Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2015 16:56

Ερώτηση στη Βουλή για τους ξένους που νοικιάζουν τις βίλες τους στη Μεσσηνία σε παραθεριστές

Ερώτηση στη Βουλή για τους ξένους που νοικιάζουν τις βίλες τους στη Μεσσηνία σε παραθεριστές

ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ 
Στα 600.000.000 ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα που χάνει το κράτος, από την παράνομη ενοικίαση κατοικιών αλλοδαπών στην Ελλάδα, σε παραθεριστές, φαινόμενο που παρατηρείται και στη Μεσσηνία. Ερώτηση για την πάταξη της παρανομίας αυτής έκαναν στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία, Θανάσης Πετράκος, Γιώτα Κοζομπόλη, Πέτρος Κωνσταντινέας και Έλενα Ψαρρέα…

Άρθρο που αναφέρεται στο συγκεκριμένο φαινόμενο, του Πάνου Παπανικολάου, φιλοξένησε χθες και η Kalamata Journal. Η ερώτηση των τεσσάρων βουλευτών, που απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, έχει ως εξής:
«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο κυρίως αλλοδαποί ιδιοκτήτες, και όχι μόνο, πολυτελών κατοικιών να ενοικιάζουν τις κατοικίες αυτές ως τουριστικά καταλύματα παράνομα μέσω ιστοσελίδων. Η κατάσταση αυτή επιβεβαιώνεται και από καταγγελίες των ενώσεων ξενοδόχων που ζητούν την παρέμβαση των αρχών. Στη Μεσσηνία υπάρχουν πολλές καταγγελίες από νόμιμους επαγγελματίες και δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες για παράνομες ενοικιάσεις κατοικιών μέσω ιστοσελίδων και όχι μόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες για την περιοχή της Φοινικούντας στα οποία τονίζεται ότι κυρίως Γερμανοί ιδιοκτήτες ενοικιάζουν παράνομα τις βίλες τους καθ’ όλη  τη διάρκεια του έτους.
Το θέμα αυτό είναι μείζον θέμα και αφορά ολόκληρη την Ελλάδα και ειδικά στα τουριστικά νησιά, όπως τη Ρόδο, την Κρήτη, την Κέρκυρα, αλλά και την Πελοπόννησο και τη Χαλκιδική.
Οι ιδιοκτήτες των εν λόγω τουριστικών καταλυμάτων δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας, και ενοικιάζουν τα καταλύματα αυτά μέσω ιστοσελίδων στο εξωτερικό, όπου καταβάλλουν και μικρό μέρος των χρημάτων της ενοικίασης (τα υπόλοιπα δίνονται της μετρητοίς στον ιδιοκτήτη στην Ελλάδα), με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή και διακίνηση μαύρου χρήματος. Οι κατοικίες που ενοικιάζονται παράνομα -χωρίς να έχουν επίσημη άδεια και το σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ- υπολογίζονται σε περισσότερες από 50.000.
Ως εκ τούτου τα διαφυγόντα έσοδα για τον τουρισμό της χώρας και το Ελληνικό Δημόσιο από την παράνομη μίσθωση εξοχικών και πολυτελών κατοικιών ετησίως ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ, βάσει στοιχείων της Τραπέζης της Ελλάδος και εκτιμήσεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, πέραν της τεράστιας φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, παρακάμπτει κάθε διαδικασία διασφάλισης της ποιότητας των εγκαταστάσεων και των παρεχομένων υπηρεσιών, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα  κυρίως των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, που είναι ο κορμός του ελληνικού τουρισμού και τέλος παροτρύνει τους ιδιοκτήτες όλων των μικρών καταλυμάτων να ακολουθούν αντίστοιχες πρακτικές.
Χαρακτηριστικό της έκτασης του προβλήματος είναι η απόφαση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος να συστήσει Παρατηρητήριο Παραπλανητικής Διαδικτυακής Διαφήμισης (ΠΠΔΔ), με βασικό στόχο την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής και την προστασία του κλάδου καθώς και των καταναλωτών.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1.      Σε ποιες ενέργειες σχεδιάζει να προβεί  το Υπουργείο Οικονομικών, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; Προτίθεται να ερευνήσει το πελατολόγιο των εγχώριων τουριστικών-μεσιτικών γραφείων που λειτουργούν ως αντιπρόσωποι στην Ελλάδα των ξένων;
2.      Το ΣΔΟΕ θα ζητήσει στοιχεία από τις αντίστοιχες ελεγκτικές αρχές των ευρωπαϊκών χωρών για τις ξένες εταιρείες μίσθωσης τέτοιων ακινήτων που βρίσκονται εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την διασταύρωση στοιχείων;
3.      Διενεργούνται έλεγχοι και από ποια υπηρεσία σε ιστοσελίδες που καταχωρούν ακίνητα προς ενοικίαση, σχετικά με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών;
4.      Με ποιους τρόπους προτίθεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα το Υπουργείο Τουρισμού;
5.      Πόσοι ιδιοκτήτες παραθεριστικών κατοικιών έχουν κινήσει την διαδικασία και έχουν λάβει ειδικό σήμα λειτουργίας για τις βίλες και επαύλεις τους από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, ώστε να μπορούν να τις ενοικιάζουν σε τουρίστες;
6.      Προτίθεται το Υπουργείο Τουρισμού να αναθεωρήσει τα κριτήρια που ισχύουν και τα οποία εμποδίζουν αυτούς που θέλουν να αδειοδοτηθούν, αλλά δε μπορούν;».