Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017 18:38

Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, 2 δισ. ευρώ και το "Πράσινο Ταμείο" ζητούν οι Δήμοι

Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, 2 δισ. ευρώ και το "Πράσινο Ταμείο" ζητούν οι Δήμοι

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ
Την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων ζήτησε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) από την κυβέρνηση και τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, κατά το συνέδριό της, που πραγματοποιήθηκε στην Κόνιτσα, την Παρασκευή και το Σάββατο. Ειδικότερα ζήτησε τη φορολογική αποκέντρωση και να γίνει ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας τοπικός φόρος, ζήτησε ειδικό πρόγραμμα για τους Δήμους με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ με 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ζήτησε αξιοποίηση από τους Δήμους πόρων του «Πράσινου Ταμείου» κ.ά Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, η ΚΕΔΕ για άλλη μια φορά επέμεινε στη θέση της κατά της εισαγωγής της απλής αναλογικής για την εκλογή των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων…

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατά την τοποθέτησή του στο άνοιγμα του συνεδρίου κατέθεσε δέκα θέσεις της Ένωσης «για μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση με μία ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον πολίτη στο επίκεντρο».

Αυτές οι δέκα θέσεις είναι:

-Θέση πρώτη. Άμεση έναρξη του δημόσιου διάλογου για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση και την αλλαγή του Καλλικράτη.

Με δεδομένο ότι στις προθέσεις της Κυβέρνησης είναι η αλλαγή ως το τέλος του χρόνου του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της αυτοδιοίκησης, αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν ολοκληρωθεί η αλλαγή του Καλλικράτη.

-Θέση δεύτερη. Αποκέντρωση, με μεταβίβαση πόρων και αρμοδιοτήτων.

Στο πλαίσιο της αλλαγής του Καλλικράτη, είναι αναγκαίο να ξεκινήσει άμεσα διάλογος με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και την ΚΕΔΕ, ώστε να συζητηθεί αναλυτικά πριν την κατάθεση του Νομοσχεδίου η ανακατανομή πόρων και αρμοδιοτήτων στους Δήμους, στο πλαίσιο της νέας διοικητικής οργάνωσης του Κράτους.

-Θέση Τρίτη. Όχι στην αλλαγή του Εκλογικού Νόμου.

Είμαστε αντίθετοι στην αλλαγή του εκλογικού νόμου για την ανάδειξη των Δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων, αν αυτό δεν διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα και την ομαλή λειτουργία των Δήμων. Η απλή αναλογική από μόνη της δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αντίθετα μπορεί να οδηγήσει στη λειτουργική αποδόμηση των Δήμων.

-Θέση τέταρτη. Ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης.

-Θέση Πέμπτη . Επιμένουμε σε Θητεία πέντε ετών.

-Θέση έκτη. Στους Δήμους το Τοπικό Κοινωνικό Κράτος.

Απαιτούμε τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και διατηρησιμότητας των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

-Θέση έβδομη. Υιοθέτηση Σύγχρονης Πολιτικής για τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α.

Υποστηρίζουμε  τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους, ένα νέο σύστημα προγραμματισμού των ανθρώπινων πόρων, ένα σύγχρονο κι αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης των επιδόσεων των υπηρεσιών και των υπαλλήλων.

-Θέση όγδοη . Προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

-Θέση ένατη. Εφαρμογή ειδικού προγράμματος για τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους που θα περιλαμβάνει :

α) Ειδικό Κανονιστικό Πλαίσιο

β) Πρόσθετη Χρηματοδότηση

γ) Διοικητική και Τεχνική Υποστήριξη

Επίσης, για τις προσλήψεις προσωπικού στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους ζητούμε να προβλεφθεί γενναία αύξηση της μοριοδότησης της εντοπιότητας, καθώς και οικονομικά κίνητρα για να καλυφθούν οι πρόσθετες οικονομικές ανάγκες των υπαλλήλων για τη διαμονή, τη διαβίωση και τις μετακινήσεις τους.

-Θέση Δέκατη, ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων .

Απαιτούμε για την ενίσχυση της οικονομικής μας αυτοτέλειας, την υιοθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών, όπως:

•        Προώθηση της Φορολογικής Αποκέντρωσης. Πρώτο βήμα, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας να αποτελέσει τοπικό φόρο, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε Δήμου, ώστε να προωθεί την τοπική ανάπτυξη.

•        Άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 13 δις ευρώ.

•        Αποκατάσταση των Κ.Α.Π.. Και καμία περαιτέρω μείωση των πόρων που αποδίδονται στους Δήμους, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

•        Δημιουργία Αναπτυξιακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

•        Αξιοποίηση των πόρων του «Πράσινου Ταμείου» για τη χρηματοδότηση έργων περιβαλλοντικής αποκατάστασης στους Δήμους.

•        Πρόσβαση των Δήμων στο ΕΣΠΑ, μέσω ειδικού προγράμματος ύψους 2.000.000.000 ευρώ.

•        Μεταφορά των ακινήτων του Δημοσίου στους Δήμους.

•        Διεύρυνση του ρόλου των Δήμων στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας

•        Απόδοση πόρων που μας αφαιρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ( τέλη χρήσης βοσκότοπων, φόρος ζύθου, πετρελαιοειδή, τέλη παραχωρησιούχων δημοσίου, κλπ).

•        Παραχώρηση στους Ο.Τ.Α. του δικαιώματος χρήσης των αιγιαλών και παράλληλη απόδοση μέρους των εσόδων στο Κεντρικό Κράτος.