Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2022 15:36

"Επιτύχαμε ένα στόχο 20ετίας" - Οριστική έγκριση 14.976.000 ευρώ για τον Βιολογικό του Πεταλιδίου

"Επιτύχαμε ένα στόχο 20ετίας" - Οριστική έγκριση 14.976.000 ευρώ για τον Βιολογικό του Πεταλιδίου

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ  
Την οριστική και τελική απόφαση χρηματοδότησης του Βιολογικού Καθαρισμού Πεταλιδίου, με 14.976.000 ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος. Ήταν ένας στόχος που έχει τεθεί εδώ και 20 χρόνια, σημείωσε ο δήμαρχος και τόνισε ότι αυτό που κατάφερε η δική του δημοτική αρχή ήταν να συνθέσει και συγκεράσει τα ωφέλιμα τμήματα των μελετών που είχαν ετοιμαστεί τα προηγούμενα χρόνια, να ωριμάσει πλήρως το συνολικό πακέτο των μελετών και να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση. 

Ο κ. Αθανασόπουλος δήλωσε ότι η μεγάλη δυσκολία ήταν ότι το συγκεκριμένο έργο δεν μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, επειδή δεν κάλυπτε τα σχετικά πληθυσμιακά κριτήρια, παρά την προσπάθεια που καταβλήθηκε από τη δημοτική αρχή να ενταχθεί κατ’ εξαίρεση. Η μόνη δυνατότητα, είπε ο δήμαρχος, ήταν η χρηματοδότηση του έργου από εθνικούς πόρους, κάτι που τόνισε ότι η δημοτική του αρχή το κατάφερε. 

Μάλιστα ο κ. Αθανασόπουλος δήλωσε δημόσια τις ευχαριστίες του προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι τον Ιούνιο που επισκέφθηκε τη Μεσσήνη τον ενημέρωσε για το έργο και εκείνος ανταποκρίθηκε και κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να προωθήσουν το αίτημα. Ευχαρίστησε επίσης τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, για την έγκριση της χρηματοδότησης, όπως και τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, αναφέροντας ότι το ενδιαφέρον του για τα θέματα του Δήμου είναι έμπρακτο. 

Ο δήμαρχος είπε ότι το έργο θα προχωρήσει γρήγορα και συγκεκριμένα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συναφθεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου και της ΔΕΥΑΜ, που θα είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, ενώ αμέσως μετά θα διενεργηθεί η δημοπρασία. 

Ακόμη ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε ότι με το συγκεκριμένο έργο η ευρύτερη περιοχή του Πεταλιδίου θα κάνει ένα “άλμα στο μέλλον”, θα αλλάξουν οι προοπτικές της όσον αφορά στην οικονομική και τουριστική της ανάπτυξη, ενώ, βέβαια, θα εξασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος. 

Το έργο περιλαμβάνει, σημείωσε ο δήμαρχος, το εσωτερικό δίκτυο λυμάτων, το δίκτυο μεταφοράς στη μονάδα επεξεργασίας και την ίδια τη μονάδα επεξεργασίας, που θα γίνει κοντά στο ρέμα Τζάνε. Ο Βιολογικός θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες επεξεργασίας λυμάτων πληθυσμού 7.200 ατόμων. 

Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση της Kalamata Journal, ο κ. Αθανασόπουλος επισήμανε ότι στο έργο δεν περιλαμβάνονται οι περιοχές του Καλαμακίου και του Αχλαδοχωρίου, για τις οποίες σημείωσε ότι υπάρχουν έτοιμες μελέτες όμως ο προϋπολογισμός θα ξεπερνούσε τα 20.000.000 ευρώ. Ο δήμαρχος είπε ότι στις συγκεκριμένες περιοχές θα γίνει επέκταση των δικτύων αποχέτευσης σταδιακά σε επόμενη φάση. 

Στ.Μ.