Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015 13:42

Στροφή στην παράδοση για το Νησιώτικο Καρναβάλι

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΥΡΙΟ 
Το δυνατό του χαρτί, την παράδοσή του, έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει το Νησιώτικο Καρναβάλι, που φέτος κλείνει τα 155 χρόνια του. Το καρναβάλι ξεκινάει αύριο με την αναβίωση παλιών δρώμενων, οι ρίζες των οποίων βρίσκονται στην αρχαιότητα και συμβολίζουν την κάθαρση και την αναγέννηση…

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΥΡΙΟ 
Το δυνατό του χαρτί, την παράδοσή του, έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει το Νησιώτικο Καρναβάλι, που φέτος κλείνει τα 155 χρόνια του. Το καρναβάλι ξεκινάει αύριο με την αναβίωση παλιών δρώμενων, οι ρίζες των οποίων βρίσκονται στην αρχαιότητα και συμβολίζουν την κάθαρση και την αναγέννηση…

Το πρόγραμμα του καρναβαλιού παρουσίασαν νωρίτερα στη Μεσσήνη ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τον Πολιτισμό, Κώστας Γεωργακόπουλος και εθελοντές, μέλη του Καρναβαλικού Κομιτάτου, που αναβιώνει από φέτος.
Τη στροφή προς την παράδοση ανακοίνωσε ο δήμαρχος, που σημείωσε πως το προηγούμενο διάστημα ο Δήμος μίλησε με φορείς και κατοίκους της Μεσσήνης που γνωρίζουν τα παλιά έθιμα, ώστε η αναβίωσή τους να ξεκινήσει από πέρσι. Έτσι λοιπόν, από φέτος αναβιώνει το Καρναβαλικό Κομιτάτο, όπως και το δρώμενο με τον τυρή και τον ταραμά. «Σκοπός μας είναι να αφήσουμε στην άκρη τα προβλήματα και να διασκεδάσουμε όλοι μαζί», τόνισε ο Γιώργος Τσώνης.
Στο ίδιο πλαίσιο ο αντιδήμαρχος Κώστας Γεωργακόπουλος ανέφερε ότι η προσπάθεια της νέας δημοτικής αρχής είναι «να ξαναβρούμε τον εαυτό μας, να συναντήσουμε τις ρίζες μας, να στηρίξουμε την παράδοσή μας». Σημείωσε ότι το χρονικό διάστημα για την προετοιμασία του Νησιώτικου Καρναβαλιού ήταν μικρό, τόνισε όμως ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια και ο Δήμος επιζητεί την αυστηρή κριτική του κόσμου.
Από το Καρναβαλικό Κομιτάτο η Κατερίνα Τζώρτζη σημείωσε ότι το Νησιώτικο Καρναβάλι ξεκινάει αύριο, Τσικνοπέμπτη, με τσικνίσματα και κεράσματα το πρωί στην κεντρική πλατεία, ενώ αργότερα θα πραγματοποιηθεί γλέντι με ρεμπέτικη κομπανία στην πλατεία Χιώτη. Αύριο το βράδυ θα παίξει αποκριάτικες μελωδίες σε γειτονιές της Μεσσήνης η Δημοτική Φιλαρμονική, ενώ το Σάββατο θα γίνει το λιώσιμο του παστού στην κεντρική πλατεία, θα ακολουθήσουν χοροί και τραγούδια, ενώ και οι μικροί καρναβαλιστές θα κάνουν καρναβαλική ποδηλατοβόλτα.
Η Ντίνα Αντωνάκου μίλησε για την αναβίωση του δρώμενου με τον τυρή και τον ταραμά, που σημείωσε ότι έχει τις ρίζες του πριν από το 1950. Πρόκειται, όπως σημείωσε, για δύο νέους που μάχονται μεταξύ τους ποιος θα επικρατήσει, ο τυρής που συμβολίζει την αφθονία και ο ταραμάς, που συμβολίζει την λιτότητα και την εγκράτεια.
Ο Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος, από τους επαγγελματίες της Μεσσήνης, μίλησε για εκδηλώσεις που διοργανώνονται, οι οποίες σκοπό έχουν να συνθέσουν την παράδοση με τη σύγχρονη διασκέδαση. Πρόκειται για πάρτι με μουσικές σε διάφορες πλατείες της Μεσσήνης.
Η Δανάη Καίσαρη μίλησε για τις φωτιές, την Κυριακή των αποκριών, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται επίσης για ένα ιστορικό δρώμενο, που συμβολίζει τον εξαγνισμό, την κάθαρση, την αναγέννηση της φύσης. Σημείωσε ότι φέτος σε κάθε φωτιά στην πόλη της Μεσσήνης θα ανάψουν φαναράκια την ίδια ώρα και θα ανέβουν στον νυχτερινό ουρανό.
Ο Απόστολος Νταουνάκης σημείωσε ότι την άλλη Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν τα καλέσματα, θα έρθουν στην Καλαμάτα μέλη του Καρναβαλικού Κομιτάτου ντυμένα τσολιάδες και αμαλίες και θα καλέσουν τους Καλαματιανούς στο Νησιώτικο Καρναβάλι.
Η Ειρήνη Σαβάκη αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που οργανώνονται για τους μικρούς καρναβαλιστές και ιδιαίτερα το παιδικό καρναβάλι που θα πραγματοποιηθεί στις 15 του μήνα με τίτλο «φόρα τη μάσκα σου, μπες στο χορό και εγώ θα ψάξω να σε βρω».
Ο Γρηγόρης Γρηγορόπουλος, από την Τοπική Κοινότητα Μεσσήνης, κάλεσε όλους τους Νησιώτες να στηρίξουν το Καρναβαλικό Κομιτάτο, ενώ κάλεσε και όλους τους Μεσσήνιους να προσέλθουν στις εκδηλώσεις της Μεσσήνης και να διασκεδάσουν.
Σημειώνεται ότι το Καρναβαλικό Κομιτάτο θα αξιολογήσει τις φωτιές και θα προσφέρει έπαθλο στην καλύτερη, όπως επίσης έπαθλο θα προσφερθεί στο καλύτερο καρναβαλικό γκρουπ την ημέρα της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης, καθώς και στους νικητές του παιχνιδιού του κρυμμένου θησαυρού, που διοργανώνεται από το Ράδιο Μεσσήνη.
Στ.Μ.