Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014 15:47

Αυξάνονται τα πλατάνια που πεθαίνουν στη Νέδα

Περισσότερα φέτος τα νεκρά πλατάνια μπροστά από τη "κολυμπήθρα" του μεγάλου καταρράκτη της Νέδας Περισσότερα φέτος τα νεκρά πλατάνια μπροστά από τη "κολυμπήθρα" του μεγάλου καταρράκτη της Νέδας

ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ Η ΝΟΣΟΣ 
Με αμείωτο ρυθμό εξαπλώνεται δυστυχώς η νόσος που σκοτώνει τα πλατάνια, από τα πιο εμβληματικά δέντρα του ελληνικού οικοσυστήματος, συνδεδεμένα άρρηκτα με τον πολιτισμό της χώρας. Στη Νέδα, στους φημισμένους και απερίγραπτα εντυπωσιακούς καταρράκτες, ο αριθμός των νεκρών πλατανιών αυξήθηκε φέτος το καλοκαίρι…

ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ Η ΝΟΣΟΣ 
Με αμείωτο ρυθμό εξαπλώνεται δυστυχώς η νόσος που σκοτώνει τα πλατάνια, από τα πιο εμβληματικά δέντρα του ελληνικού οικοσυστήματος, συνδεδεμένα άρρηκτα με τον πολιτισμό της χώρας. Στη Νέδα, στους φημισμένους και απερίγραπτα εντυπωσιακούς καταρράκτες, ο αριθμός των νεκρών πλατανιών αυξήθηκε φέτος το καλοκαίρι…

Επισκεφθήκαμε τους καταρράκτες της Νέδας, όπου πέρσι γύρω από την «κολυμπήθρα» είδαμε τα πρώτα νεκρά πλατάνια και δυστυχώς φέτος στην ίδια κατάσταση είναι περισσότερα!
Ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας, Γιώργος Σωτηρόπουλος, με δηλώσεις του στο «KalamataJournal», σημείωσε ότι πράγματι το πρόβλημα όχι απλά υφίσταται αλλά βαίνει διογκούμενο.
Τόνισε ότι ακόμη σοβαρότερο πρόβλημα από τη Νέδα υπάρχει στην παραποτάμια περιοχή της Νέδουσας του Ταϋγέτου, στην Αγία Θεοδώρα της Άνω Μεσσηνίας και σε πολλές ακόμη περιοχές του Νομού. Επιπλέον, η μόλυνση έχει εξαπλωθεί σε πολλές άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, στην Ηλεία, την Αρκαδία, την Αχαΐα αλλά και στην Ήπειρο!
Ο κ. Σωτηρόπουλος τόνισε ότι μόνο προληπτικά μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του μύκητα που προκαλεί το «μεταχρωματικό έλκος» στα πλατάνια και τα σκοτώνει.
Όπως σημείωσε, ο μύκητας μεταδίδεται από δέντρο σε δέντρο κυρίως με μηχανήματα έργων, διάνοιξης δρόμων, που έχουν μολυνθεί. Η μετάδοση γίνεται και με μολυσμένα εργαλεία κοπής δέντρων και κλαδιών αλλά και με το ριζικό σύστημα και ειδικότερα όταν οι ρίζες ενός μολυσμένου πλατανιού συναντηθούν με τις ρίζες ενός υγιούς θα του μεταδώσουν το μύκητα.
Το κρίσιμο ζήτημα, τόνισε ο κ. Σωτηρόπουλος, είναι το πλύσιμο και η απολύμανση των μηχανημάτων που εκτελούν έργα σε μια περιοχή, ώστε να μην μεταφέρουν το μύκητα στην επόμενη περιοχή που θα πάνε να εκτελέσουν εργασίες, όπως και το πλύσιμο των εργαλείων υλοτόμησης. Επεσήμανε δε ότι έχει εκδοθεί σχετική ρυθμιστική διάταξη από τις δασικές υπηρεσίες.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, η ασθένεια μεταφέρθηκε από την Πελοπόννησο στην Ήπειρο, από μηχανήματα που έφυγαν από την περιοχή μας για να εργαστούν στην κατασκευή της Εγνατίας Οδού!
Στη Νέδα πάντως, στους καταρράκτες, τα πλατάνια είναι χαραγμένα από επισκέπτες που έχουν αναγράψει είτε το όνομά τους, είτε τον τόπο καταγωγής τους, είτε την ομάδα ή οτιδήποτε άλλο. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό μέσω από αυτή την πληγή να μεταδόθηκε στα δέντρα ο μύκητας.
Έτσι θα βοηθούσε ίσως να τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες, ώστε να γνωρίζουν οι επισκέπτες τι συνέπειες μπορεί να έχει η χάραξη διαφόρων ονομάτων ή σχημάτων στο φλοιό των κορμών των πλατανιών.
Παρόλα αυτά, ο κίνδυνος να ξεραθούν όλα τα πλατάνια στην παραποτάμια περιοχή της Νέδας είναι υπαρκτός και αυτό θα είναι τρομερή καταστροφή που, εκτός των άλλων, θα έχει και σοβαρές οικονομικές συνέπειες αφού η Νέδα και χάρη σε αυτή η ευρύτερη περιοχή έχουν αρχίσει να προσελκύουν χρόνο με το χρόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
Στ.Μ.