Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2018 11:26

Όμορφος, μοντέρνος σταθμός ενημέρωσης για τον πολιτισμό και το περιβάλλον του Δήμου

Όμορφος, μοντέρνος σταθμός ενημέρωσης για τον πολιτισμό και το περιβάλλον του Δήμου

ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΟΥ 
Με πανηγυρικούς λόγους και με δικαιολογημένη χαρά εγκαινιάστηκε το Σάββατο το βράδυ το πραγματικά θαυμάσιο κέντρο ενημέρωσης για τον πολιτισμό και το περιβάλλον του Δήμου Μεσσήνης, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του Καρτερολίου. Το μεγάλο στοίχημα για το Δήμο Μεσσήνης είναι να αξιοποιήσει το υπέροχο αυτό έργο και να μη πάει χαμένη η επένδυση που έγινε. Αν και υπάρχει και ένα σοβαρό έλλειμμα στο έργο, δεν υπάρχει υποδομή ώστε να μπορούν να το επισκεφτούν και τα άτομα με κινητικές δυσκολίες...

Στο παλιό Δημοτικό Σχολείου του Καρτερολίου, ένα όμορφο αρχιτεκτονικά κτίριο, το οποίο ξεκίνησε να χτίζεται το 1905 και στη σημερινή του μορφή ολοκληρώθηκε το 1928, έχει δημιουργηθεί, από το πρόγραμμα Leader, στο ισόγειο μια αίθουσα διαλέξεων με συνεδριακό εξοπλισμό και στον όροφο υπάρχει μια πολύ ωραία και μοντέρνα έκθεση με το φυσικό κάλλος του Δήμου Μεσσήνης, όπου κυριαρχεί το στοιχείο του νερού (Πολυλίμνιο, ποτάμια, καταρράκτες, γεφύρια), ακολουθεί το αφιέρωμα στην ελιά (ελαιώνας, λιομάζεμα, έκθλιψη ελαιολάδου, ποικιλίες ελιάς, παροιμίες με την ελιά), στη συνέχεια υπάρχει παρουσίαση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και μετά μια μεγάλη έκθεση με τον αρχαιολογικό και μνημειακό πλούτο του Δήμου Μεσσήνης, όπου εξέχουσα θέση έχει φυσικά η Αρχαία Μεσσήνης.

Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία φυσικά του οικοδεσπότη δημάρχου Γιώργου Τσώνη και των στελεχών της δημοτικής αρχής, του πρώην δημάρχου Στάθη Αναστασόπουλου, που ενέταξε το έργο, του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, της βουλευτίνας Γιώτας Κοζομπόλη, του προέδρου του Επιμελητηρίου Βαγγέλη Ξυγκώρου, του υποψηφίου δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Αθανασόπουλου. Τον αγιασμό έκανε ο ηγούμενος της μονής Βουλκάνου Προκόπιος.

Πρώτος μίλησε ο πρόεδρος του Καρτερολίου, Ηλίας Αθανασόπουλος, ο οποίος μετέφερε τις ευχαριστίες των κατοίκων για το έργο που έγινε, ενώ υπογράμμισε ότι το έργο αυτό θα βοηθήσει ώστε οι νέοι της περιοχής να θυμούνται και να τιμούν τις ρίζες τους.

Ακολούθησε ο πρώην δήμαρχος, Στάθης Αναστασόπουλος, που αναφέρθηκε στο ιστορικό της ένταξης του έργου στο πρόγραμμα Leader, ενώ μετέφερε την πρόταση του καθηγητή της Βασιλικής Σχολής Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου Άντριους Βισνέφσκι, ο οποίος κάθε χρόνο συμμετέχει με τη σχολή του στο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αρχαίας Μεσσήνης, για τη λειτουργία στο συγκεκριμένο χώρο θερινού θεατρικού εργαστηρίου.

Ο περιφερειάρχης, Πέτρος  Τατούλης, χαρακτήρισε μεγάλο γεγονός την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, γιατί, όπως υπογράμμισε, επαναλειτουργεί ένας χώρος που στο παρελθόν ήταν γεμάτος ζωή, διαμόρφωνε προσωπικότητες και μετέφερε γνώσεις. Ο περιφερειάρχης έδωσε τα συγχαρητήριά του και στην κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση της Μεσσήνης “Ρέκτης”, για τα προγράμματα με θέμα την ελιά που υλοποιεί σε αυτό το χώρο για μαθητές. Ανήγγειλε δε ότι η Περιφέρεια ετοιμάζει πρόγραμμα στο οποίο θα μπορούν να μπουν οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες τόνισε ότι είναι σημαντικές γιατί μπορούν και κινητοποιούν πολίτες δίνοντας λύσεις σε προβλήματα.

Ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης επίσης τόνισε  ότι πρόκειται για σημαντική στιγμή διότι, όπως είπε, η παράδοση αυτού του έργου αποτελεί απόδειξη της εργατικότητας και αποτελεσματικότητας της δημοτικής αρχής, αποτελεί επίσης αυτοδιοικητικό βήμα προς το μέλλον αλλά και έργο παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Ανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα παραδοθούν  στους πολίτες και άλλα σημαντικά έργα της δημοτικής αρχής του.

Στ.Μ.