Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2021 11:40

"Υπερτιμολόγηση" υποστηρίζει ο Δ.Δριμής για περιβαλλοντικές μελέτες σε Βιολογικούς της Τριφυλίας

"Υπερτιμολόγηση" υποστηρίζει ο Δ.Δριμής για περιβαλλοντικές μελέτες σε Βιολογικούς της Τριφυλίας

“ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙΣ ΜΠΑΜΠΗ”  
“Η άλογη κατασπατάληση δημοσίου χρήματος δεν συνάδει με χρηστή διοίκηση. Ας γνωρίζουμε, τέλος, πως μερικές φορές λειτουργούν και οι θεσμοί. Καλό είναι, γι` αυτές τις μερικές φορές, να προσέχουμε!” με αυτή την προειδοποίηση προς τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Τριφυλίας, Χαράλαμπο Αυρηλιώνη, ο Δημήτρης Δριμής, επικεφαλής δημοτικής παράταξης, τον καλεί να μην υπογράψει για την ανάθεση περιβαλλοντικών μελετών για τους Βιολογικούς Φιλιατρών και Κοπανακίου. Πιο συγκεκριμένα, ο Δ. Δριμής τονίζει ότι για τον Βιολογικό στο Κοπανάκι υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη και απλά χρειάζεται να ανανεωθούν οι περιβαλλοντικοί όροι, όπως επίσης σημειώνει ότι το ίδιο ισχύει για τον Βιολογικό της Κυπαρισσίας. Αναφέρει, επίσης, ότι αυτές οι εργασίες έχουν κόστος 13.000 ευρώ αθροιστικά, ενώ η ανάθεση της ΔΕΥΑΤ είναι 24.450 ευρώ…

Ο Δημήτρης Δριμής, επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας” σε σχετική επιστολή του, με τίτλο “ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙΣ ΜΠΑΜΠΗ 2! (Σίκουελ-Sequel…)”, σημειώνει τα εξής: “Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Τριφυλίας με απόφασή του, (136/2021, ΑΔΑ: 9ΤΛΩ465ΘΠ4-ΩΜΟ), ανέθεσε τη σύνταξη “Περιβαλλοντικής μελέτης για την λειτουργία της υφιστάμενης στερούμενης ΑΕΠΟ ΕΕΛ της Δ.Κ. Φιλιατρών και ομοίως περιβαλλοντική μελέτη της ΕΕΛ της Τ.Κ. Κοπανακίου” με το ποσό των 24.450 ευρώ!

Προφανώς κάτι διαφεύγει από το Δ.Σ., τον Πρόεδρο και την αναπληρώτρια Διευθύντρια της ΔΕΥΑΤ. Τους συμβουλεύω να μελετήσουν καλύτερα το αρχείο τους.

Για την μονάδα του Κοπανακίου έχουν ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ και έχουν ΕΓΚΡΙΘΕΙ οι περιβαλλοντικοί όροι με την 3167/24-7-2008 Απόφαση της αρμόδιας Διεύθυνσης ΠΕΧΩ της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το ίδιο έχουν ΕΓΚΡΙΘΕΙ οι περιβαλλοντικοί όροι και για τη μονάδα της Κυπαρισσίας.

Για τη μονάδα των Φιλιατρών δεν έχει κινηθεί καν η διαδικασία σύνταξης φακέλου, για την υποβολή και έγκριση περιβαλλοντικών όρων, από όσο γνωρίζω.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω;

 Για το Κοπανάκι και την Κυπαρισσία απαιτείται μόνο η υποβολή φακέλου για την ΑΝΑΝΕΩΣΗ των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των μονάδων, καθώς η επταετής τους διάρκεια έληξε το 2015-16 και πρέπει να ανανεωθούν.

Για τα Φιλιατρά αντίθετα απαιτείται η εξυπαρχής ΣΥΝΤΑΞΗ φακέλου για την ΕΓΚΡΙΣΗ περιβαλλοντικών όρων, που δεν υπήρχαν.

Όπως είναι αυτονόητο πρόκειται για διαφορετικές εργασίες, που απαιτούν διαφορετικούς χρόνους και έχουν διαφορετικό κόστος.

Σε ό,τι αφορά το Κοπανάκι και την Κυπαρισσία οι υπηρεσίες του Δήμου Τριφυλίας μπορούν να συντάξουν τους Φακέλους για την ΑΝΑΝΕΩΣΗ των περιβαλλοντικών όρων. Εάν όμως η διοίκηση της ΔΕΥΑΤ θέλει να αναθέσει τις δύο εργασίες, τότε η συνολική ανάθεση σε ιδιώτη δεν πρέπει να ξεπερνά τις 5.000 ευρώ και για τις δύο μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τα Φιλιατρά, εάν αδυνατούν οι υπηρεσίες να συντάξουν φάκελο για την ΕΚΔΟΣΗ των περιβαλλοντικών όρων, η ανάθεση  σε ιδιώτη δεν πρέπει να ξεπερνά τα 8.000 ευρώ.

Η διαπίστωση είναι προφανής και τα ερωτήματα εύλογα:

Οι προηγούμενοι δεν φρόντισαν για την ΕΓΚΡΙΣΗ περιβαλλοντικών όρων για τα Φιλιατρά, ούτε για την ΑΝΑΝΕΩΣΗ περιβαλλοντικών όρων για Κοπανάκι και Κυπαρισσία, αν και στο σημερινό συμβούλιο της ΔΕΥΑΤ διαπρέπουν «αστέρες» του προηγούμενου συμβουλίου. Κρίθηκαν στις εκλογές και γι` αυτά.

Εσείς, όμως, δύο χρόνια τώρα τι ακριβώς κάνατε για τα παραπάνω;

Και γιατί αφήσατε έξω από την παρούσα ανάθεση την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων της μονάδας της Κυπαρισσίας; 

Δεν γνωρίζετε ότι έχουν λήξει; Δεν σας ενδιαφέρει η Κυπαρισσία; Ή μήπως σκοπεύετε να προβείτε σε νέα ανάθεση αργότερα; 

Επιβάλλεται να ανακληθεί άμεσα η απόφαση και να μην υπογραφεί η σχετική σύμβαση, που κατά τη γνώμη μας είναι υπερτιμολογημένη. 

Να υπάρξει νέα ανάθεση, εάν και εφόσον οι υπηρεσίες αδυνατούν, τόσο για την ΑΝΑΝΕΩΣΗ των περιβαλλοντικών όρων σε Κοπανάκι και Κυπαρισσία, όσο και για την απόφαση ΕΓΚΡΙΣΗΣ περιβαλλοντικών όρων για τα Φιλιατρά, με τα χρηματικά ποσά που προανέφερα.

Η άλογη κατασπατάληση δημοσίου χρήματος δεν συνάδει με χρηστή διοίκηση. Ας γνωρίζουμε, τέλος, πως μερικές φορές λειτουργούν και οι θεσμοί. Καλό είναι, γι` αυτές τις μερικές φορές, να προσέχουμε!

 

Υ.Γ. Δεν πρόκειται για εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) Κοπανακίου, αλλά για μονάδα επεξεργασίας λυμάτων του τ. Δήμου Αετού, που οι συνεργάτες μου και εγώ ως δήμαρχος είχαμε την τιμή να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ, ως το πρώτο δημοτικό έργο του νομού Μεσσηνίας, (4976/11-10-2010 Πράξη Ένταξης)”.