Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 10:35

Στην Ίκλαινα χρειάζεται κέντρο ενημέρωσης για τις σημαντικές ανασκαφές που γίνονται

Στην Ίκλαινα χρειάζεται κέντρο ενημέρωσης για τις σημαντικές ανασκαφές που γίνονται

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 
Με σκοπό να δημιουργηθεί ένα κέντρο ενημέρωσης για τις σημαντικές και με διεθνή προβολή ανασκαφές που γίνονται στην Ίκλαινα, από τον καθηγητή Μιχάλη Κοσμόπουλο, συγκροτήθηκε ομάδα που παίρνει την πρωτοβουλία για την αποκατάσταση του παλιού σχολείου ώστε να λειτουργήσει εκεί το κέντρο ενημέρωσης. Σημειώνεται ότι για την αποκατάσταση του σχολείου έχουν γίνει εθελοντικά μελέτες και η ομάδα πρωτοβουλίας αναλαμβάνει την προσπάθεια εξεύρεση της απαιτούμενης χρηματοδότησης…

Η ομάδα πρωτοβουλίας, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, έχει σκοπό “την υποβοήθηση των ενεργειών για την αποκατάσταση του Δημοτικού σχολείου Ίκλαινας Μεσσηνίας και την ανάδειξη του σε κέντρο ενημέρωσης για την αρχαιολογική ανασκαφή στην Ίκλαινα.

Είναι γνωστό πως στην περιοχή της Ίκλαινας πραγματοποιείται μεγάλη ανασκαφή με σημαντικά ευρήματα, η οποία έχει ήδη λάβει διεθνή δημοσιότητα. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια του αρχαιολόγου καθηγητή Πανεπιστημίου Η.Π.Α. κ. Μιχάλη Κοσμόπουλου. Τελευταία, λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των επισκεπτών της περιοχής, και μετά από συνεννόηση των κατοίκων με τη Δημοτική αρχή και τον καθηγητή Μ. Κοσμόπουλο, προέκυψε η ιδέα μετατροπής του εγκαταλελειμμένου παλαιού δημοτικού σχολείου και ανάδειξής του σε κέντρο ενημέρωσης για την ανασκαφή.        

Η ιδέα ευαισθητοποίησε ειδικούς μελετητές, οι οποίοι κατάγονται από την Ίκλαινα και βοήθησαν το Δήμο στην δημιουργία μίας ολοκληρωμένης μελέτης αρχικού προϋπολογισμού περίπου 450.000€ σε συνεννόηση και συμφωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Η δημιουργία της νέας αυτής ομάδας με την επωνυμία «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ  ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΙΚΛΑΙΝΑΣ» έχει στόχο την υποβοήθηση του έργου εξεύρεσης χρηματοδότησης για τη μετασκευή του παλαιού μικρού δημοτικού σχολείου,  που στο παρελθόν απετέλεσε κυρίαρχο χώρο πολιτισμικής αναφοράς όλων των προηγουμένων γενεών, και την ανάδειξή του σε κέντρο ενημέρωσης για την ανασκαφή, αλλά και για την προβολή της ιστορίας της περιοχής και των τοπικών προϊόντων, συνεχίζοντας να αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού.

Τα Μέλη της Ομάδας

1. Γιώργος Ανδρινόπουλος Αντων.

8. Αθανασία Κυριακοπούλου

15. Μαίρη Τσαγκλή

2.  Δώρα Ανδρινοπούλου

9. Ελένη Κυριακοπούλου

16. Σταυρούλα Τσαγκλή

3. Δήμος Αντωνίου

10.  Αναστασία Λαμπρινοπούλου

17. Δήμητρα Τσαντζάλου

4.  Πέπη Γαβαλά

11. Αλέξης Νικολόπουλος

18. Δέσποινα  Φωτεινοπούλου

5. Γιάννης Γεώργιζας

12. Κώστας Παναγιωτόπουλος

19. Παναγιώτα Χρονοπούλου

6. Διονύσης Κυριακόπουλος  Δήμου

13. Ανδρέας Παναγόπουλος

 

7.  Διονύσης Κυριακόπουλος  Ιωάν.

14. Βασίλης Παρασκευόπουλος