Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014 02:03

Ερώτηση στη Βουλή για το ρόλο Υπηρεσιών στην υπόθεση της Ελαίας

Ερώτηση στη Βουλή για το ρόλο Υπηρεσιών στην υπόθεση της Ελαίας

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔ. ΒΟΥΔΟΥΡΗ 
Θα διερευνηθεί ο ρόλος Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος στην υπόθεση της οικοδόμησης γης που βρίσκεται μεταξύ του δάσους και της παραλίας της Ελαίας, ρωτάει τον υπουργό, Γιάννη Μανιάτη, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Οδυσσέας Βουδούρης. Σημειώνεται ότι το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης εισηγείται να διερευνηθεί ο ρόλος Υπηρεσιών σε αυτή την υπόθεση με τις σοβαρές μη σύννομες ενέργειες από την εταιρεία που θέλει να οικοδομήσει…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔ. ΒΟΥΔΟΥΡΗ 
Θα διερευνηθεί ο ρόλος Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος στην υπόθεση της οικοδόμησης γης που βρίσκεται μεταξύ του δάσους και της παραλίας της Ελαίας, ρωτάει τον υπουργό, Γιάννη Μανιάτη, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Οδυσσέας Βουδούρης. Σημειώνεται ότι το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης εισηγείται να διερευνηθεί ο ρόλος Υπηρεσιών σε αυτή την υπόθεση  με τις σοβαρές μη σύννομες ενέργειες από την εταιρεία που θέλει να οικοδομήσει…

Ο Οδυσσέας Βουδούρης, που κατάγεται από την περιοχή, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος σημειώνει τα εξής:
«Ως γνωστόν, η περιοχή της Ελαίας, πλησίον της Κυπαρισσίας, έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 με κωδικό GR2550005 «Θίνες Κυπαρισσίας: Νεοχώρι - Κυπαρισσία», λόγω της αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας και των προστατευόμενων ειδών φυτών,  και η  θαλάσσια περιοχή έχει συμπεριληφθεί και αυτή στο ίδιο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών με κωδικό GR 2330008 «Θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρωτήριο Κατάκολο - Κυπαρισσία». Η περιοχή αυτή απειλείται σήμερα να καταστραφεί από σχέδια οικοδόμησης κερδοσκοπικών οργανισμών.
Σε πρόσφατη έκθεση του Μικτού Κλιμακίου Ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, σχετικά με τη σχεδιαζόμενη οικοδόμηση στην περιοχή της Ελαίας αναφέρεται ότι:
1. «η κατασκευή των πέντε δρόμων μεταξύ Αϊγιαννάκη και Ελαίας δεν είναι σύννομη, και επομένως οι δρόμοι αυτοί δεν τέθηκαν σε κοινή χρήση με νόμιμο τρόπο ώστε να καλύπτουν τις προϋποθέσεις της παρ.2 του ν.1577/1985, ΦΕΚ 210Α’, ή της παρ.39 του άρθρου 2 του ν.4067/2012, ΦΕΚ 79 Α’., προκειμένου να θεωρούνται κοινόχρηστοι.
2. για την αιτούμενη οικοδόμηση εντός της εξεταζόμενης περιοχής, που αφορά σε 47 αιτήσεις οικοδομικών αδειών «διώροφων οικιών με υπόγειο και πισίνα»,  που έχουν κατατεθεί από την εταιρεία «Νέος Κότινος Α.Ε., προτείνεται περαιτέρω διερεύνηση  για το εάν οι κατά καιρούς παροχές γνώμης που έχουν εκδοθεί από τη Διεύθυνση Νομοθετικού του ΥΠΕΚΑ και τις άλλες αρμόδιες Διευθύνσεις του ίδιου Υπουργείου και αφορούν στην ερμηνεία πολεοδομικών διατάξεων, διαθέτουν συνοχή ως προς την ουσία τους, προκειμένου να διασφαλίζεται η ίση αντιμετώπιση των ενδιαφερόμενων πολιτών».
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1.                Πότε και πως προτίθεται να εφαρμόσει τις υποδείξεις του κλιμακίου ελέγχου σχετικά με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες τόσο του υπουργείου Περιβάλλοντος, όσο και των σχετιζόμενων με το θέμα υπηρεσιών;
2.                Πως προτίθεται να αξιοποιήσει τις  πρόσφατες προτάσεις των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος της ΕΕ, που πρότειναν τη δημιουργία εθνικού πάρκου στην περιοχή αλλά και την μετακίνηση οικισμών έξω από τον πυρήνα της "Natura";».