Τρίτη, 29 Μαϊος 2018 14:15

Τα μορφώματα του φασισμού αναπτύσσονται ξανά, ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης τώρα

Τα μορφώματα του φασισμού αναπτύσσονται ξανά, ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης τώρα

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ 
Με λόγια θαυμασμού για την Κυπαρισσία, την ιστορία της, την ομορφιά της, την προκοπή των ανθρώπων της, μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, χθες το μεσημέρι, κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη Τριφυλίας. Στην ομιλία του, στην αίθουσα “Αλέκος Παπαδόπουλος”, υπογράμμισε την ανάγκη ομοσπονδιοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι μόνο με την ενότητα των λαών μπορεί να διασφαλιστεί η ειρήνη, η αλληλεγγύη, η δημιουργία και σχολιάζοντας ότι με τις φυγόκεντρες δυνάμεις που αναπτύσσονται σήμερα αναπτύσσονται μαζί τα μορφώματα του φασισμού και ναζισμού…

“Η Κυπαρισσία ήταν η αγαπημένη εκδρομή της οικογένειάς μου”, ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι έρχονταν οικογενειακώς με το τρένο και πως ο φιλόλογος πατέρας του του μιλούσε για το όνομα της πόλης, το οποίο κατά μία εκδοχή, που μάλλον είναι η επικρατέστερη, προέρχεται από τον Κυπάρισσο, ο οποίος μετατράπηκε σε κυπαρίσσι, όταν ζήτησε από τον φίλο του Απόλλωνα να καταδικαστεί σε αιώνια θλίψη επειδή σκότωσε, κατά λάθος, το αγαπημένο του ελάφι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για τις ρίζες του, την Καλαμάτα όπου γεννήθηκε, την Πελεκανάδα που ήταν το χωριό του πατέρα του, την Κυπαρισσία, τη Μεσσηνία γενικότερα και σημείωσε ότι οι ρίζες είναι αυτές που διαμορφώνουν την προσωπικότητα του ανθρώπου. Συνέστησε δε και στους νεότερους πολιτικούς που μπαίνουν στο στίβο της πολιτικής, τον οποίο χαρακτήρισε δύσκολο αλλά ωραίο, να μην ξεχνούν ποτέ τις ρίζες τους.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος αναπόλησε ακόμη το σιδηρόδρομο που έφτανε μέχρι την πόλη της Κυπαρισσίας και ο οποίος έχει τώρα σιγήσει, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Μίλησε για την ανυπέρβλητη ηρεμία του Ιονίου. Για το Κάστρο της Κυπαρισσίας και την ιστορία του αλλά και για τον Δεκαπενταύγουστο του 1886, “μια από τις πιο σκοτεινές ημέρες, όταν ο σεισμός μετέτρεψε σε ερείπια την Κυπαρισσία και τα γειτονικά Φιλιατρά, όμως οι κάτοικοι όχι μόνο δεν κάμφθηκαν αλλά τούτος ο τόπος ξαναχτίστηκε, απόκτησε τη μορφή που βλέπουμε σήμερα”.

Σε ό,τι αφορά τον εορτασμό της Αγίας Τριάδας, Πολιούχου της Κυπαρισσίας, που συνέπεσε με την ανακήρυξη του Προκόπη Παυλόπουλου ως επίτιμου δημότη Τριφυλίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η γιορτή αυτή υπερασπίζει την πνευματική οντότητα του ανθρώπου και σημείωσε ότι το πνεύμα είναι αυτό που οδηγεί τον άνθρωπο στη δημιουργία, στον αυτοσεβασμό, στην κοινωνική συνύπαρξη και την κοινή δημιουργία.

Το πνεύμα λοιπόν, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οδηγεί στην ενότητα και αποτελεί η δύναμη του κοινωνικού συνόλου. Και όπως τόνισε, “όσες φορές υπήρξαμε ενωμένοι, δεν είχαμε πόλωση, τα μεγάλα και τα σημαντικά τα αντιμετωπίσαμε Και όσες φορές επικράτησε ο διχασμός το πληρώσαμε ακριβά, ακόμα και με κομμάτι του εθνικού μας χώρου. Με αρραγή ενότητα στα μεγάλα και τα σημαντικά πρέπει να υπερασπιστούμε την πατρίδα, τα εθνικά μας θέματα. Κανείς δεν είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορές στις πολιτικές δυνάμεις, αλίμονο, στις δημοκρατίες οι διαφορές είναι επιβεβλημένες για να γίνονται συνθέσεις. Όμως στα εθνικά μας θέματα, στην υπεράσπιση της πατρίδας μας η ενότητα είναι επιβεβλημένη. Και αυτή την ενότητα να τη μεταλαμπαδεύσουμε στη μεγάλη μας ευρωπαϊκή οικογένεια”.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσθεσε ότι “δυστυχώς αναπτύσσονται φυγόκεντρες δυνάμεις. Για να οδηγηθεί στον πανανθρώπινο προορισμό της όρος είναι η ενοποίησή της, η ενιαία Ευρώπη ομοσπονδιακού τύπου. (...) Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνάει τους λαούς της, έχει πανανθρώπινο ρόλο που αποσκοπεί στην ειρήνη, στον ανθρωπισμό, στην αλληλεγγύη, στην κοινωνική δικαιοσύνη. Αλλά για να το πράξει χρειάζεται ενότητα, ενοποίηση, να φτάσει στον τελικό της προορισμό. Οι εφιάλτες δεν έχουν τελειώσει. Τα μορφώματα του φασισμού και του ναζισμού δυστυχώς ξαναναπτύσσονται και υπονομεύουν την Ευρώπη. Το μεγάλο όπλο των λαών της Ευρώπης, όσων πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια, είναι η ενότητά μας και η αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τον άνθρωπο ως πνεύμα”.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τον Προκόπη Παυλόπουλο “συμπαραστάτη στο σύγχρονο και δίκαιο αγώνα του ελληνικού λαού υπέρ του ανθρωπισμού, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, πηγή πνευματικότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, αποφασιστικού λόγου, υπευθυνότητας, σύνεσης, εξαιρετικού ήθους και προσφοράς με βαθιά επίγνωση των πολιτικών και εθνικών θεμάτων”.
Στ.Μ.