Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015 21:00

Παράνομη η παύση υποστήριξης της Μεσσήνης από την Καλαμάτα

Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, με το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, στο Δημαρχείο της Μεσσήνης Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, με το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, στο Δημαρχείο της Μεσσήνης

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ 
Ακυρώθηκε ως παράνομη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, για την παύση της υποστήριξης του Δήμου Μεσσήνης, από το Δήμο Καλαμάτας, όσον αφορά την Υπηρεσία της Πολεοδομίας…

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ 
Ακυρώθηκε ως παράνομη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, για την παύση της υποστήριξης του Δήμου Μεσσήνης, από το Δήμο Καλαμάτας, όσον αφορά την Υπηρεσία της Πολεοδομίας…

Τη σχετική είδηση ανακοίνωσε ο πρώην δήμαρχος Μεσσήνης, νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Αναστασόπουλος, κατά την αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σημειώνεται ότι στα τέλη του 2014 η δημοτική αρχή Καλαμάτας έφερε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, για την παύση υποστήριξης τόσο του Δήμου Μεσσήνης όσο και του Δήμου Πύλου Νέστορος, από 1/1/2015, όσον αφορά την παροχή πολεοδομικών υπηρεσιών.
Ο Δήμος Καλαμάτας επιβάλλεται να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες από το Νόμο του Καλλικράτη, διότι σύσσωμο το προσωπικό τόσο της Πολεοδομίας όσο και της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμων και Κοινοτήτων, με τον Καλλικράτη εντάχθηκε στις δικές του Υπηρεσίες.
Ωστόσο, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, θεωρεί ότι τόσο ο Δήμος Μεσσήνης όσο και ο Δήμος Πύλου Νέστορος, διαθέτουν τους μηχανικούς που χρειάζονται προκειμένου να λειτουργήσουν τις δικές τους πολεοδομικές υπηρεσίες. Επιπλέον δε ο δήμαρχος Καλαμάτας τονίζει ότι η Πολεοδομία της Καλαμάτας, με τη μείωση του προσωπικού της, λόγω συνταξιοδοτήσεων, δεν μπορεί να συνεχίσει να υποστηρίζει τους δύο αυτούς Δήμους.
Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης ο Στάθης Αναστασόπουλος, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ακυρώθηκε. Τόνισε λοιπόν ότι ο Δήμος Καλαμάτας οφείλει να συνεχίσει να υποστηρίζει το Δήμο Μεσσήνης σε θέματα πολεοδομίας.
Επιπλέον όμως πρόσθεσε ότι και ο ίδιος τάσσεται υπέρ της σύστασης υπηρεσίας Πολεοδομίας από Δήμο Μεσσήνης, με την προϋπόθεση ότι οι πιστώσεις που σήμερα καταβάλλονται στο Δήμο Καλαμάτας για να υποστηρίζει τη Μεσσήνη, θα αποδίδονται απευθείας στη Μεσσήνη ή ότι οι μηχανικοί της Πολεοδομίας Καλαμάτας που παρέχουν αυτή την υποστήριξη θα μεταταχθούν στο Δήμο Μεσσήνης.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, τόνισε ότι ο Δήμος Μεσσήνης θα προχωρήσει στη σύσταση Υπηρεσίας Πολεοδομίας, χωρίς όμως να γίνει περισσότερο σαφής.
Αντίθετα, πιο σαφής ήταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχός του, Νίκος Ξαρχάκος, που σημείωσε ότι το θέμα βρίσκεται σε στασιμότητα εν αναμονή των αποφάσεων της νέας κυβέρνησης για τις αλλαγές στον Καλλικράτη. Πρόσθεσε πάντως ότι ο σχεδιασμός είναι να συσταθεί αυτοτελές Τμήμα Πολεοδομίας, το οποίο θα στεγαστεί σε χώρο στην πόλη της Μεσσήνης, όχι στο Δημαρχείο.
Στ.Μ.