Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017 16:47

Με την ορμή του ταύρου-Πάμισου το 157ο Καρναβάλι Μεσσήνης

Με την ορμή του ταύρου-Πάμισου το 157ο Καρναβάλι Μεσσήνης

ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 
Νέο, το οποίο όμως έρχεται από την αρχαιότητα, έμβλημα απέκτησε το ιστορικό Καρναβάλι της Μεσσήνης. Πρόκειται για τον ταύρο και παραπέμπει στον Πάμισο, το ποτάμι που δίνει ζωή στη Μεσσήνη και τη Μεσσηνία. Το έμβλημα, μαζί με το πρόγραμμα του 157ου Καρναβαλιού παρουσίασαν σήμερα ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης και η υπεύθυνη για τον πολιτισμό και πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, Γεωργία Παναγοπούλου. Όπως τόνισαν, στην αρχαιότητα ο Πάμισος, λόγω της δύναμης και της ορμής του, λατρεύτηκε ως ταύρος. Ο δε δήμαρχος, καλώντας τον κόσμο στις αποκριάτικες εκδηλώσεις της Μεσσήνης, κάλεσε επίσης «να πιάσουμε τον ταύρο της κρίσης από τα κέρατα και επιπλέον ας πετάξουμε τη μάσκα της κρίσης, της απαισιοδοξίας, της μιζέριας που άλλοι μας φόρεσαν και να κρατήσουμε για πάντα το καθαρό μας πρόσωπο, με απολογία, όραμα, ελπίδα και διασκέδαση»…

TAVROS-MESSHNH-KARNAVALI-2017.jpgΟι εκδηλώσεις που εντάσσονται στο Καρναβάλι της Μεσσήνης ξεκινούν την Τσικνοπέμπτη, με γλέντι στην πλατεία και θα κορυφωθούν φυσικά την Καθαρή Δευτέρα, με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση.
Ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, στην τοποθέτησή του για το Καρναβάλι της Μεσσήνης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τον τόπο μου τον αγαπώ και θα τον υπηρετήσω όχι μόνο με την αυτοδιοικητική μου ιδιότητα αλλά με περίσσευμα ψυχής και καρδιάς. Είναι τόπος ευλογημένος, Μακαρία Γη, ιστορικός, με φυσικό κάλλος, πολιτισμό, παράδοση, ήθη και έθιμα, το καρναβάλι, που το γιορτάζουμε φέτος για 157η χρονιά. Έχει προσπεράσει το θεσμό και την παράδοση, είναι μήνυμα ζωής, είναι κομμάτι από τη ζωή μας. Σας καλώ και σας προσκαλώ να γιορτάσουμε και φέτος όλοι μαζί και του χρόνου να είναι από μόνο του ντελάλης σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, με τη δύναμη του καρναβαλικού ταύρου και τη δική μας διάθεση».
TSONHS-G-PANAGOPOULOU-G-14-02-17.gifΟ προϋπολογισμός του Καρναβαλιού της Μεσσήνης και των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου, ανέφερε η κ. Παναγοπούλου ανέρχεται σε 15.000 ευρώ, σχολιάζοντας ότι «μπορεί να μην έχουμε λεφτά, θεωρούμε όμως ότι έχουμε ιδέες».
Η κ. Παναγοπούλου τόνισε ότι το φετινό καρναβάλι είναι αφιερωμένο στον Πάμισο, «το ποτάμι που χαρίζει φυσιογνωμία στη μεσσηνιακή γη. Ο μέγας Πάμισος λατρεύτηκε στην αρχαιότητα ως ταύρος, απόδειξη δύναμης και ορμής. Λατρεύτηκε όμως και ως Θεός για την αποδεδειγμένη θεραπευτική ιδιότητά των νερών του και επειδή έχει δημιουργήσει όχι μόνο ένα υπέροχο τοπίο αλλά και ένα σπάνιο υδροβιότοπο αλλά και την ίδια τη ψυχή της Μεσσήνης.
Το καρναβάλι της Μεσσήνης είναι η ένωσή μας με τη βαθιά μας ιστορία, με την προσωπικότητα της δικής μας ξεχωριστής γης, της ευλογημένης γης, της Μακαρίας Γης».
Στο ερώτημα εάν Μεσσήνη και Καλαμάτα έρχονται σε αντιπαράθεση μετά την επιλογή της Καλαμάτας να δημιουργήσει το δικό της καρναβάλι, ο δήμαρχος κ. Τσώνης υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει θέμα με την Καλαμάτα. Ακούω τέτοιες αναφορές και μου φαίνονται περίεργες. Η Καλαμάτα είναι αδέλφια μας, είμαστε ίδιοι, είμαστε γείτονες, η Καλαμάτα είναι πρωτεύουσά μας και καμαρώνουμε γι’ αυτό». Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα παραβρεθεί στο καρναβάλι της Καλαμάτας. Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και της κ. Παναγοπούλου, αν και έκανε και την αναφορά ότι το Καρναβάλι της Μεσσήνης φέτος θα κάνει την 157η στάση του ταξιδιού του, είναι ίσως το παλιότερο στη χώρα, έχει δηλαδή τεράστια παράδοση και η παράδοση, όπως σχολίασε, κερδίζει.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του 157ου Καρναβαλιού Μεσσήνης, αυτό έχει ως εξής: 
Untitled-3.gif
Untitled-4.gif
Untitled-5.gif
Untitled-6.gif