Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019 21:29

Το Μάρτη δημοπρατείται το Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος ανακοίνωσε ο Γιώργος Δέδες στη Μεσσηνη

Γιώργος Τσώνης και Γιώργος Δέδες Γιώργος Τσώνης και Γιώργος Δέδες

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΜΕ 1.000.000 ΕΥΡΩ 
Μέσα στο Μάρτη, τον άλλο μήνα δηλαδή, θα δημοπρατηθεί η βελτίωση του δρόμου Καλαμάτας-Μεσσήνης-Ριζομύλου-Πύλου-Μεθώνης, ανακοίνωσε το απόγευμα, σε επίσκεψή του στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, ο γενικός γραμματέας υποδομών Γιώργος Δέδες (και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου). Ο γενικός γραμματέας επισκέφθηκε τη Μεσσήνη για να παραδώσει στο δήμαρχο, Γιώργο Τσώνη, την απόφαση για την έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου με 1.000.000 ευρώ, για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκλήθηκαν από τον “Ζορμπά”, το περασμένο Σεπτέμβρη, στις Δημοτικές Ενότητες Μεσσήνης και Πεταλιδίου, που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των ζημιών που έγιναν σε υποδομές. Επιπλέον ο Γιώργος Δέδες ανακοίνωσε ότι οι μελέτες που εκπονεί ο Μορέας, για τα αντιπλημμυρικά έργα πάνω και κάτω από την περιμετρική οδό της Καλαμάτας και τμήματα του αυτοκινητοδρόμου, έχουν προχωρήσει αρκετά, κάποιες σύντομα θα πάρουν τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές εγκρίσεις και σε διάστημα δύο μηνών περίπου θα γίνουν οι πρώτες αναθέσεις για την κατασκευή των αντίστοιχων έργων…

Σε ό,τι αφορά το δρόμο Καλαμάτας-Μεσσήνης-Ριζομύλου-Πύλου-Μεθώνης ο κ. Δέδες τόνισε ότι “αυτό που μπορώ να πω είναι ότι εντός του Μάρτη δημοπρατούμε”. Ωστόσο σημείωσε ότι πιο αναλυτικά για το συγκεκριμένο έργο θα μιλήσει αύριο, που θα συνεχίσει την περιοδεία του στο Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Σε ερώτηση της Kalamata Journal για το αν θα δοθούν στα Δημοτικά Συμβούλια τα χρονικά περιθώρια ώστε να κάνουν διαβούλευση για όσα προβλέπει η μελέτη και να γνωμοδοτήσουν σχετικά ο κ. Δέδες απάντησε: “Θα γίνουν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες αλλά το Μάρτη θα γίνει η δημοπράτηση γιατί έτσι έχει προγραμματιστεί, έτσι έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες από το υπουργείο και έτσι είναι το χρονοδιάγραμμα του έργου. Και ξέρετε ότι στα χρονοδιαγράμματα τα δικά μας είμαστε πολύ συνεπείς”.

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ-ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ

Για τις μελέτες που εκπονεί ο Μορέας, αδαπάνως για το Ελληνικό Δημόσιο, για τα αντιπλημμυρικά έργα επάνω και κάτω από την περιμετρική της Καλαμάτας και τμήματα του αυτοκινητόδρομου ο γενικός γραμματέας κ. Δέδες σημείωσε ότι ανάλογες μελέτες εκπονούν όλοι οι παραχωρησιούχοι για όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας, όμως ο Μορέας, όπως και η Ολυμπία Οδός, έχουν προχωρήσει πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους. Είπε ότι οι πρώτες μελέτες του Μορέα “ήδη έχουν πάρει το δρόμο τους για περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Και λέω οι πρώτες γιατί σε κάθε αυτοκινητόδρομο δεν είναι μία η μελέτη. Έχει γίνει μια κατάταξη των περιοχών ανάλογα με τη επικινδυνότητα του πλημμυρικού κινδύνου, υπάρχουν τρεις κατηγορίες ανάλογα με την επικινδυνότητα, η Α, η Β και η Γ. Δίνουμε μεγάλο βάρος και έμφαση στην Α’ κατηγορία. Ήδη μια σωρεία μελετών έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και έχει πάρει το δρόμο της για την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Αυτό θα μας επιτρέψει πολύ πολύ σύντομα, εκτιμώ μέσα στο επόμενο δίμηνο, να ξεκινήσουμε και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ανάντη και κατάντη στον αυτοκινητόδρομο”.

