Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου 2021 10:22

Μαντάς: Δεν προκλήθηκαν δομικές ζημιές στο αλιευτικό καταφύγιο της Μαραθούπολης - Πρέπει να αποζημιωθούν οι αλιείς

Μαντάς: Δεν προκλήθηκαν δομικές ζημιές στο αλιευτικό καταφύγιο της Μαραθούπολης - Πρέπει να αποζημιωθούν οι αλιείς

Η κακοκαιρία δεν προκάλεσε δομικές ζημιές στο αλιευτικό καταφύγιο της Μαραθούπολης, διαπίστωσε ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Περικλής Μαντάς. Ζητά ωστόσο να βρεθεί τρόπος αποζημίωσης των αλιέων της περιοχής, για το διάστημα που δεν μπορούν να εργαστούν λόγω της εξέλιξης του έργου στο αλιευτικό καταφύγιο…

Ο βουλευτής κ. Μαντάς επισκέφθηκε το έργο και συζήτησε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και για τα προβλήματα από την κακοκαιρία με τους εκπροσώπους του Λιμεναρχείου, των τοπικών φορέων, της εργοληπτικής εταιρίας, με επαγγελματίες αλιείς. 

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου από το πολιτικό γραφείο του κ. Μαντά, “τα κυριότερα συμπεράσματα που προέκυψαν μέσα από τη συζήτηση αφορούν στα εξής σημεία:

  • Η πρόσφατη κακοκαιρία με τα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν δημιούργησε κάποιο δομικό πρόβλημα στο λιμάνι, ώστε να απαιτούνται περαιτέρω εργασίες αποκατάστασης.
  • Οι εργασίες εντός του λιμένα έχουν διακοπεί λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Σε κάθε περίπτωση όμως, στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου υπάρχει σχετική πρόβλεψη, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται ανησυχία για χρονικές καθυστερήσεις και ο σχεδιασμός του έργου να ακολουθείται κανονικά.
  • Ιδιαίτερα εποικοδομητική υπήρξε η συζήτηση με τους επαγγελματίες αλιείς της περιοχής. 

Ο κ. Μαντάς από την πλευρά του αναγνώρισε ότι η αδυναμία ελλιμενισμού των αλιευτικών σκαφών καθ’ όλη την περίοδο υλοποίησης του έργου προκαλεί μεγάλη οικονομική ζημιά στους αλιείς. Δεσμεύτηκε να έρθει σε επαφή με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το τμήμα Αλιείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο από την πλευρά της πολιτείας για αποζημίωση των αλιέων για την περίοδο που είναι αναγκασμένοι να κάνουν παύση των εργασιών τους λόγω της υλοποίησης του έργου.

Όλες οι πλευρές συμφώνησαν για την αναγκαιότητα κατασκευής του έργου, το οποίο ωφελεί πρωτίστως τους ίδιους τους αλιείς, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζει το παραλιακό μέτωπο της Μαραθούπολης και προσδίδει σημαντική αναπτυξιακή προοπτική σε ολόκληρη την περιοχή, προς όφελος ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας”.