Σάββατο, 19 Αυγούστου 2017 03:04

Από μελέτες για τη Νέδα πάμε καλά από έργο όμως τίποτα…

φωτογραφία Linos  Meitanis φωτογραφία Linos Meitanis

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΑΛΕΙΦΕΡΗ 
Ένα από τα θέματα που έβαλε η Ομοσπονδία Συλλόγων Ορεινής Τριφυλίας «Επικούριος Απόλλων» στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο χωριό Νέδα, την Πέμπτη το βράδυ, για την ανάπτυξη της περιοχής, ήταν ότι ενώ υπάρχουν μελέτες που έχουν κοστίσει 100άδες χιλιάδες ευρώ για την ανάδειξη και ανάπτυξη του ποταμού της Νέδας και της ευρύτερης περιοχής τα έργα που έχουν γίνει είναι ελάχιστα. Αίτημα πρώτης προτεραιότητας είναι να κατασκευαστεί στη Νέδα μονοπάτι, επάνω στα παλιά αυλάκια των μύλων, ώστε να μπορεί ο κόσμος να κάνει τη διάβαση ακόμη και ολόκληρου του ποταμού με ασφάλεια. Έργο που αναμένεται ότι θα αυξήσει κατακόρυφα την επισκεψιμότητα στη Νέδα και την κίνηση στα γύρω χωριά…

Για το θέμα αυτό μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κωνσταντίνος Καράμπελας, ενώ η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, απάντησε ότι για το έργο αυτό ενδιαφέρεται και ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και έχει  προτεραιότητα για την ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ωστόσο η αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι κύριο ζήτημα είναι η ίδρυση φορέα διαχείρισης για την ευρύτερη περιοχή του ποταμού της Νέδας και πρόσθεσε ότι μέσα από αυτόν τον φορέα μπορούν να δρομολογηθούν και υλοποιηθούν διάφορες παρεμβάσεις για την ήπια ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας της Μεσσηνίας, Γιάννης Αργυράκης, σημείωσε ότι η μελέτη για τα μονοπάτια  χρειάζεται επικαιροποίηση και έχει δοθεί στους Δήμους Τριφυλίας και Οιχαλίας. Για το ίδιο θέμα η Ελένη Αλειφέρη είπε ότι στο κόστος της επικαιροποίησης προτίθεται να συμμετέχει η Περιφέρεια.

Επιπλέον ο Γιάννης Αργυράκης σημείωσε ότι υπάρχουν διάφορες ακόμη μελέτες στην Αναπτυξιακή Εταιρία  όπως μία για δημιουργία κέντρων ενημέρωσης, πολιτισμού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στις Καρυές, στο Βασιλικό, στο Στάσιμο, διαχειριστικές μελέτες για όλα τα χωριά του πρώην Δήμου Είρας όπως και χωριά της Τριφυλίας, Δώριο, Σύρριζο, Κούβελα κ.ά, καθώς και μελέτη για αναπλάσεις στην Παναγίτσα του Κακαλετρίου, στα Σκλαβέικα με τα παλιά πέτρινα αλώνια κ.ά
Στ.Μ.