Πάντως ο κ. Δέδες σημείωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να γίνουν τα έργα, τα οποία τόνισε ότι είναι πολυδάπανα, εκτείνονται σε μεγάλες περιοχές και θα χρειαστεί να γίνουν πολλές απαλλοτριώσεις.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Σε ό,τι αφορά την έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Μεσσήνης ο γενικός γραμματέας κ. Δέδες είπε ότι το 1.000.000 ευρώ δίνεται με σκοπό να αξιοποιηθεί κατά την κρίση του Δήμου και με βάση μελέτη που έχει υποβάλει στο υπουργείο, ώστε να αποκαταστήσει ζημιές που σημειώθηκαν από το φαινόμενο του “Ζορμπά” σε υποδομές αλλά και να ενισχύσει υποδομές ώστε να ανταπεξέλθουν σε επόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα η συχνότητα των οποίων είναι πλέον αυξημένη λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Δέδες σημείωσε ότι ο ίδιος και στελέχη του υπουργείου βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στις περιοχές του Δήμου που αντιμετώπισαν προβλήματα, τόσο στη θεομηνία του 2016 όσο και στο φαινόμενο του “Ζορμπά” τον περασμένο Σεπτέμβρη αλλά και στα πρόσφατα ακραία φαινόμενα. Σημείωσε μάλιστα ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και η κυβέρνηση έχουν αλλάξει την πολιτική που ακολουθούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκεκριμένα δίνει προτεραιότητα στα έργα που αποσκοπούν στην ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών από τις καταστροφές που μπορούν να προκαλέσουν ακραία φαινόμενα. Και στο πλαίσιο αυτής της νέας πολιτικής ο κ. Δέδες τόνισε ότι το υπουργείο Υποδομών σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης εξασφαλίζουν αναγκαίες χρηματοδοτήσεις για τους Δήμους ώστε να αποκαταστήσουν, να δημιουργήσουν και θα θωρακίσουν τις υποδομές τους.

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΠΑΜΙΣΟΥ

Επίσης ο γενικός γραμματέας κ. Δέδες σημείωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η χρηματοδότηση από το υπουργείο, το 2016, της μεγάλης μελέτης για το Πάμισο, η οποία έχει διπλό σκοπό, αφενός την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και αφετέρου την δημιουργία αναπλάσεων και χώρων αναψυχής για τους πολίτες. Η μελέτη αυτή προχωράει, είπε ο κ. Δέδες και ανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες “θα έχουμε το πρόπλασμα των παρεμβάσεων που θα γίνουν, μια μακέτα που θα αποτυπώνει τη μελετητική δουλειά που έχει γίνει και τη πρόταση που μας κάνουν οι μελετητές για το πως θα υπάρξουν τα δύο στοιχεία, η ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας και ταυτόχρονα η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής γύρω από το ποτάμι”.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΩΝΗΣ

Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, επεφύλαξε θερμή υποδοχή στον γενικό γραμματέα υποδομών, τονίζοντας μάλιστα ότι “θέλω να σας ευχαριστήσω για όλα όσα κάνατε για το Δήμο μου. Και αυτό είναι κοινή διαπίστωση. Ξέρουμε ότι μας έχετε βοηθήσει πάρα πολύ. Συνεχίζετε να μας βοηθάτε. Σας ευχαριστούμε πολύ. |Αυτό πρέπει να κάνω σαν δήμαρχος, να ευχαριστώ τους ανθρώπους που προσέχουν και αγαπούν αυτόν τον τόπο”.

Ο δήμαρχος τόνισε ακόμη ότι ο Γιώργος Δέδες ήταν πάντα στη Μεσσήνη όταν ο Δήμος αντιμετώπισρ προβλήματα, ενώ αναφερόμενος στο Δήμο του ο κ. Τσώνης σημείωσε ότι “είμαστε σε αναπτυξιακή πορεία. Εκμεταλλευτήκαμε όλα τα προγράμματα της κυβέρνησης, νομίζω είμαστε ο πρώτος Δήμος, πληθυσμιακά, σε απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων και προγραμμάτων. Είμαστε στη φάση του 60-70% στη δημοπράτηση των έργων”.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη μελέτη για τον Πάμισο ο κ. Τσώνης ανέφερε ότι έργο το οραματίστηκε ο ίδιος στην αρχή της θητείας του και ο κ. Δέδες, που και εκείνος ήταν στην αρχή της θητείας του ως γενικός γραμματέας, αμέσως το υποστήριξε και έτσι μπαίνει πλέον αυτή η μεγάληη παρέμβαση, το έργο της εκατονταετίας όπως το χαρακτήρισε, σε φάση υλοποίησης.

Στ.Μ.