Τρίτη, 04 Μαρτίου 2014 15:37

Πλημμύρες σε καλλιέργειες και πολλά άλλα προβλήματα από τη νεροποντή

Πλημμυρισμένη αγροτική γη στον  Άρι Πλημμυρισμένη αγροτική γη στον Άρι

ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΜΕΣΣΗΝΗ, ΟΙΧΑΛΙΑ
Η Μικρομάνη είναι το χωριό που επλήγη περισσότερο από τη νεροποντή των τελευταίων ημερών, γιατί οι ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες είναι πολύ σοβαρές, ωστόσο νύχτα αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι του Άρι, όπου ο Πάμισος ξεχείλισε και τα νερά έφτασαν μέχρι το Σιδηροδρομικό Σταθμό. Προβλήματα υπάρχουν σε πάρα πολλές ακόμη περιοχές…

Χθες έγιναν αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές από συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, ενώ σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Αλευράς, συγκάλεσε τα υπηρεσιακά στελέχη (μηχανικούς, γεωπόνους, κτηνιάτρους κ.ά) για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Σημειώνεται ότι στη Μικρομάνη έχει γίνει καταστροφή στην αγκινάρα, ενώ πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και στην πατάτα στη Μακαρία της Μεσσήνης. Κάτοικοι στην περιοχή της Μικρομάνης και όχι μόνο υποστηρίζουν ότι οι καλλιέργειές τους πλημμύρισαν και πάλι λόγω αστοχιών στα έργα του αυτοκινητόδρομου.
Ο Δήμος Οιχαλίας έχει ζητήσει από χθες, με επείγον αίτημα, τη βοήθεια του υπουργείου Εσωτερικών και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στην περιοχή του.
Ο Δήμος Καλαμάτας σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «στη Μικρομάνη ξεχείλισε ο ποταμός Άρις, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν καλλιέργειες. Ακόμα, ξεχείλισε η Λιγδού και υπήρξαν προβλήματα πίσω από το πολιτικό αεροδρόμιο. Προβλήματα κατολισθήσεων στο δρόμο Αρτεμισίας – Πηγών διευθετήθηκαν με παρέμβαση του Δήμου Καλαμάτας. Ζημιές σε καλλιέργειες που πλημμύρισαν και μικρά, εν γένει, προβλήματα σε υποδομές καταγράφηκαν στην Αιθαία, στον Άγιο Φλώρο όπου εκτιμάται ότι πλημμύρισαν χωράφια σε έκταση περίπου 100 στρεμμάτων, στο χωριό Άρις, στο Πλατύ, στο Λαδά, στη Βελανιδιά, στον Ανεμόμυλο και στη Βέργα».
Στο Σπιτάλι κόπηκε ο δρόμος από τα νερά που μετέφεραν διάφορα υλικά,  ενώ στην είσοδο της Μεσσήνης έπεσαν τοίχοι σε ένα παλιό μη κατοικήσιμο σπίτι.
Ο Δήμος Καλαμάτας σημειώνει ότι «οι βροχές θα συνεχισθούν και τις επόμενες ημέρες, μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας όπως αναμένεται,  ενδέχεται δε, σε ορισμένες περιπτώσεις, να είναι έντονες. Τα μετεωρολογικά στοιχεία των τελευταίων ημερών έχουν ως εξής: από την Παρασκευή μέχρι την Καθαρή Δευτέρα το μεσημέρι, το ύψος της βροχής στην Καλαμάτα έφτασε τα 90 mm, από τα οποία τα 40 mm έπεσαν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας μέχρι το μεσημέρι της ημέρας αυτής. Παρόμοια ήταν τα ύψη της βροχής στα Αρφαρά και στην Αλαγονία. Επίσης, τα ξημερώματα της Καθαρής Δευτέρας στην πόλη έπνευσαν άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ».
Η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι μετά τις χθεσινές αυτοψίες δόθηκαν οδηγίες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες υποστήριξης του αναχώματος στον Πάμισο. Επίσης, «εντατικοποιήθηκαν οι επισκέψεις κλιμακίων τεχνικών στο Επαρχιακό και Εθνικό Δίκτυο για να διαπιστωθούν ενδεχόμενες ζημιές για άμεση αποκατάστασή τους. Επίσης, κλιμάκια  γεωπόνων επισκέφθηκαν από το πρωί τις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές σε διάφορες καλλιέργειες.
Oι ιδιοκτήτες σπιτιών και υπογείων, που υπέστησαν ζημιές οι οικοσκευές τους, να υποβάλουν άμεσα τις αιτήσεις τους στις Διευθύνσεις Πρόνοιας των Δήμων τους, καθώς και για ζημιές στη φυτική παραγωγή (πατάτες, αγκινάρες κ.ά.) και στο ζωικό κεφάλαιο, στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ».