Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017 18:30

Φεύγει ο Δήμος Μεσσήνης από την "ομηρία" του Δήμου Καλαμάτας

Φεύγει ο Δήμος Μεσσήνης από την "ομηρία" του Δήμου Καλαμάτας

ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ 
Να ξεφύγει από την «ομηρία» του Δήμου Καλαμάτας αποφάσισε ομόφωνα χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης. Όπως αναφέρθηκε, ο Δήμος Καλαμάτας, παρότι υποχρεώνεται από τη νομοθεσία, έχει σταματήσει να υποστηρίζει πολεοδομικά το Δήμο Μεσσήνης, τον έχει καταστήσει «έρμαιο», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε λοιπόν να συστήσει Διεύθυνση Πολεοδομίας. Σύμφωνα με όσα τόνισαν οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, ο Δήμος Μεσσήνης θα ξεκινήσει σιγά σιγά τη λειτουργία της Διεύθυνσης Πολεοδομίας από την 1η Ιούνη, για όλο το φάσμα των πολεοδομικών θεμάτων, ενώ ο Δήμος Καλαμάτας είναι υποχρεωμένος να του παρέχει υποστήριξη μέχρι το τέλος του 2017…

Η Πολεοδομία του Δήμου Μεσσήνης θα στεγάζεται στο κτίριο του Ειρηνοδικείου, το οποίο ο Δήμος το αγόρασε πρόσφατα και θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Μάη, οπότε θα γίνουν και τα εκαίνια. Επίσης η Πολεοδομία της Μεσσήνης θα μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της όταν η σχετική απόφαση δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Κατά τις τοποθετήσεις που έγιναν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφεύχθηκαν οι ευθείες αναφορές στη στάση του Δήμου Καλαμάτας. Ωστόσο με έμμεσο τρόπο διατυπώθηκαν κάποια σχόλια, όπως από το δήμαρχο, Γιώργο Τσώνη, που ανέφερε ότι «θα μπορούσα να πω πολλά αλλά τέλος καλό όλα καλά…» ή από τον αντιδήμαρχο Νίκο Ξαρχάκο που είπε ότι οι μηχανικοί των πρώην Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμων και Κοινοτήτων αντί να αξιοποιηθούν για την υποστήριξη των περιφερειακών καλλικρατικών Δήμων υπάρχουν περιπτώσεις όπου τους ανατέθηκαν αλλότρια καθήκοντα σε σχέση με την ειδικότητά τους (σημειώνεται ότι στην Καλαμάτα μηχανικοί της πρώην ΤΥΔΚ τοποθετήθηκαν σε διοικητικές υπηρεσίες, όπως στο ΚΕΠ!...). Επίσης ο ίδιος αντιδήμαρχος ανέφερε ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει 63 μηχανικούς ενώ όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι του Νομού έχουν 33, στοιχείο που αναδεικνύει πόσο λανθασμένη ήταν η επιλογή του «Καλλικράτη» να μεταφερθεί το προσωπικό της πρώην ΤΥΔΚ στις Δήμους-έδρες των Νομών. Επάνω σε αυτό ο αρμόδιος για την πολεοδομία αντιδήμαρχος Μεσσήνης, Κώστας Γεωργακόπουλος, τόνισε ότι οι μηχανικοί της πρώην ΤΥΔΚ έπρεπε να πάνε στους περιφερειακούς Δήμους γιατί οι Δήμοι-έδρες των Νομών είχαν οργανωμένες τεχνικές υπηρεσίες. Επιπλέον ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην δήμαρχος, Στάθης Αναστασόπουλος, ανέφερε ότι επανειλημμένως είχε θέσει το ζήτημα αυτό στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο απαντούσε ότι θα λύσει το πρόβλημα αλλά δεν έκανε τίποτα. Έκανε δε την εκτίμηση ότι ο λόγος που δεν επιλύθηκε το θέμα από το υπουργείο είναι επειδή δίστασε να δυσαρεστήσει τους μηχανικούς, οι οποίοι προφανώς δεν θα ήθελαν να φύγουν από τις έδρες των Νομών για να εργάζονται σε Δήμους της περιφέρειας.
