Σάββατο, 12 Ιουλίου 2014 13:58

Η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου στο Δ.Σ. του Μανιατακείου Ιδρύματος

Η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου στο Δ.Σ. του Μανιατακείου Ιδρύματος

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 
Η γιατρός Αντωνία Τριχοπούλου, διακεκριμένη ερευνήτρια στον τομέα της διατροφής και δη της Μεσογειακής, συμμετέχει στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Μανιατακείου Ιδρύματος, που εδρεύει στην Κορώνη...

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 
Η γιατρός Αντωνία Τριχοπούλου, διακεκριμένη ερευνήτρια στον τομέα της διατροφής και δη της Μεσογειακής, συμμετέχει στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Μανιατακείου Ιδρύματος, που εδρεύει στην Κορώνη...

Το νέο Δ.Σ. όπως ορίστηκε στη συνεδρίαση της 10ης Μαΐου 2014 απαρτίζεται από τους: 
Δημήτριο - Αντώνιο Μανιατάκη του Λεωνίδα, επιχειρηματία, πρόεδρο και ισόβιο μέλος 
Ελένη, σύζυγο Δημητρίου - Αντωνίου Μανιατάκη, λογοτέχνη, αντιπρόεδρο και ισόβιο μέλος 
Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, καθηγητή Πανεπιστημίου, μέλος 
Δημήτριο Καφαντάρη του Παναγιώτη, δήμαρχο Πύλου - Νέστορος, μέλος 
Άγγελο Κυριόπουλο του Γεωργίου, οικονομολόγο, μέλος
Ελένη Μαντζάρα του Αναστασίου, δικηγόρο Αθηνών, μέλος 
Παναγιώτη Μουρδουκούτα του Γεωργίου, κοσμήτορα στο Πανεπιστήμιο Long Island των Η.Π.Α., μέλος 
Andrea Nanetti του Franco, καθηγητή στο Nanyang Technological University της Σιγκαπούρης, μέλος 
Αντωνία Τριχοπούλου του Αθανασίου, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, μέλος 
Η κυρία Τριχοπούλου, κατεξοχήν ειδική επιστήμονας με εμπειρία σχεδόν 35 χρόνων στην έρευνα στον τομέα της διατροφής, θα τεθεί επικεφαλής των δράσεων διεθνοποίησης της Μεσογειακής Διατροφής. 

Αντωνία Τριχοπούλου 
"Η κυρία Τριχοπούλου είναι ιατρός βιοπαθολόγος, διακεκριμένο μέλος της Διεθνούς Ένωσης Διατροφικών Επιστημών και έχει διατελέσει πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Εταιρειών Διατροφής και επικεφαλής πολυάριθμων ελληνικών και ευρωπαϊκών οργανισμών και επιτροπών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2006 συνίδρυσε το μη κερδοσκοπικό Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, στο οποίο είναι αντιπρόεδρος. Έχει συμβάλει, στο έργο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, και επιτροπών του Υπουργείου Υγείας, συμπεριλαμβανομένης της θέσης της ως Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής και του έργου της ως βασικής συντάκτριας των διατροφικών οδηγιών για ενήλικες Έλληνες που εγκρίθηκαν από το Ειδικό Ανώτατο Επιστημονικό Συμβούλιο Υγείας. Το επιστημονικό της έργο έχει αναγνωρισθεί από τη διεθνή κοινότητα, με πολλές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων βραβείου από την Ομοσπονδία των Πανεπιστημίων της Μεσογείου (δορυφόρου της  UNESCO), του ΙV Grande Covian Award, της αναγνώρισης ως διακεκριμένης ιατρού από την Hellenic Medical Society of New York, καθώς και του μεγάλου βραβείου της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Επιστημονικών Εταιρειών Διατροφής (FENS). Έχει προσκληθεί επισήμως για να ενημερώσει το Ισπανικό Κοινοβούλιο για επιστημονικά θέματα της αρμοδιότητάς της και έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το παράσημο του Χρυσού Σταυρού για την προσφορά της στην ιατρική επιστήμη. Χάρη στις προσπάθειες της, από την αρχή της δεκαετίας του 1980, αναβίωσε σε παγκόσμια κλίμακα το ενδιαφέρον για την παραδοσιακή Μεσογειακή -ουσιαστικά παραδοσιακή Ελληνική - διατροφή. Με δημοσιεύσεις σε μείζονα ιατρικά περιοδικά παρουσίασε δεδομένα που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας και με διαλέξεις και παρουσιάσεις στον ιατρικό κόσμο και το ευρύτερο κοινό, ανέδειξε τη σημασία της τήρησης των παραδοσιακών διατροφικών μας συνηθειών. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 550 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και το έργο της αναγνωρίζεται στη διεθνή βιβλιογραφία με περισσότερες από 18.000, σε κορυφαία θέση ανάμεσα στις Ελληνίδες επιστήμονες.
Το Μανιατάκειον Ίδρυμα, πιστό στους σκοπούς του, σέβεται την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου και στοχευμένα διεθνοποιεί την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής, δρώντας δυναμικά και πολύπλευρα, τιμώντας την από 16 Νοεμβρίου 2010 απόφαση της UNESCO, σύμφωνα με την οποία η Μεσογειακή Διατροφή ενεγράφη στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας και η Κορώνη ανακηρύχθηκε Εμβληματική Κοινότητα".