Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2018 18:38

Και ιδιωτικοποιείται ο δημοτικός φωτισμός και θα έχει κέρδος εκατομμυρίων ο Δήμος!

Και ιδιωτικοποιείται ο δημοτικός φωτισμός και θα έχει κέρδος εκατομμυρίων ο Δήμος!

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 
Ποσό που αγγίζει τα 300.000 ευρώ θα κερδίζει κάθε χρόνο, για δώδεκα χρόνια, ο Δήμος Μεσσήνης με την ιδιωτικοποίηση του δημοτικού φωτισμού, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, χθες το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο και όπως σημειώνεται και σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου. Πρόκειται για το έργο αναβάθμισης του συστήματος ηλεκτροφωτισμού των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου, η σύμβαση για το οποίο υπογράφτηκε από το δήμαρχο και τις αναδόχους εταιρίες, που είναι οι OTE A.E. και GLOBITEL A.Ε. Ο κ. Τσώνης ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 7.000.000 ευρώ, ποσό που θα καταβληθεί από τους αναδόχους με αυτοχρηματοδότηση και με ανάληψη του ρίσκου κατά 100%...

Για την ακρίβεια, οι ανάδοχοι θα πληρώνονται για τις εργασίες τους απευθείας από τα ανταποδοτικά τέλη των κατοίκων του Δήμου για το δημοτικό φωτισμό. Με τα έργα που θα γίνουν θα μειωθεί σε τεράστιο ποσοστό η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας οπότε από τα έσοδα των ανταποδοτικών τελών θα μένουν χρήματα στους αναδόχους για να χρηματοδοτήσουν το έργο και να βγάλουν κέρδος, καθώς επίσης θα μένει κέρδος και στο Δήμο.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου, με το έργο θα γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας κατά 80% περίπου ανά έτος. Για το Δήμο το όφελος από αυτή την εξοικονόμηση θα ανέρχεται περίπου στα 105.000 ευρώ ανά έτος ή περίπου 1.290.000 στα δώδεκα χρόνια. Επιπλέον, δεδομένου ότι ο Δήμος δεν θα ασχοληθεί ξανά με τις συντηρήσεις, επισκευές κ.λπ του δημοτικού φωτισμού, θα έχει όφελος ανά έτος σχεδόν 190.000 ευρώ ή 2.261.000 ευρώ στα δώδεκα χρόνια. Το συνολικό όφελος για το Δήμο, σύμφωνα τα στοιχεία του έργου που ανακοίνωσε ο Δήμος, θα είναι πάνω από 295.000 ευρώ το χρόνο ή πάνω από 3.550.000 ευρώ το χρόνο.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τα χρήματα αυτά υπάρχει δέσμευση να διατίθενται για συγκεκριμένους σκοπούς και ιδιαίτερα για την επέκταση του δημοτικού φωτισμού και όχι για οποιαδήποτε ανάγκη, εκτός εάν στο μέλλον αποφασίσει κάτι διαφορετικό το Σώμα.

Ο κ. Τσώνης τόνισε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο και πρωτοποριακό έργο, το πρώτο έργο στην Πελοπόννησο που γίνεται με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης και το οποίο υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα σε οχτώ μήνες.

Αμφιβολίες για το εάν το έργο θα αποβεί σε όφελος των δημοτών και του Δήμου διατύπωσε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κώστας Αποστολόπουλος, ενώ ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης διαβεβαίωσε ότι οι ανάδοχοι θα προσλάβουν προσωπικό από την περιοχή για την υλοποίηση και συντήρηση του έργου, που σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Στ.Μ.