Τετάρτη, 02 Αυγούστου 2017 20:16

Ας τρέξει επιτέλους η κυβέρνηση για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου

ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ 
Τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αντί να παίζουν το παιχνίδι του δημάρχου Τριφυλίας και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, του Παναγιώτη Κατσίβελα και του Πέτρου Τατούλη αντίστοιχα, οι οποίοι έσπευσαν να χαρούν και να ειρωνευτούν επειδή τάχα το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, καλύτερο θα ήταν να δώσουν επιτέλους εξηγήσεις που επί δύο ολόκληρα χρόνια και παραπάνω καθυστερεί να κλείσει αυτό το θέμα. Και ενώ η Ελλάδα έχει καταδικαστεί, από το Νοέμβρη του 2016, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με μια απόφαση «χαστούκι»…

Τελικά επιβεβαιώνεται και από περιβαλλοντικές οργανώσεις και όχι μόνο από την κυβέρνηση, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν ακύρωσε το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου αλλά ανέβαλε την απόφασή του προκειμένου να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος απαραίτητες εξηγήσεις για τη στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση.

Όμως η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία που το θέμα αυτό εκκρεμεί ακόμη. Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Απρίλη του 2015. Αμέσως μετά επισκέφθηκε τη Μεσσηνία ο τότε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, που διαβεβαίωνε ότι άμεσα θα γίνονταν οι αναγκαίες αλλαγές και διορθώσεις στο σχέδιο για να επιστραφεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να εγκριθεί. Τελικά το υπουργείο Περιβάλλοντος έστειλε το σχέδιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον Απρίλη του 2017… Δύο ολόκληρα χρόνια μετά. Και ενώ η διαβούλευση του νέου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος είχε γίνει το Φλεβάρη του 2016! Και ενώ το Νοέμβρη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για τη μη λήψη μέτρων προστασίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Πάντως για το θέμα του Συμβουλίου της Επικρατείας και της επιστροφής του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος στο υπουργείο καθώς και για τις τοποθετήσεις του δημάρχου Τριφυλίας και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη, σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Δεν τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας του σχεδίου ΠΔ του Κυπαρισσιακού Κόλπου από το ΣτΕ

Απορία προκαλούν οι δηλώσεις του Δήμαρχου Τριφυλίας κ. Κατσίβελα  και άλλων, περί απόρριψης του ΠΔ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και περί δικαίωσής  τους(!). Δεν κατανοώ σε τί ακριβώς δικαιώθηκε ο Δήμαρχος Τριφυλίας και σε ποιες εμμονές αναφέρεται ο κ. Τατούλης. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει απόφαση, περί αντισυνταγματικότητας του σχεδίου ΠΔ.

Συγκεκριμένα, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είχε αποσταλεί στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, προκειμένου να γνωμοδοτήσει επί της νομιμότητάς του. Με την  με αριθμό 175/20-6-2017 Γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (Στ Ε), καθίσταται σαφές ότι το ΣτΕ κρίνει ορθό τον προσανατολισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σχετικά με τον χαρακτηρισμό της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης (ΠΠΦ)».

Η Γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος  (ΠΔ) για την Προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, σε καμία περίπτωση δεν κάνει λόγο για αντισυνταγματικότητα διατάξεων. Αντίθετα, ζητά να  διερευνηθεί από τη Διοίκηση του ΥΠΕΝ η αναγκαιότητα ή μη, σύνταξης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Επομένως, το ΣτΕ ανέβαλε την κρίση του επί του υποβληθέντος σχεδίου ΠΔ προκειμένου, η Διοίκηση του ΥΠΕΝ να εξετάσει και να βεβαιώσει, εάν επιπλέον των ειδικών περιβαλλοντικών Μελετών που συνοδεύουν το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, απαιτείται και ΣΜΠΕ και στην περίπτωση αυτή, να συνταχθεί η σχετική μελέτη.

Σε κάθε περίπτωση, η περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, συνεχίζει να βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας, τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του 2018, σύμφωνα με την υπ' αριθμ.25749/20.5.016 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας».
Στ.Μ.