Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2021 12:42

Το υπουργείο Πολιτισμού σταμάτησε εργασίες στην προστατευόμενη πλατεία Φιλιατρών

Μηχανήματα έργων εμφανίστηκαν χθες στην προστατευόμενη από το υπουργείο Πολιτισμού πλατεία των Φιλιατρών και ξεκίνησαν εργασίες. Ο Δημήτρης Δριμής, επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης, παρενέβη άμεσα, επικοινώνησε με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού στην Πάτρα, απέστειλε και σχετική αναφορά με φωτογραφίες και σήμερα το υπουργείο ζήτησε από το Αστυνομικό Τμήμα τη διακοπή των εργασιών. Το έγγραφο διακοπής των εργασιών απευθύνεται επίσης στο Δήμο Τριφυλίας, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και στον ίδιο τον Δημήτρη Δριμή…

Στην αναφορά του προς την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων ο Δημήτρης Δριμής σημείωσε ότι οι εργασίες ξεκίνησαν με μηχανήματα και υδραυλικό σφυρί, χωρίς να έχει υπόψη του εάν για το έργο αυτό υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη και απόφαση ανάθεσης του έργου. 

Από την πλευρά του η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου σημειώνει προς την Αστυνομία: “Κατόπιν επωνύμου καταγγελίας, παρακαλούμε να διακόψετε άμεσα τις εργασίες που τυχόν εκτελούνται στην πλατεία Φιλιατρών (πλατεία Καποδιστρίου) δεδομένου ότι δεν έχουν την απαιτούμενη, σύμφωνα με το Ν. 3028/2002 (άρθρο 10 παραγρ. 3), έγκριση του ΥΠΠΟΑ.

Σας γνωρίζουμε ότι εντός της πλατείας Καποδιστρίου, υπάρχει πέτρινο χυτοσιδηρό συντριβάνι το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το ΥΠΠΟΑ ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο (ΦΕΚ 1371/Β/2001).

Η συνέχιση των εργασιών θα δοθεί με νεώτερο έγγραφό μας, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία που ορίζει ο Ν. 3028/2002”.