Παρασκευή, 21 Μαϊος 2021 07:26

Ετοιμάζει η Περιφέρεια την ένσταση για την παράκαμψη του Πεταλιδίου - Επαφή με το ΚΑΣ για επίσκεψη στην περιοχή

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει πάρει αποφάσεις για την παράκαμψη του Πεταλιδίου που αλληλοσυγκρούονται, υποστηρίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία ετοιμάζει την ένταση προκειμένου να ακυρωθεί η τελευταία απόφαση για τη διάνοιξη σήραγγας ώστε να μην περάσει ο δρόμος από την ακρόπολη της Αρχαίας Κορώνης. Η περιφέρεια επιδιώκει την ακύρωση της απόφασης για τη σήραγγα διότι αυτό το έργο συνεπάγεται πολύ υψηλό κόστος. Αν η απόφαση δεν ακυρωθεί τότε η παράκαμψη του Πεταλιδίου με σήραγγα θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο λέει η Περιφέρεια Πελοποννήσου…

Ειδικότερα σε σχετικό δελτίο Τύπου η περιφερειακή αρχή σημειώνει: “«Ετοιμαζόμαστε για την προσφυγή που θα κάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου ως προς την απόφαση του ΚΑΣ για το θέμα του δρόμου Τζάνε – Καλαμάκι, αναφορικά με την αρχαία ακρόπολη του Πεταλιδίου» γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι η πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ συγκρούεται ευθέως με προηγούμενη που το ίδιο όργανο είχε λάβει το 2015, αλλά και ενδιάμεσες αποφάσεις του 2018» συνέχισε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Εχουν αντιμετωπιστεί -και επιλυθεί- κατά καιρούς μεγαλύτερα ζητήματα από το εν λόγω και γι’ αυτό θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν να μην υπολογίζεται το κόστος που συνεπάγεται το σταμάτημα του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ενωση έργου στον οδικό αυτό άξονα. Η οποία, είναι βέβαιο ότι θα καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να αποπληρώσει το εν λόγω έργο στο σύνολό του -κάτι που σημαίνει φυσικά ότι η δαπάνη αυτή θα μετακυλιστεί στην Περιφέρεια. Είναι πραγματικά κρίμα να μην λαμβάνεται υπόψη αυτή η συνέπεια» είπε ο περιφερειάρχης. Και κατέληξε:

«Εχω διαβεβαίωση ότι μετά την κατάθεση της προσφυγής θα βρεθεί στην περιοχή του Πεταλιδίου κλιμάκιο του ΚΑΣ να εξετάσει τις εναλλακτικές λύσεις που έχουμε προτείνει ως Περιφέρεια. Αν τελικά δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, τότε προφανώς θα πρέπει το ελληνικό δημόσιο να αναλάβει την ευθύνη. Θα διεκδικήσουμε από το ελληνικό δημόσιο την ολοκλήρωση του δρόμου»”.