Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023 17:10

Να φύγει η γιγαντοοθόνη από την πλατεία-μνημείο – Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιες Υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού

Να φύγει η γιγαντοοθόνη από την πλατεία-μνημείο – Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιες Υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΙΛΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

«Να απομακρυνθεί» η γιγαντοοθόνη που έχει τοποθετήσει η δημοτική αρχή Τριφυλίας στην πλατεία Καποδιστρίου, την υπέροχη κεντρική πλατεία των Φιλιατρών, στην οποία είναι εγκατεστημένα μνημεία που προστατεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού, καλεί με έγγραφό της η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Νότιου Ιονίου. Η Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού στο σχετικό έγγραφό της προς το Δήμο Τριφυλίας τονίζει μεταξύ άλλων:

«Η εν λόγω κατασκευή επί της νότιας πλευράς της Πλατείας Καποδιστρίου εντός οικισμού Φιλιατρών χωροθετείται εντός προστατευμένου από το ΥΠΠΟΑ χώρο (…). Σύμφωνα τις διατάξεις των

 παρ. 1,3 και 4 του άρθρου 10 του Ν.4858/2021, για οποιαδήποτε εργασία επί των μνημείων ή στο περιβάλλον τους, απαιτείται έγκριση της Υπηρεσίας μας.

Για την τοποθέτηση της φωτεινής οθόνης η Υπηρεσία μας δεν έχει γνωμοδοτήσει και ταυτόχρονα θιγεί τα νεωτέρα μνημεία που βρίσκονται στο περιβάλλον της.

Ως εκ τούτο θα πρέπει να απομακρυνθεί αυτή και να κατατεθεί μελέτη (με τη θέση, τα υλικά κτλ) στηνΥπηρεσία μας προς έλεγχο».

Η Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού παρενέβη για το θέμα μετά από καταγγελία της Επιτροπής Φίλων Πλατείας και Πεζοδρόμου Φιλιατρών, η οποία σχετικά ανακοίνωσε: «Σας ενημερώνουμε ότι μετά τη σχετική μας καταγγελία αναφορικά με την ύπαρξη φωτεινής οθόνης στον προστατευόμενο χώρο της Πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών, η Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου & Νοτίου Ιονίου του Υπουργείου Πολιτισμού απεφάνθη, ότι αυτή τοποθετήθηκε από τον Δήμο Τριφυλίας άνευ εγκρίσεως της, δηλαδή αυθαίρετα. Και δίνει την εντολή, ώστε ο Δήμος Τριφυλίας να απομακρύνει από τον χώρο την εν λόγω κατασκευή.

   Για άλλη μια φορά, αισθανόμασθε δικαιωμένοι για την επανόρθωση αυτής της βλάβης. Εν προκειμένω, η τοποθέτηση ενός παράνομου, άσχετου κι αντιαισθητικού κατασκευάσματος όπως η φωτεινή οθόνη στην Κεντρική Πλατεία “Καποδιστρίου”, προκάλεσε υποβάθμιση και άρα οπισθοδρόμηση για την πόλη των Φιλιατρών. Ποιος πλήρωσε για την κατασκευής της, πόσο κόστισε, αναρτήθηκε ποτέ η σχετική δαπάνη στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ; Εάν έχει γίνει κι εδώ ατασθαλία, θα την πληρώσει ο δημότης ή μήπως θα πρέπει να καταλογισθεί στη δημοτική αρχή;

   Ως Επιτροπή “Φίλων Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών”, πρεσβεύουμε την ανάπτυξη του τόπου μας, μέσω ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πλέον, ήρθε επιτέλους ο καιρός να γίνει κατανοητό προς όλους τους αποδέκτες (δημοτική - περιφερειακή αρχή, προβληματισμένους δημότες κλπ) ότι η ίδια αυτή - η Πλατεία Καποδιστρίου Φιλιατρών με τα στοιχεία που περιέχει - αποτελεί ένα Νεότερο Μνημείο! Ως εκ τούτου, θα πρέπει να έχει την ανάλογη διαχείριση και σεβασμό, σε σχέση με την ιστορία και την κουλτούρα των Φιλιατρών».