοπάτρα και στο Εργαστήριο πληροφορικής του Λυκείου της Μεσσήνης, απευθύνεται σε αριστούχους μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου, στους οποίους αρέσει η Φυσική και ενδιαφέρονται για τις σύγχρονες εξελίξεις στη Φυσική και στην Τεχνολογία.                                                                                                                                                                            Συμμετέχουν 45 μαθητές και μαθήτριες από τους οποίους 20 είναι από τη Μεσσήνη και την Καλαμάτα και 25 από άλλες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως από την Αθήνα.                                    Οι διδάσκοντες, είναι επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, είναι καθηγητές Πανεπιστήμιων, καθηγητές της Ελληνογερμανικης Αγωγής, ερευνητές και μέλη της Science View, που είναι η Ελληνική Ένωση  Δημοσιογράφων για τη διάδοση της επιστήμης.
Στο πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλαμβάνονται:                                                                     
      Παρουσιάσεις για το μικρόκοσμο και το Σύμπαν και τις νέες θεωρίες για τη δομή της ύλης και την εξέλιξη του Σύμπαντος. 
      Τα βαρυτικά κύματα όπως τα πρόβλεψε ο Einstein το 1916 και όπως ανιχνευτήκαν 100 χρόνια αργότερα στις 11 Φεβρουαρίου 2016 από την ομάδα LIGO στις ΗΠΑ.
      Σύνδεση μέσω Skype με το CERN, που βρίσκεται στη Γενεύη, συζήτηση με Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται εκεί και εικονική περιήγηση στις εγκαταστάσεις του ερευνητικού κέντρου.                                                                                                       
      Επεξεργασία από τους μαθητές, με τη καθοδήγηση των εκπαιδευτικών και με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών,  πραγματικών δεδομένων που λαμβάνονται από το CERN στο εργαστήριο πληροφορικής.                                                                                                                                
      Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής «ΝΕΣΤΩΡ»  στη Πύλο.                       
      Εκπαιδευτική επίσκεψη στο παραδοσιακό χωριό Βανάδα Τριφυλίας όπου  οργανώνεται επιστημονικό καφενείο.                                                                                                                
      Δημιουργική μάθηση, που περιλαμβάνει συγγραφή και παρουσίαση εκπαιδευτικών σεναρίων με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών της Science View.                                                                                                    
      Θέματα ρομποτικής και αυτοματισμού σε περιβάλλον  Scratch.
Επίσης, την ημέρα έναρξης του σεμιναρίου, 28 Ιούλιου 2016,  θα πραγματοποιηθεί παράλληλη δράση στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης στις 8:15 μμ, με τίτλο «Κυνηγώντας το σωματίδιο φάντασμα».                                                                                                                                                              Η  δράση αυτή  συνδιοργανώνεται από την  Ένωση Ελλήνων Φυσικών την Ελληνογερμανικη Αγωγή και το Δήμο Μεσσήνης και είναι μια εκλαϊκευμένη παρουσίαση των σύγχρονων απόψεων για τη δομή της ύλης και την εξέλιξη του σύμπαντος. Είναι ένα «ταξίδι» στο Σύμπαν, με οδηγούς τα νετρίνα, το σωματίδιο Higss και τα βαρυτικά κύματα.                                    Η παρουσίαση των θεμάτων αυτών θα γίνει από την κ. Χριστίνα Κουρκουμέλη καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών του τμήματος φυσικής, επιστημονικό συνεργάτη του CERN και από τον κ. Σοφόκλη Σωτηρίου  Δρ. Αστροφυσικής διευθυντή του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της Ελληνογερμανικης Αγωγής.                                                                                                                          Η εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό και απευθύνεται σε μαθητές, σε φοιτητές, σε εκπαιδευτικούς και σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για θέματα Αστροφυσικής και Κοσμολογίας».