Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018 08:14

Σήμερα η εντυπωσιακή αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

ΜΕ ΧΑΡΙΤΣΗ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΣΑΜΑΡΑ, ΙΕΡΩΝΥΜΟ, ΠΙΤΣΙΟΡΛΑ 
Κορυφώνονται σήμερα οι επετειακές εκδηλώσεις στην Πύλο για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, με τη θεαματική, όπως αναμένεται, αναπαράσταση της βύθισης του τουρκοαιγυπτιακού στόλου από τους στόλους της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Η αναπαράσταση θα γίνει στις 7:30 απόγευμα, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα, του αρχιεπίσκοπου Αθηνών Ιερώνυμου…

Το πρωί, στον καθεδρικό ναό της Πύλου, θα τελεστεί η αρχιερατική λειτουργία για την επέτειο της Ναυμαχίας, το αποτέλεσμα της οποίας οδήγησε στην ίδρυση του ελληνικού κράτους. Θα ακολουθήσει η μετάβαση των επισήμων και του κοινού, με αγήματα του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, στο μνημείο των Τριών Ναυάρχων για την απόδοση τιμών και στη συνέχεια θα γίνει η παρέλαση.

Στις 12:15 το μεσημέρι ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, θα απονείμει το χρυσό μετάλλιο του Δήμου στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και θα ακολουθήσει η υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης με το Δήμο Ύδρας.

Το απόγευμα η αναπαράσταση θα γίνει στο παλιό λιμάνι της Πύλου.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή το βράδυ, με συναυλία της χορωδίας Ars Ensemble στον αύλειο χώρο της οικίας Τσικλητήρα.

Χθες, Παρασκευή, οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν παρέλαση παραδοσιακών και σύγχρονων σκαφών στον όρμο του Ναυαρίνου. Το πραγματοποιήθηκε στη Γιάλοβα η τιμητική εκδήλωση Υπέρ Θανόντων από Θέρμες κατά την περίοδο 1828-1832. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου Πύλου Νέστορος, Ηλιάνα Κονδυλοπούλου. Το μεσημέρι μεταφέρθηκαν οι σημαίες της Ελλάδας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας με πομπή από το Δημαρχείο στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου και έγινε η έπαρση αυτών από τον Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, παριστάμενων εκπροσώπων των τριών ξένων κρατών. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στα νησάκια Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Βρετανών πεσόντων.

Νωρίτερα τον δήμαρχο κ. Καφαντάρη επισκέφθηκαν στο γραφείο του ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Πρεσβείας Υποστράτηγος κ. Αλεξάνδρ Πριχόντκο, η εκπρόσωπος της Βρετανικής Πρεσβείας Κλαίρ Ντεμαρέ, ο εκπρόσωπος της Γαλλικής Πρεσβείας Ροντόλφ Ζονζεράι και η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Αντωνία Μπούζα.