Παρασκευή, 17 Μαϊος 2013 05:35

Ημερίδα για τα σκουπίδια και διχασμός για το δίλημμα Παλιοροβούνι ή ΜΟΛΑΚ

Ημερίδα για τα σκουπίδια και διχασμός για το δίλημμα Παλιοροβούνι ή ΜΟΛΑΚ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ ΟΙΧΑΛΙΑΣ
Κοινωνικός αυτοματισμός και στο ζήτημα των σκουπιδιών. Το απόγευμα η Άνω Μεσσηνία θα έρθει στην Καλαμάτα και σε ημερίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων θα διατρανώσει την αντίδρασή της στη μετατροπή του Παλιοροβουνίου σε νομαρχιακό σκουπιδότοπο. Στην ημερίδα όμως θα είναι και κάτοικοι του Ασπροχώματος που επαγρυπνούν ώστε να μην επαναλειτουργήσει η ΜΟΛΑΚ…

Ειδικότερα, ο Δήμος Οιχαλίας στις έξι το απόγευμα θα πραγματοποιήσει ημερίδα στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου με θέμα «Διαχείριση των απορριμμάτων στο Νομό Μεσσηνίας». Θα μιλήσουν ο Νικόλαος Στάππας, που θα παρουσιάσει την τεχνική έκθεση «Χωροθέτηση Μονάδων Προσωρινής Διαχείρισης Απορριμμάτων στο Δήμο Οιχαλίας» και ο Αλέξανδρος Οικονομόπουλος, που έχει  προτείνει την αξιοποίηση της ΜΟΛΑΚ στο Ασπρόχωμα και θα παρουσιάσει τη μελέτη «Προσωρινή διαχείριση των οικιακούς τύπου απορριμμάτων Νομού Μεσσηνίας».
Παρέμβαση για το θέμα έκανε χθες η Κομματική Οργάνωση Βάσης του ΚΚΕ στο Δήμο Οιχαλίας, που στηρίζει τις αντιδράσεις των κατοίκων της Άνω Μεσσηνίας, ζητάει κεντρικό σχεδιασμό διαχείρισης και επεξεργασία από το κράτος και όχι από επιχειρηματικούς ομίλους.
Η παρέμβαση του ΚΚΕ έχει ως εξής: «Το ΚΚΕ δηλώνει ξεκάθαρα την αντίθεσή του στην απόφαση της πλειοψηφίας του ΕΣΔΙΣΑ να προτείνει τη δημιουργία σταθμού «μεταβατικής» διαχείρισης των απορριμμάτων στο Παλιοροβούνι. Η Λαϊκή Συσπείρωση, η παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ στο δήμο Οιχαλίας, επανειλημμένα έχει διαμαρτυρηθεί για το θέμα αυτό και μέσω του δημοτικού της συμβούλου κ. Νταλαχάνη.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε κάτω από τις εντολές της τρικομματικής κυβέρνησης (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ) και τις πιέσεις της ΕΕ για την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες επιχειρηματίες. Σοβαρές είναι οι ευθύνες που βαραίνουν και την Δημοτική Αρχή αφού σταθερά και αταλάντευτα στήριζε και στηρίζει την κυβερνητική πολιτική, και τώρα χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τα σκουπίδια.
Στηρίζουμε τις αντιδράσεις των κατοίκων του Δήμου Οιχαλίας και τους καλούμε να μην έχουν καμιά εμπιστοσύνη σ’ αυτούς που ενώ τους κάνουν το «φίλο»,  συμφωνούν όμως  στην ουσία που είναι η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, στον καπιταλισμό, είναι άλυτο για το συμφέρον των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Ενώ, και η ίδια η κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων που ανταγωνίζονται με σκοπό το κέρδος, επιβαρύνουν το πρόβλημα, δημιουργώντας ανεξέλεγκτες ποσότητες απορριμμάτων, προκαλώντας παράλληλα και τεράστιες καταστροφές στο περιβάλλον.
Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στις κυβερνήσεις του ευρωμονόδρομου που για χρόνια αφήνουν το πρόβλημα να οξύνεται ώστε να γίνουν αποδεκτές λύσεις προς το συμφέρον των επιχειρηματιών επενδυτών στο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά επικίνδυνες και πανάκριβες, μέσω τελών, φόρων και προστίμων για τις λαϊκές οικογένειες.
Ο τομέας των απορριμμάτων από την αποκομιδή μέχρι την επεξεργασία και την διάθεση σχεδιάζεται να ξεπουληθεί, μέσω ΣΔΙΤ, στους μεγαλοεργολάβους με επιπτώσεις και στην επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και στις εργασιακές σχέσεις. Υπάρχει ανάλογη εμπειρία στο νομό μας με τους σκουπιδοεργολάβους, την λειτουργία της ΜΟΛΑΚ και τις «πρωτοποριακές» μεθόδους διαχείρισης στη Μαραθόλακκα του Δήμου Καλαμάτας.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση σπρώχνει και η Ε.Ε. με τις διάφορες οδηγίες και τα πρόστιμα.
Όμως, εμείς ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δεν μεταθέτουμε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μέλλον, γι αυτό καταθέτουμε για ακόμα μια φορά την πρότασή μας:

  • Διαμόρφωση Περιφερειακού Σχεδίου στα πλαίσια ενός Εθνικού Σχεδιασμού που θα υλοποιείται – όχι από ιδιώτες – αλλά, από το κράτος και θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Προτεραιότητες του Σχεδιασμού θα ‘ναι η πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων και η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στη πηγή.
  • Επιλογή του κατάλληλου μείγματος μεθόδων διαχείρισης – επεξεργασίας με βάση τις σύγχρονες μεθόδους επιστημονικά τεκμηριωμένες με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον (π.χ. σταθμοί μεταφόρτωσης, μηχανική ανακύκλωση, κομποστοποίηση, Χ.Υ.Τ.Υ.)
  • Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης του συνόλου ή μέρους της αποκομιδής ή της διαχείρισης των απορριμμάτων. Να ασκείται μόνο από τις υπηρεσίες της Τοπικής Διοίκησης.
  • Κατάργηση των ανταποδοτικών τελών.
  • Καθορισμός των κριτηρίων καταλληλότητας σε κάθε Περιφέρεια, ξεχωριστά ανά είδος εγκατάστασης και σύνταξη χαρτών με τις περιοχές αποκλεισμού. Επίσης, καθορισμός των κριτηρίων αξιολόγησης ξεχωριστά ανά είδος εγκατάστασης, προκειμένου να επιλεγεί ο πιο πρόσφορος χώρος. Το ειδικό βάρος κάθε κριτηρίου θα καθορίζεται δεσμευτικά στο Περιφερειακό Σχέδιο.
  • Να αποκλειστεί η καύση των απορριμμάτων.
  • Να προχωρήσει, χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση, η αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών.

Σ’ αυτή τη βάση, άμεσα, να χωροθετηθούν από το κράτος οι χώροι για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας με βάση μελέτες επιστημονικά τεκμηριωμένες και χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες.
Όπως όλα τα προβλήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, έτσι και η διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί να βρει ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη λύση, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, μόνο στα πλαίσια ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, στην λαϊκή εξουσία και οικονομία, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό και λαϊκό έλεγχο».