Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013 13:41

"Ζήτω η Μάνη, ζήτω το 1821" η ιαχή που απλώθηκε στον ουρανό των Κιτριών το πρωί

Ο δήμαρχος Δημήτρης Γιαννημάρας με την εκπρόσωπο του Δήμου Πειραιά, Ελένη Κούβαρη και τους "Ελληνομνήμονες" Ο δήμαρχος Δημήτρης Γιαννημάρας με την εκπρόσωπο του Δήμου Πειραιά, Ελένη Κούβαρη και τους "Ελληνομνήμονες"

ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
«Ζήτω ο Μανιάτικος Μάρτης του 1821»… Με την ιαχή αυτή ολοκληρώθηκε το πρωί η γιορτή στις Κιτριές, προς δόξα των Μανιατών που πριν από 192 χρόνια εκκλησιάστηκαν στο μανιάτικο ψαροχώρι και ξεκίνησαν για την απελευθέρωση της Καλαμάτας από τον τουρκικό ζυγό…

(φωτογραφιες)

Φέτος, πρώτη φορά μετά από χρόνια, στον εορτασμό δεν συμμετείχε ο Μητροπολίτης Μάνης, Χρυσόστομος, λόγω ασθενείας. Δεν τραγουδήθηκε λοιπόν στον ιστορικό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, μετά τη δοξολογία, ο ύμνος της Μάνης.
Ωστόσο το κλίμα ήταν ιδιαίτερα εορταστικό. Τον Μητροπολίτη εκπροσώπησε ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Μάνης, Συμεών Λαμπρινάκος, ενώ ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δημήτρης Γιαννημάρας, υποδέχτηκε τον ευρωβουλευτή του ΛΑΟΣ Νίκο Σαλαβράκο, τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά άλλους παράγοντες και εκπροσώπους μανιάτικων συλλόγων.
Στον εορτασμό συμμετείχαν και οι «Ελληνομνήμονες», η ομάδα που έχει δημιουργήσει ο Σπύρος Κατσίρας, οι οποίοι ήταν ντυμένοι με φουστανέλες και οι γυναίκες με παραδοσιακές φορεσιές, ενώ έφεραν άρματα του ’21 και έριξαν και στον αέρα με τις πιστόλες τους.
Το Δήμο Πειραιά εκπροσώπησε η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, που είναι και αντιπρόεδρος της Ένωσης των Απανταχού Μανιατών, Ελένη Κούβαρη, που κατέθεσε και στεφάνι, όπως κατέθεσαν επίσης ο πρόεδρος των Απανταχού Μανιατών Σταύρος Μπαζάκος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανιατών Μεσσηνίας Γιώργος Τζαννετάκης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μάνης Αθηνά Ξανθάκη, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Ομίλου Κιτριών, Γιώργος Μπασακάρος, που εκπροσώπησε όλους τους Συλλόγους της Μάνης.
Επίσης στεφάνια κατέθεσαν ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, ο πρόεδρος των Δολών Πέτρος Φάσσος, ο Λυκούργος Γαϊτανάρος εκ μέρους της οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων, ο διοικητής του 9ου Συντάγματος Πεζικού Γιάννης Ασημακόπουλος και φυσικά ο ευρωβουλευτής, ο δήμαρχος και ο αντιπεριφερειάρχης.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Αντώνης Ρουμαρέας, επίτιμος διευθυντής του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, που με στοιχεία από τις πηγές αναφέρθηκε στο ιστορικό της έκρηξης της Επανάστασης, μίλησε για τη συμβολή των ελεύθερων Μανιατών στον Αγώνα, ενώ τόνισε ότι χωρίς του Μανιάτες η ελευθερία θα είναι ένα όνειρο, η ανεξαρτησία άγνωστο πράγμα και η σκλαβιά φαρμάκι…
Στ.Μ.