Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019 19:49

Ορκίστηκε ο μόνος αυτοδύναμος δήμαρχος της Μεσσηνίας

Ορκίστηκε ο μόνος αυτοδύναμος δήμαρχος της Μεσσηνίας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΕΣΣΗΝΗ 
Το ανέφεραν βουλευτές στους χαιρετισμούς τους μετά την τελετή της ορκωμοσίας ότι ο νέος δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, έχει να αντιμετωπίσει διάφορα σοβαρά ζητήματα, ταυτόχρονα όμως έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των συναδέλφων του νέων δημάρχων στην υπόλοιπη Μεσσηνία. Είναι ο μόνος που εκλέχτηκε με αυτοδυναμία, από την πρώτη Κυριακή, που σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού του χωρίς να εξαρτάται από τις διαθέσεις της αντιπολίτευσης. Εκείνος από την πλευρά του τόνισε: “Τη μέγιστη τιμή που μας επεφύλαξαν οι συνδημότες μας, να μας εκλέξουν από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, την αντιλαμβανόμαστε πρωτίστως ως ευθύνη. Ευθύνη για να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών που προεκλογικά καλλιεργήσαμε. Ευθύνη δημιουργίας για τα νέα παιδιά”...

Η τελετή ορκωμοσίας του νέου δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Αθανασόπουλου, των μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και των εκπροσώπων των τοπικών κοινοτήτων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο προαύλιο του Δημαρχείου, που γέμισε από κόσμο. 

Κατά την τελετή έγιναν αναφορές και στον απερχόμενο δήμαρχο, Γιώργο Τσώνη, ιδιαίτερα από τον νέο περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, τον απερχόμενο δήμαρχο Πύλου-Νέστορος και α’ αντιπρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρη Καφαντάρη, τον νέο δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, που τόνισαν ότι ο Γιώργος Τσώνης μόχθηκε για το Δήμο Μεσσήνης, άφησε έργο μέσα στη σκληρή περίοδο της οικονομικής κρίσης. 

Η τελετή της ορκωμοσίας έγινε από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, ενώ πολιτικό όρκο έκανε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Θεοδωρακόπουλος. Χαιρετισμοί έγιναν από τους τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Λαμπρόπουλο, Μίλτο Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά. Τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, εκπροσώπησε συνεργάτης του. Χαιρέτησαν ακόμη ο νέος περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, που και αυτή τη φορά μίλησε με απόλυτο τρόπο, υποστηρίζοντας ότι ο Δήμος Μεσσήνης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα “αποτυχημένων αυτοδιοιητικών σχεδιασμών”, με περίπου 120 χωριά, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε εγκατάλειψη, ιδιαίτερα αυτά που δεν βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη. Επιπλέον χαιρέτησε ο Δημήτρης Καφαντάρης, ο νέος δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο Παναγιώτης Καρβέλας. 

Ορισμένα από τα σημεία της ομιλίας του νέου δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Αθανασόπουλου: 

-Δεν δικαιούμαστε να διαψεύσουμε τις προσδοκίες σας.

Και δεν θα τις διαψεύσουμε.

-Οφείλουμε όλοι μας, συμπολίτευση και αντιπολίτευση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, να λειτουργούμε χωρίς διακρίσεις. Με ήθος. Με εμμονή στη  διαφάνεια. Με επιμονή και αποφασιστικότητα για να πάμε το Δήμο Μεσσήνης μπροστά. Δημοτική Αρχή και Αντιπολίτευση είμαστε όλοι κρίκοι στην αλυσίδα της δημιουργίας, με θεμελιώδεις στόχους τη βελτίωση της καθημερινότητας και της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου. Αν ένας κρίκος δεν λειτουργήσει σωστά, ολόκληρο το οικοδόμημα κινδυνεύει με κατάρρευση.

 -Οι εκλογές τελείωσαν και τώρα είμαστε όλοι εδώ, προκειμένου να βρούμε όλα εκείνα που μας ενώνουν στον κοινό αγώνα για τις υψηλές απαιτήσεις και προσδοκίες των δημοτών μας. Σας βλέπω όλους ως συνεργάτες και όχι ως αντιπάλους.

-Το δυσχερές οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που ζούμε, δημιουργεί σε όλους μας ιδιαίτερους προβληματισμούς, ανασφάλειες και ανησυχίες για το μέλλον. Ο σημερινός ρόλος όλων εμάς, που ερχόμαστε να αναλάβουμε την ευθύνη του τόπου για την επόμενη τετραετία, δεν είναι σε καμία περίπτωση απλός και μονοδιάστατος.

