Πέμπτη, 09 Απριλίου 2015 17:32

Ο Αντώνης Σαμαράς στο Φιλιατρινό και στην Αγια-Σωτήρα του Μοριά

φωτογραφία από Γαργαλιάνοιonline φωτογραφία από Γαργαλιάνοιonline

ΜΕΣΣΗΝΙΑ 
Πρώτη φορά είχε επισκεφθεί την Αγια-Σωτήρα των Χριστιάνων, στην Τριφυλία, όταν ήταν παιδί, μαζί με τον πατέρα του. Ήταν επόμενο λοιπόν να αισθανθεί και μια συγκίνηση σήμερα, που είδε το βυζαντινό μνημείο αποκατεστημένο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς…

ΜΕΣΣΗΝΙΑ 
Πρώτη φορά είχε επισκεφθεί την Αγια-Σωτήρα των Χριστιάνων, στην Τριφυλία, όταν ήταν παιδί, μαζί με τον πατέρα του. Ήταν επόμενο λοιπόν να αισθανθεί και μια συγκίνηση σήμερα, που είδε το βυζαντινό μνημείο αποκατεστημένο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς…

Επιπλέον δε, η απόφαση για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης του μνημείου πάρθηκε από τον ίδιο, την εποχή που ήταν υπουργός Πολιτισμού, το 2009.  
Ο Αντώνης Σαμαράς πριν επισκεφθεί την Αγια-Σωτήρα πήγε στο Φιλιατρινό φράγμα, το οποίο βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο.
Ειδικότερα δήλωσε μετά την ενημέρωση που είχε για το συγκεκριμένο έργο: «Το Φιλιατρινό αυτό φράγμα, που βλέπετε πίσω μου, είναι ένα έργο ζωής για όλη την περιοχή. Θα αλλάξει τη μοίρα του τόπου κυριολεκτικά, την ευρύτερη περιοχή. Θα αρδεύσει πάνω από 30.000 στρέμματα και θα δώσει τη δυνατότητα στον αγρότη μας να έχει φθηνότερο προϊόν, χαμηλότερο δικό του κόστος, ποιότητα καλύτερη, πλήρη προστασία του περιβάλλοντος. Μια απολύτως σύγχρονη σημερινή εξωστρεφή Ελλάδα που χρειαζόμαστε, βλέπουμε σήμερα εδώ να γεννιέται.
Είναι πραγματικά κάτι το οποίο μας συγκινεί όλους. Είναι ένα έργο το οποίο το παρακολουθήσαμε από την αρχή, από το 2007, μέρα με τη μέρα. Και σήμερα έχουμε φθάσει το 90-95%, στα τελειώματα.
Πιστεύω ότι όλος ο κόσμος, σε λίγο, θα έρχεται εδώ να δει αυτή την καινούργια τεχνητή λίμνη με βρόχινο νερό, που πραγματικά θα αλλάξει τα πάντα σε ολόκληρη την περιοχή και πολύ πέραν του ίδιου του Νομού Μεσσηνίας».
Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στους Χριστιάνους. Μετά το τέλος της επίσκεψης έκανε την ακόλουθη δήλωση, παρουσία του Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας, Χρυσόστομου: «Είναι μεγάλη η συγκίνηση, που βρίσκομαι εδώ με τον Σεβασμιότατο, γιατί 9 Απριλίου του 2009, μαζί είχαμε βάλει μπροστά, όταν ήμουν υπουργός Πολιτισμού, αυτό το καταπληκτικό έργο και σήμερα -είναι ακριβώς 9 Απριλίου του 2015, έξι χρόνια μετά- το έργο τελείωσε.
Μιλάμε για το μεγαλύτερο Βυζαντινό ναό στην Πελοπόννησο, φτιαγμένο από τον Αλέξιο Κομνηνό τον 11ο αιώνα, ακριβώς τότε για να σηματοδοτήσει στα σύνορα- που ήταν εδώ τα σύνορα- της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, τη δύναμη του Βυζαντίου. Έφτιαξε αυτό το ναό και γι’ αυτό και η παράδοση λέει «Αγιά Σωτήρα στο Μοριά, Αγιά Σοφιά στην Πόλη».
Είναι πολύ μεγάλη η τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ και να βλέπω αυτό το ναό, που από μικρό παιδί τον έβλεπα, όπως ήταν τότε, Σεβασμιότατε, και σήμερα τον βλέπουμε τελειωμένο. Θα κάνουμε σύντομα τα Θυρανοίξια και θα είναι τιμή και πάλι για μένα να είμαι εδώ μαζί σας».
Ο Αντώνης Σαμαράς το βράδυ θα επισκεφθεί τη Μεθώνη, όπου θα παραστεί στη Θεία Λειτουργίας,  αύριο το πρωί θα πάει στο Ανάκτορο του Νέστορος στη Χώρα, ακολούθως στο κάστρο της Πύλου, ενώ το βράδυ θα ακολουθήσει την περιφορά του επιταφίου της Πύλου.