Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014 18:50

Η εκδήλωση για την απελευθέρωση της Καλαμάτας από τον ΕΛΑΣ

Κώστας Ρεϊτζόπουλος, Βασίλης Γκίζας, Νίκος Κουτουμάνος Κώστας Ρεϊτζόπουλος, Βασίλης Γκίζας, Νίκος Κουτουμάνος

ΣΤΗ ΦΥΤΕΙΑ 
Το χρονικό της απελευθέρωσης της Καλαμάτας, στις αρχές Σεπτέμβρη του 1944, από τον ΕΛΑΣ και της παλλαϊκής υποδοχής του, περιέγραψε ο γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΚΚΕ, Νίκος Κουτουμάνος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στη Φυτειά, για την επέτειο των 70 χρόνων από τη νικηφόρα μάχη των ΕΛΑΣιτών…

ΣΤΗ ΦΥΤΕΙΑ 
Το χρονικό της απελευθέρωσης της Καλαμάτας, στις αρχές Σεπτέμβρη του 1944, από τον ΕΛΑΣ και της παλλαϊκής υποδοχής του, περιέγραψε ο γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΚΚΕ, Νίκος Κουτουμάνος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στη Φυτειά, για την επέτειο των 70 χρόνων από τη νικηφόρα μάχη των ΕΛΑΣιτών 

Ήταν εκδήλωση που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Βάσης Ανατολικής Καλαμάτας του ΚΚΕ και η πρώτη από μια σειρά που πρόκειται να γίνουν, με σκοπό να αναδείξει το κόμμα το ρόλο του φασισμού αλλά και την αξία της Καλαμάτας ως αντιφασιστικής πόλης.
Εκτός από τον Νίκο Κουτουμάνο μίλησε ο γραμματέας της Κ.Ο.Β. Ανατολικής Καλαμάτας Βασίλης Γκίζας, ενώ ο Κώστας Ρεϊτζόπουλος, στέλεχος του κόμματος, παρουσίασε φωτογραφίες εκείνης της περιόδου. Είναι φωτογραφίες του Χρήστου Αλειφέρη που παρουσιάζονται στο πρόσφατο λεύκωμα που εξέδωσαν τα Αρχαία Νομού Μεσσηνίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Επίσης παρουσιάστηκε βίντεο του ΚΚΕ για τη Χρυσή Αυγή και το φασισμό.
Στο σχετικό δελτίο Τύπου του κόμματος σημειώνονται τα εξής: «Πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 16/7, η εκδήλωση που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Βάσης  Ανατολικής Καλαμάτας του ΚΚΕ, στη γειτονιά της Φυτειάς. Η εκδήλωση έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τότε που ο ηρωϊκός ΕΛΑΣ, τσάκισε τους Γερμανούς φασίστες και τους ντόποιους συνεργάτες τους, και απελευθέρωσε την πόλη μας. Όπως ειπώθηκε και χθές, θα διοργανωθούν σειρά εκδηλώσεων ώστε να τιμήσουμε αυτή την επέτειο, αλλά και για να αναδείξουμε τη σημασία της πάλης απέναντι στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά, οι οποίες θα κορυφωθούν στο φεστιβάλ της ΚΝΕ, που θα πραγματοποιηθεί 5 και 6 Σεπτέμβρη στο πάρκο του Λιμενικού, με μεγάλη εκδήλωση - αφιέρωμα.
Στη χθεσινή εκδήλωση μίλησε ο Νίκος Κουτουμάνος, γραμματέας της Τ.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ. Στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση σπάνιου φωτογραφικού υλικού από τη μάχη της Καλαμάτας, όπως αυτή καταγράφηκε από το φακό του Χρήστου Αλειφέρη και δημοσιεύτηκε μόλις πριν έξι μήνες. Η παρουσίαση έγινε από τον Κώστα Ρεϊτζόπουλο, στέλεχος του Κόμματος. Τέλος προβλήθηκε βίντεο της ΚΝΕ, ενάντια στο Φασισμό και τη Χρυσή Αυγή».