-Είπαμε πολλές φορές ότι σε πρώτη προτεραιότητα θα είναι ο άνθρωπος, είτε πάσχει φανερά είτε ζει βουβά το δράμα του. Ξέρετε όλες και όλοι ότι ο  Δήμος Μεσσήνης δε μπορεί να χαρακτηριστεί πλούσιος, παρά τη Μακαρία γη που διαθέτουμε και τα εύφορα χωριά μας, ορεινά και παραθαλάσσια. Οι δημότες μας, άνθρωποι της μεσαίας τάξης, χαμηλόμισθοι υπάλληλοι, αγρότες, εργάτες, άνεργοι, συνταξιούχοι, έχουν ανάγκη από ασφάλεια, έργα υποδομής, κοινωνική μέριμνα, οδικά δίκτυα, κίνητρα να παραμείνουν, να εργαστούν και να επιχειρήσουν στον τόπο μας.

-Όλα αυτά, που για έναν πολίτη είναι αυτονόητα στην καθημερινότητά του, είναι για μας ζητούμενο. Η ασφάλεια, η καθαριότητα, ο ευπρεπισμός, ο ηλεκτροφωτισμός, η σχολική στέγη, οι κοινωνικές δομές, η σταδιακή ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δήμου, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι δράσεις πολιτισμού, οι κοινωνικές και αναπτυξιακές υποδομές, η ύδρευση, η αποχέτευση και άλλα πολλά, είναι ζητούμενα για ένα σύγχρονο δήμο, και προαπαιτούμενες παροχές στο δημότη, στον κάτοικο, στον επισκέπτη.

-Σήμερα εγκαινιάζουμε και μια νέα προσπάθεια που θα αγγίξει τις ζωές όλων μας. Ένα νέο μοντέλο διοίκησης που θα λειτουργεί με αξιοκρατία, διαφάνεια, λογοδοσία, και αποτελεσματικότητα απέναντι στο Δημότη. Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας ως νέα Δημοτική Αρχή, είναι μεγάλη.

-Προσωπικά, θα προσπαθήσω ως νέος Δήμαρχος Μεσσήνης, η τετραετία που ξεκινά να χαρακτηριστεί από τον ιστορικό του μέλλοντος, ως η νέα εποχή σποράς:

°Για την ανάπτυξη του τόπου και την ανασυγκρότησή του.

°Για την ένωση δυνάμεων και τον συγκερασμό όλων των αντιθέσεων, με συνεργασίες και συμμαχίες προς όφελος των δημοτών.

Εποχή σποράς στο ήθος διακυβέρνησης, στη διαφάνεια, στην κοινωνική ευαισθησία, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Με νέο, ειλικρινή πολιτικό λόγο χωρίς άκριτες υποσχέσεις, ψέματα και μισές αλήθειες.

Εποχή σποράς στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και νέων δυσκολιών, μέσα στις γνωστές συνθήκες που η δεκαετής οικονομική κρίση, άφησε κληρονομιά, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εποχή σποράς στην ιδεολογική αχρωματοψία και στην άλλη γνώμη. Δεν μηδενίζουμε τίποτα. Ό,τι καλό βρούμε, θα το πολλαπλασιάσουμε. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Εποχή σποράς στην αξιοποίηση του αμύθητου φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της περιοχής μας. Η Αρχαία Μεσσήνη είναι ένα από τα γνωστά brand name σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να το κατανοήσουμε πλήρως και να το εκμεταλλευτούμε κοινωνικά, οικονομικά και κυρίως πολιτιστικά. Θα πρέπει να ενισχύσουμε τη λάμψη της υπεραξίας που ο τόπος μας χάρισε.

Εποχή σποράς στα νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τους πολίτες και την αδιαμεσολάβητη επαφή μαζί τους. «Κάθε μέρα μαζί», είναι το νέο μας σύνθημα. Ο πολίτης έχει τον κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών μας.

-Δεσμευόμαστε ότι στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε μια καλή σοδειά, έργων υποδομής, αναβάθμιση υπηρεσιών, πολιτικού πολιτισμού, αναπτυξιακής προοπτικής και προάσπισης των δικαιωμάτων των δημοτών σε ένα πλαίσιο ασφάλειας για δημιουργία.

Ζητώ την ενεργό συμμετοχή όλων σας, για να προχωρήσουμε μαζί τα έργα που θα αλλάξουν την εικόνα του Δήμου μας.

Να είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε, ώστε να δούμε πλούσιους τους καρπούς της νέας σποράς στον Δήμο μας.

Καλή Δύναμη και υγεία σε όλους.

Και μην ξεχνάτε αγαπητοί μου συνδημότες «Κάθε μέρα μαζί».

Στ.Μ.