Ο Κώστας Γεωργακόπουλος ανέφερε ότι στη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Μεσσήνης θα συσταθούν τμήματα για όλο το φάσμα των πολεοδομικών θεμάτων και συγκεκριμένα Τμήμα Έκδοσης Αδειών Δόμησης, Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών και Τμήμα Πολεοδομικών Εφαρμογών. Προφανώς με αφορμή ανακοίνωση του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, ότι στη Μεσσήνη θα συσταθεί Πολεοδομία μόνο για τις άδειες δόμησης και για τα αυθαίρετα, ο αντιδήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος σχολίασε ότι «δεν μας αρέσουν οι μισές δουλειές»  και ανέφερε ότι η Πολεοδομία θα αναλάβει όλες τις αρμοδιότητες. Ο ίδιος αντιδήμαρχος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα, ότι για να στρώσει η κατάσταση θα χρειαστεί χρόνος, διαβεβαίωσε όμως ότι οι υπηρεσίες που θα παρέχονται θα είναι καλύτερες από αυτές που παρέχονται σήμερα από το Δήμο Καλαμάτας, ενώ ζήτησε την κατανόηση και την υποστήριξη των μηχανικών του Δήμου Μεσσήνης για το πρώτο δύσκολο διάστημα.
Στάθης Αναστασόπουλος, από τη μείζονα μειοψηφία και Δημήτρης Σαμπαζιώτης από την πρώτη ελάσσονα μειοψηφία συμφώνησαν με την εισήγηση της δημοτικής αρχής.
Ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, ανέφερε ότι χωρίς Πολεοδομία ο Δήμος Μεσσήνης είναι σαν να του έχουν δέσει τα χέρια και σαν «έρμαιο του Δήμου Καλαμάτας». Τόνισε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για το γεγονός ότι επέτρεψε να περάσουν δύο χρόνια από την έναρξη της θητείας του χωρίς να έχει ξεκινήσει η λειτουργία της Πολεοδομίας, σημείωσε ωστόσο ότι από την αρχή έκανε προσπάθειες για το θέμα.
Ακόμη ο δήμαρχος ανέφερε ότι κατά τη σύσκεψη που έγινε τη Μεγάλη Τετάρτη στο υπουργείο Εσωτερικών, με αντιπρόσωπο του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη και τη συμμετοχή του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, εξασφάλισε εγγυήσεις προκειμένου να προχωρήσει ο Δήμος Μεσσήνης στη σύσταση της δικής του πολεοδομίας. Είπε ειδικότερα ότι εξασφάλισε από το δήμαρχο Καλαμάτας τη δέσμευση ότι θα ανακληθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, για την παύση της πολεοδομικής εξυπηρέτησης του Δήμου Μεσσήνης. Ωστόσο απόψε που συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας δεν υπάρχει θέμα για ανάκληση της εν λόγω απόφασης αλλά για τροποποίησή της και συγκεκριμένα για την παύση της εξυπηρέτησης του Δήμου Μεσσήνης από την 1η Ιούνη αντί από την 1η Μάη.
Ο Γιώργος Τσώνης ανέφερε ακόμη ότι η ημερομηνία για την έναρξη της λειτουργίας της Πολεοδομίας του Δήμου Μεσσήνης, η 1η Ιούνη, έχει εναυσματικό χαρακτήρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι αντικειμενικά αδύνατο να συμβεί αυτό.
Άλλη εγγύηση που ο δήμαρχος Μεσσήνης είπε ότι εξασφάλισε είναι η δέσμευση του δημάρχου Καλαμάτας ότι η Πολεοδομία της Καλαμάτας θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Δήμο Μεσσήνης όποτε είναι αναγκαίο, αν και σχολίασε ότι «αν θέλει βέβαια να σε γειώσει ο άλλος σε γειώνει…».
Επιπλέον ο δήμαρχος Μεσσήνης είπε ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας δεσμεύτηκε ότι στελέχη της Πολεοδομίας θα εκπαιδεύσουν τους υπαλλήλους της Πολεοδομίας της Μεσσήνης και ειδικότερα ανέφερε ότι η διευθύντρια της Καλαμάτας αλλά και άλλα στελέχη θα πάνε στη Μεσσήνη για 20-30 ημέρες.
Τέλος ανέφερε ότι εξασφάλισε και τη διαβεβαίωση από το υπουργείο Εσωτερικών ότι ο Δήμος Μεσσήνης θα ενισχυθεί κατά προτεραιότητα με προσωπικό, μηχανικούς, στο πλαίσιο της προγράμματος κινητικότητας των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Κατά τη συζήτηση του θέματος τοποθετήθηκε και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και αρχιτέκτων μηχανικός, Νίκος Τζώρτζης, που υπογράμμισε ότι η Μεσσήνη θα βγει ωφελημένη από την λειτουργία Διεύθυνσης Πολεοδομίας, γιατί θα προχωρούν τα θέματα που συνδέονται με την χωροταξία, την πολεοδομία και γενικότερα την ανάπτυξη. Τόνισε όμως ότι θα χρειαστεί ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα μέχρι να ειδικευτεί το προσωπικό, δεδομένου ότι υπάρχει μια φοβερή πολυνομία στα θέματα αυτά.
Στ.Μ.