Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2019 10:38

Πρόταση διάνοιξης μονοπατιού "Κάτω Αμπελόκηποι-Φοινικούντα"

Χάρτης Μηναγιώτικου Ρέματος Χάρτης Μηναγιώτικου Ρέματος

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Πρόταση μελέτης, για την  διάνοιξη, ανάδειξη και αξιοποίηση της πεζοπορικής διαδρομής "Κάτω Αμπελόκηποι-Φοινικούντα", που θα συνδέει τις πηγές με τις εκβολές του Μηναγιώτικου Ρέματος, ετοιμάζει το Ψηφιακό Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου...

Η πρόταση θα σταλεί στην νέα δημοτική αρχή του Δήμου Πύλου Νέστορος, προκειμένου να αποτελέσει την βάση για την ένταξή της σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, με στόχο την ανάδειξη και την προστασία ενός σπάνιου πολιτισμικού τοπίου.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας:
«Η περιοχή της νότιας Μεσσηνίας διακρίνεται για το φυσικό της κάλλος και τον βιολογικό της πλούτο. Ο τόπος χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα πλούσια χλωρίδα και πανίδα καθώς κι από μεγάλη ποικιλία οικοσυστημάτων και τοπίων. Λόγω ιδιαίτερων συνθηκών, εντοπίζεται ένας μεγάλος αριθμός ενδημικών ειδών φυτών και ζώων. Ταυτόχρονα, η περιοχή είναι ένα από τα τελευταία καταφύγια πολλών απειλούμενων και σπάνιων ειδών. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, οι ανθρώπινες παρεμβάσεις έχουν δημιουργήσει ποικίλα περιβαλλοντικά προβλήματα, που οδηγούν σε μία οικολογική κρίση.

Έτσι, το προτεινόμενο για διάνοιξη μονοπάτι, που θα συνδέει τις πηγές με τις εκβολές του Μηναγιώτικου Ρέματος, θα αποτελέσει βασικό μοχλό προστασίας ενός ιδιαίτερου τοπικού οικοσυστήματος. Πρόκειται για το ρέμα που πηγάζει από την λεκάνη απορροής της περιοχής του οικισμού των Κάτω Αμπελοκήπων και εκβάλει στην περιοχή της Φοινικούντας, διανύοντας μια απόσταση που ξεπερνά τα 10 χλμ.

Χαρακτηριστικό της ιστορικότητάς του αποτελεί το γεγονός της αναφοράς του από το Γάλλο φιλέλληνα, Φρανσουά ντε Σατωμπριάν, το οποίο περιγράφει κατά την περιήγησή του στην περιοχή, τον Αύγουστο του 1806.  Επίσης,  η Γαλλική Επιστημονική Αποστολή στο Μωριά κάνει εκτενή αναφορά στο πόρισμα των εργασιών της σχετικά με το Μηναγιώτικο Ρέμα που επισκέφθηκε την Άνοιξη του 1829».
Νερόμυλοι και νεροτριβή
Αξίζει να αναφερθεί ότι, κατά μήκος του Μηναγιώτικου Ρέματος, από τις πηγές του "Κεφαλόβρυσου", στην περιοχή των Κάτω Αμπελοκήπων έως την περιοχή της Φοινικούντας, έχουν εντοπισθεί δέκα υδρόμυλοι και μία νεροτριβή. Με εξαίρεση τον Υδρόμυλος "Μασούρα" που σώζεται σε καλή κατάσταση, οι υπόλοιποι σώζονται είτε αποσπασματικά είτε σε μορφή ερειπίων.
Όπως μας πληροφορεί το Ινστιτούτο, «η πληθώρα των νερόμυλων στην περιοχή οφείλονταν στην ύπαρξη μεγάλου όγκου διερχόμενων υδάτων υπό κλίση, κάτι που αποτελούσε ένα αξιόλογο δείγμα για την ευρύτερη περιοχή.  Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε ότι, το προτεινόμενο μονοπάτι θα διαπερνά μέρος της περιοχής  που είναι χαρακτηρισμένη ως Natura.  Έτσι, το έργο θα δώσει σημαντική ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, μέσω της ανάδειξης των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών και πολιτισμικών πόρων της κοιλάδας του Μηναγιώτικου ρέματος (ανάδειξη υδρόμυλων, ανάδειξη μεσαιωνικών οχυρών, δημιουργία διαδρομών ορεινής ποδηλασίας κλπ)».

Παράλληλα, στο πλαίσιο της αειφόρου διαχείρισης, ανάπτυξης και αποτελεσματικής διατήρησης της βιοποικιλότητας της  περιοχής, σε σχέση και με την δημιουργία του Μηναγιώτικου φράγματος, το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας προτείνει τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικών και Πολιτισμικών πόρων στο πρόσφατα χαρακτηρισμένο ως Διατηρητέο Νεότερο Μνημείο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αμπελοκήπων, μετά την σχεδιαζόμενη αποκατάστασή του από την Πολιτεία.

«Έτσι, η πρόταση μελέτης για την διάνοιξη του μονοπατιού, θα αναδείξει τον πολιτισμικό και περιβαλλοντικό πλούτο της περιοχής, ενώ θα αποτελέσει βασικό πυλώνα για την τουριστική αναζωογόνηση μικρών οικισμών που βρίσκονται κατά μήκος ή κοντά στην περιοχή της εν λόγω πεζοπορικής διαδρομής», σημειώνει.
«Το σχέδιο της προτεινόμενής πεζοπορικής διαδρομής αποβλέπει στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού αλλά και στην ανάδειξη και διάσωση της πολιτισμικής κληρονομιάς των μικροκοινωνιών της περιοχής που δίνουν μάχη επιβίωσης με το χρόνο», καταλήγει το Ινστιτούτο.