Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021 08:56

Συνεργασία Υπουργείου Πολιτισμού, Δήμου και Περιφέρειας για τα Κάστρα της Κορώνης και της Μεθώνης

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Πύλου-Νέστορος, οι μελέτες για για τις συντηρήσεις, αναστηλώσεις και την ανάδειξη των Κάστρων της Κορώνης και της Μεθώνης θα χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης στην οποία εκτός από το Δήμο και την Περιφέρεια θα συμμετέχει και το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Χθες πραγματοποιήθηκε αυτοψία στα δύο Κάστρα από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου, διευθυντικά στελέχη του υπουργείου, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση Κεχαγιά, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τον δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, τον βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ. Περικλή Μαντά κ.ά

Όπως σημειώνει σε σχετικό δελτίο Τύπου ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, “επίσκεψη εργασίας στα Κάστρα της Κορώνης και της Μεθώνης, πραγματοποίησε την Παρασκευή 16/01/2021 ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΠΟ Γιώργος Διδασκάλου, συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, παρουσία του Βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά, προκειμένου να συζητηθούν επι τόπου θέματα προστασίας και ανάδειξης των μνημείων.

Για τις μελέτες συντήρησης και ανάδειξης του Κάστρου Μεθώνης, θα συνεργαστούν το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, προχωρώντας στην υπογραφή σχετικής προγραμματικής σύμβασης μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2021, της οποίας το κόστος θα καλυφθεί από την Περιφέρεια. Όσον αφορά το Κάστρο της Κορώνης, αποφασίστηκε οι εργασίες επισκευής και ανάδειξης να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Ο Περιφερειάρχης σε δήλωσή του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Έχουμε στόχο να ενταχθούν τα έργα ανάδειξης και προστασίας των Κάστρων στο ΕΣΠΑ, το οποίο έχει αρχίσει και τρέχει από 1/1/ 2021. Υποχρέωσή μας είναι να προστατεύσουμε την πολιτισμική μας κληρονομιά».

Ο Δήμαρχος με τη σειρά του ανέφερε: «Σήμερα μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης οι προγραμματικές συμβάσεις, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες και να ενταχθούν τα έργα στο ΕΣΠΑ του 2021. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων για τη προστασία και ανάδειξη του πολιτισμού αποτελούν προτεραιότητα, αλλά και καθήκον όλων μας. Εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες στον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΠΟ, στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, στην Προϊσταμένη ΕΦ.Α. Μεσσηνίας, καθώς και στους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι συμμετέχουν στην υλοποίηση των έργων, που σκοπό έχουν να προστατεύσουν και να αναδείξουν την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Τέλος ο κ. Καρβέλας ενημέρωσε, ότι κατόπιν σχετικής διαβεβαιώσεως του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας, όσον αφορά την ανακαίνιση και τη συντήρησή του”.