Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2016 20:38

Υπότροπος ο Δήμος Δυτικής Μάνης, νέο πρόστιμο για παράνομο σκουπιδότοπο στην Πλάτσα

Υπότροπος ο Δήμος Δυτικής Μάνης, νέο πρόστιμο για παράνομο σκουπιδότοπο στην Πλάτσα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 
Πρόστιμο 15.000 ευρώ επέβαλε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο Δήμο Δυτικής Μάνης για τη λειτουργία Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στον Άγιο Γεώργιο της Πλάτσας. Πρόκειται για μια υπόθεση με ενδιαφέρον ιστορικό που αποκαλύπτει τον καιροσκοπισμό στην αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων και την ανικανότητα των Δήμων να χειριστούν με σοβαρότητα αυτό το ζήτημα. Πριν ένα χρόνο ακριβώς η Περιφέρεια είχε επιβάλει και πάλι πρόστιμο, για τον ίδιο λόγο, ύψους 5.500 ευρώ. Στον Άγιο Γεώργιο της Πλάτσας έριχνε σκουπίδια η προηγούμενη δημοτική αρχή της Δυτικής Μάνης, όμως η νέα δημοτική αρχή καθάρισε το χώρο αυτό. Ωστόσο αργότερα και η νέα δημοτική αρχή άρχισε επίσης να ρίχνει εκεί τα σκουπίδια! Πρόκειται μάλιστα για δημόσια δασική έκταση! Και επιπλέον, για τη ρίψη σκουπιδιών στην περιοχή αυτή έχουν γίνει καταγγελίες από στέλεχος της προηγούμενης δημοτικής αρχής, που εκείνη είχε δημιουργήσει αυτόν τον ΧΑΔΑ!...  

Σύμφωνα με απόφαση που υπογράφει η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, επιβάλλεται στο Δήμο Δυτικής Μάνης πρόστιμο 15.000 ευρώ «α. για τη λειτουργία χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στη θέση Άγιος Γεώργιος της Τοπικής Κοινότητας Πλάτσας και β. για τις εναποθέσεις στερεών αποβλήτων σε υπαίθριο χώρο πλησίον παραλίας Πανταζή και παραπλεύρως κοίτης υδατορέματος στην Τοπική Κοινότητα Αγίου Νικολάου παραπλεύρως κενών κάδων συλλογής Αστικών Σύμμεικτων Απορριμμάτων με την ένδειξη Δήμος Δυτικής Μάνης».
Επίσης, με την απόφαση της αντιπεριφερειάρχη καλείται ο Δήμος Δυτικής Μάνης να λάβει μέτρα «σχετικά με τον περιορισμό της πρόσβασης οχημάτων για την εναπόθεση στερεών απορριμμάτων στο χώρο Άγιος Γεώργιος» και να τοποθετήσει «σήμανση σχετικά με την απαγόρευση εναπόθεσης στερεών αποβλήτων» αλλά και να καθαρίσει και εξυγιάνει τους συγκεκριμένους χώρους.
Σημειώνεται ότι για την υπόθεση αυτή η εισαγγελία της Καλαμάτας είχε παραγγείλει στο Αστυνομικό Τμήμα Καρδαμύλης να διενεργήσει αυτοψία στον Άγιο Γεώργιο, έχει γίνει αυτοψία από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, ενώ έχουν ασχοληθεί ακόμη με την υπόθεση το Δασαρχείο της Καλαμάτας και η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Στ.Μ.