Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018 07:43

Μια ακόμη κόντρα Πατσαρίνου-Νικολάκου για το έργο διαχείρισης των απορριμμάτων

Μια ακόμη κόντρα Πατσαρίνου-Νικολάκου για το έργο διαχείρισης των απορριμμάτων

ΜΕ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ 
Το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων, με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), καθυστερεί και αντιμετωπίζει όλο και νέα προβλήματα, για τα οποία υπεύθυνη είναι η περιφερειακή αρχή του Πέτρου Τατούλη, υποστηρίζει η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας “Πελοπόννησος Πρώτα”, με επικεφαλής τον Νίκο Πατσαρίνο. Το έργο προχωράει με ποιότητα, διαφάνεια και όλες τις εγκρίσεις των αρμόδιων θεσμών, απάντησε η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, η οποία επίσης υπενθυμίζει ότι ο Νίκος Πατσαρίνος είχε ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί εάν συμφωνήσει η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο έργο, ωστόσο ενώ η κυβέρνηση συμφώνησε εκείνος δεν έχει παραιτηθεί ακόμα…

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση της “Πελοπόννησος Πρώτα”, με τίτλο “Η ΣΔΙΤ της αποτυχίας”, σημειώνονται τα εξής:  

“Στο μεγάλο έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Απορριμμάτων - ΣΔΙΤ, με το οποίο ταυτίστηκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι αποδόσεις της είναι ανησυχητικές και την εκθέτουν. Το έργο αυτό χαρακτηρίζεται από ενέργειες αποσπασματικές, καθυστέρηση και έχει πολλά ανοιχτά ζητήματα που το σέρνουν μέσα στο χρόνο (υποτίθεται ότι θα ολοκληρωνόταν από το 2016). Βασικές αιτίες γι’ αυτά, είναι η ανύπαρκτη παρακολούθηση του έργου από δημόσιες υπηρεσίες και η εγκατάλειψή του στις «αγκαλιές» των ιδιωτικών συμφερόντων.

Αυτό φάνηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τη Δευτέρα το βράδυ, όπου συζητήθηκε η χρηματοδότηση του έργου που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα). Μάλιστα για μία ακόμη φορά επέλεξαν να μας αιφνιδιάσουν με τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία δεν μας δόθηκαν εγκαίρως, όπως μας είχαν υποσχεθεί στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Πρόκειται για την κατανομή των 69,6 εκ. ευρώ, που είναι η συμβολή του Δημοσίου στο έργο.

-         64 εκ. ευρώ θα δοθούν ως χρηματοδότηση για να γίνουν οι υποδομές των μονάδων διαχείρισης, των ΧΥΤΥ και των σταθμών μεταφόρτωσης

-         2 εκ. ευρώ θα διατεθούν για αγορά γης

-         1,5 εκ. ευρώ για τους τεχνικούς συμβούλους του έργου προκειμένου να κατατεθεί ο φάκελος κ.λπ.

-         2,1 εκ. ευρώ για την ευαισθητοποίηση των πολιτών

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το ποσό αυτό προσδιορίστηκε αρχικά στο ύψος των 58 εκ. ευρώ, με την 326/20-9-2017 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ΦΟΔΣΑ, αυξήθηκε στα 66 εκ. ευρώ και τώρα έφτασε στα 69,6 εκ. ευρώ!

Μαζί με τα παραπάνω ποσά, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί και προγραμματιστεί να δοθούν αρκετοί επιπλέον πόροι, για συμπληρωματικές εργασίες, μελέτες, προβολές και ενημερώσεις. Στοιχεία για τη διαχείρισή τους δεν παρουσιάστηκαν ποτέ ολοκληρωμένα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και την κοινωνία της Περιφέρειάς μας, αν και το ζητήσαμε επανειλημμένως.

Ανησυχούμε γιατί βλέπουμε ότι για την Περιφερειακή Αρχή προέχει η διασφάλιση των πόρων, χωρίς αυτό να συνοδεύεται διαχρονικά από την επίλυση προβλημάτων του έργου και την ολοκλήρωσή του. Αντίθετα θα λέγαμε ότι συνεχώς προκύπτουν νέα προβλήματα. Ο κ. Τατούλης αντί να αναλάβει τις ευθύνες του για τη διαχείριση αυτού του έργου, εξαιτίας του οποίου έχει εκτεθεί πανελλαδικά, κρύβεται επιτιθέμενος στους άλλους που έχουν διαφορετική προσέγγιση”.

Ντίνα Νικολάκου

Από την πλευρά της περιφερειακής αρχής, απάντησε θεματική αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Ντίνα Νικολάκου, σημειώνοντας τα εξής:

“Το μεγάλο έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι αναμφισβήτητα η ΣΔΙΤ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και γι’ αυτό απολαμβάνει της απόλυτης αποδοχής και στήριξης των πολιτών.

Στον αντίποδα της επιτυχίας αυτής της περιφερειακής αρχής, που σηματοδοτεί την προσδοκία, την αποφασιστικότητα, την αποτελεσματικότητα και τη δημιουργία, στέκεται ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο οποίος μάταια αναζητά άλλοθι για την προσωπική ανοίκεια πολιτική στάση του.

Τον ενημερώνουμε και πάλι, όπως επανειλημμένα έχουμε πράξει, ότι το έργο το παρακολουθούν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των αρμόδιων Υπουργείων Οικονομίας & Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Ο διεθνής διαγωνισμός έχει υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου από τις δημόσιες υπηρεσίες της Περιφέρειας. Το γεγονός αυτό, αφενός, καταδεικνύει την εμπιστοσύνη της περιφερειακής αρχής προς το στελεχιακό δυναμικό της, κάτι για το οποίο δεν διακρίνεται ο κ. Πατσαρίνος, αφετέρου, το επίπεδο τεχνογνωσίας που διαθέτουν οι υπηρεσίες προκειμένου να φέρουν εις πέρας τόσο δύσκολες αποστολές.

Η ποιότητα και η διαφάνεια του διεθνούς διαγωνισμού επίσης έχει αποδειχθεί από τις αποφάσεις του ΣΤΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και από το γεγονός ότι παρέμεινε απόλυτα ακέραιο, βιώσιμο και αξιόπιστο, παρά το γεγονός ότι δέχθηκε ανοίκειες επιθέσεις από ιδιοτελή συμφέροντα. Οποιαδήποτε άλλη κουβέντα αποτελεί ακραίο λαϊκισμό.

Ο κ. Πατσαρίνος θα πρέπει να πάψει να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο και να νίπτει τας χείρας του γιατί δήθεν δεν διαθέτει στοιχεία. Είναι μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής και έχει λάβει γνώση όλων των στοιχείων, είτε πρόκειται για τεύχη δημοπράτησης, είτε πρόκειται για τη σύμβαση, ή για οτιδήποτε άλλο που αφορά οικονομοτεχνικά στοιχεία του έργου.

Ας εξηγήσει στους πολίτες γιατί ενώ είχε δημόσια δεσμευθεί ότι αν η Κυβέρνηση συμφωνήσει με το έργο θα παραιτηθεί, δεν το έχει κάνει ακόμα”.