Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2012 03:58

Τα σκουπίδια του Νομού στο Παλιοροβούνι Οιχαλίας είπε και το υπουργείο Περιβάλλοντος!

Τα σκουπίδια του Νομού στο Παλιοροβούνι Οιχαλίας είπε και το υπουργείο Περιβάλλοντος!

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
Το Παλιοροβούνι του Δήμου Οιχαλίας θα υποδέχεται καθημερινά τα σκουπίδια του Νομού, εφόσον προχωρήσει ο σχεδιασμός των Δήμων. Η συγκεκριμένη τοποθεσία υποδείχθηκε και από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μεσσηνίας, προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση για την επιλογή του Παλιοροβουνίου και την επεξεργασία των σκουπιδιών με την αναποτελεσματική μέθοδο (όπως φάνηκε στην περίπτωση του Δήμου Καλαμάτας και της «Μαραθόλακκας») της κομποστοποίησης των οργανικών, της δεματοποίησης των υπολειμμάτων και της ανακύκλωσης.
Χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου και δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, παρέλαβε από το υπουργείο Περιβάλλοντος τη γνωμοδότηση για την καταλληλότερη από τις θέσεις για τις οποίες υπάρχουν μελέτες ή άδειες. Στη γνωμοδότηση σημειώνεται ότι «η πρόταση που φαίνεται να παρουσιάζει σχετική ωριμότητα και να αφορά την εξυπηρέτηση του συνόλου του Νομού είναι αυτή στην περιοχή Παλιοροβούνι του Δήμου Οιχαλίας».
Επίσης, το υπουργείο καλεί το Σύνδεσμο θα βάλει σφιχτά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση του σχεδιασμού των Δήμων, ώστε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων και να αποκατασταθούν οι χωματερές.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής Οιχαλίας και Μελιγαλά, καθώς και του Δήμου Οιχαλίας.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Μεσσήνης και πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Αναστασόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η παρουσία του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Αγγελάκα στο Νομό τις δύο προηγούμενες ημέρες, οι θέσεις και οι παρεμβάσεις του ήταν καταλυτικές με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε την εδώ και δύο μήνες αναμενόμενη απάντηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, στο ερώτημα του ΕΣΔΙΣΑ. Θυμίζω ότι έχουμε αποστείλει στο υπουργείο όλες τις μελέτες που είχαν γίνει από διάφορους φορείς του Νομού και αφορούσαν την διαχείριση των απορριμμάτων, προκειμένου με επιστημονικά κριτήρια να αξιολογηθούν και να επιλεγεί τελικά η κατάλληλη δυνατή θέση για την εγκατάσταση συστήματος προσωρινής διαχείρισης απορριμμάτων. Η προσωρινή διαχείριση, η οποία αποτελεί το μεταβατικό στάδιο πριν την υλοποίηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης που προωθεί η Περιφέρεια, περιλαμβάνει μονάδα κομποστοποίησης οργανικού κλάσματος, κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ) και δεματοποίηση των αδρανών υπολειμμάτων. Μετά την παραλαβή του εγγράφου από το υπουργείο, θα συνεδριάσει εκτάκτως την προσεχή Δευτέρα το συμβούλιο του ΕΣΔΙΣΑ για να πάρει την οριστική απόφαση της προσωρινής λύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Νομού. Η απόφαση αυτή θα αποσταλεί στο αρμόδιο υπουργείο, στην Περιφέρεια και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ανοίγει λοιπόν ο δρόμος για το οριστικό κλείσιμο όλων των ενεργών ΧΑΔΑ του Νομού και της εφαρμογής της προσωρινής λύσης διαχείρισης».